News Flash:

Émile Durkheim, unul din cei mai mari sociologi ai lumii

15 Aprilie 2015
1559 Vizualizari | 0 Comentarii
mile Durkheim
In familia lui Emile Durkheim a existat o puternica traditie religioasa, iar el a studiat ebraica si doctrina talmudica. Emile Durkheim si-a sustinut doctoratul in filozofie, iar titlul tezei sale a fost "Despre diviziunea muncii sociale". Teza principala a fost insotita de o teza complementara redactata in limba latina.

In anii 1885-1886 studiaza la Paris stiintele sociale si continua in Germania sub indrumarea lui Wilhelm Wundt. In Germania publica trei articole: „Studii recente asupra stiintelor sociale”, „Stiinta pozitiva si morala in Germania” si „Filosofia in universitatile germane”.

Vezi si Viata marelui filosof francez Raymond Aron


Din anul 1882 preda la doua licee din provincie, iar in 1887 este remarcat de Louis Liard (director al invatamantului superior in Ministerul Instructiei Publice) si astfel devine profesor de pedagogie si stiinta sociala la Universitatea din Bordeaux - acesta fiind primul curs de sociologie predat intr-o universitate. In toamna anului 1887, se casatoreste cu Louise Dreyfus, fiica unui industrias parizian specializat in cazangerie.

In 1902 este numit lector in Stiintele educatiei la Sorbona si profesor titular de pedagogie in 1906, an cand va preda si sociologia. In acelasi an va preda si la catedra de pedagogie a facultatii de litere din Paris. In 1913, catedra sa primeste titlul de "chair de sociologie" de la Sorbonne.

Lovit de moartea unicului sau fiu, André (cazut pe frontul din Salonic), Durkheim se stinge din viata pe 15 noiembrie 1917, la numai 59 de ani. Opera sa stiintifica este foarte vasta, cuprinzand, pe langa bogata activitate publicistica (articole si recenzii critice), si numeroase carti de specialitate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

emile durkheim traditie religioasa filozofie wilhelm wundt germania
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2167 (s) | 23 queries | Mysql time :0.074221 (s)