News Flash:

Miklos Horthy, unul din actorii principali ai celui de-al Doilea Razboi Mondial

3 Februarie 2014
1480 Vizualizari | 0 Comentarii
Aristocrat si conducator militar conservator, Miklos Horthy a instituit o guvernare represiva de dreapta pentru a se opune bolsevismului.
Horthy s-a nascut intr-o familie de aristocrati maghiari. La varsta de 14 ani s-a inscris la "Academia Navala Austro-Ungara" de la Fiume si a devenit aghiotant al arhiducelui Franz Ferdinand din 1909 pana la asasinarea acestuia la Sarajevo, in iunie 1914. Impins in valtoarea primului rauboi mondial, Horthy s-a dovedit un priceput si curajos comandant naval, capabil sa opuna rezistenta blocadei instituita de catre Aliati in Marea Adriatica. El a supravegheat transferul flotei austro-ungare catre viitoarea Iugoslavie in octombrie 1918.

Vezi si Cum au cazut ungurii in capcana romanilor - Ambuscada din Apuseni 
Sfarsitul razboiului nu a marcat destinderea climatului din Ungaria, care suporta cu greu regimul bolsevic brutal al lui Bela Kun. Fortele contrarevolutionare cu baza la Szeged, i-au cerut amiralului sa organizeze o armata care sa se indrepte spre Budapesta si sa-l inlature de la putere pe Kun o data pentru totdeauna. Horthy a intrat in capitala in noiembrie 1919, dupa ce Kun, constient de faptul ca se afla intr-o situatie disperata, fugise la Moscova. In ianuarie 1920, Parlamentul dominat de conservatori a votat restaurarea monarhiei si l-a numit pe Horthy regent la 1 martie.

Vezi si Detalii nestiute din viata liderului nazist Adolf Hitler 
Spre surprinderea tuturor, Horthy s-a opus vehement incercarii regelui Carol al IV-lea de Habsburg de a reveni pe tron si, indeplinind el insusi functia de sef al guvernului "de facto", a incredintat contelui Istvan Bethlen treburile curente ale administratiei. Aceasta situatie a durat din 1921 pana in 1931, cand Ungaria a fost din nou amenintata de bolsevism si de efectele depresiunii economice mondiale. Horthy si-a asumat prerogative sporite si a convins Parlamentul sa voteze o lege care ii conferea puteri dictatoriale in 1937. Personal el nu-l agrea pe Adolf Hitler, dar vedea necesara o alianta cu Germania nazista pentru prevenirea unei ocupatii sovietice
Astfel, la izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, ungaria a intrat in lupta de partea Germaniei. Insa aproape imediat Horthy si-a regretat alianta si a inceput o campanie de retragere a Ungariei din razboi. Aceste eforturi nu numai ca au esuat, dar au avut ca rezultat abdicarea sa fortata si rapirea lui de catre agenti germani in noiembrie 1944. I s-a stabilit domiciliu fortat in Boemia.
Horthy a fost eliberat de trupele americane in mai 1945. Incapabil sa revina in ceea ce era acum Ungaria dominata de bolsevici, a primit permisiunea sa se refugieze in Portugalia. A trait la Estoril pana la moartea sa, la 9 februarie 1957.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

miklos horthy bolsevismului aristocrati maghiari fiume aliati alianta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1726 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013211 (s)