News Flash:

Ministerul Culturii despre Muzeul Callatis: „Prin adrese, Primaria doar ne informeaza, nu solicita acordarea avizului Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor“

19 Mai 2017
307 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6975 RON (0.0000)
USD: 4.1192 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
muzeul callatis
Reprezentantii Ministerului Culturii si Identitatii Nationale spun ca transformarea Complexului Cultural intr-o directie subordonata Primariei Mangalia nu a primit acordul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor.

In 2013, muzeul a devenit sectie in cadrul Complexului Cultural Callatis si si-a pierdut personalitatea juridica. Ulterior, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a propus o noua organigrama prin care desfiinta complexul cultural fara avizul Ministerului Culturii si al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor si unea muzeul, biblioteca romana, biblioteca franceza, stadionul, salile de sport si cinematografele in Directia de Cultura si Sport Mangalia.
 
Vezi si Invitatie la Noaptea Muzeelor. Castelul Bran si Muzeul de Istorie pot fi vizitate gratuit

Vizavi de aceasta situatie, si-au exprimat punctul de vedere si reprezentantii Ministerului Culturii si Identitatii Nationale. Intr-un raspuns inaintat cotidianului Adevarul, se precizeaza faptul ca „Era necesar avizul prealabil al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, intrucat era vorba de o reorganizare. Remarcam faptul ca, prin adresele sale inaintate institutiei noastre, in cursul anului 2017, Primaria Municipiului Mangalia doar ne informeaza, prin niciuna nu solicita acordarea avizului prealabil al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor“.
Pe langa faptul ca „Directia Cultura si Sport este o denumire improprie“, se mai arata in raspunsul, primit ca „Este important ca in Mangalia sa existe un muzeu cu specialisti si experti in arheologie, care sa realizeze cercetari arheologice sistematic esi preventive pentru salvarea monumentelor arheologice si a materialelor arheologice care apar cu prilejul oricaror sapaturi“.
 
Istoria recenta a muzeului

 
In 2013, muzeul a devenit sectie in cadrul Complexului Cultural Callatis si si-a pierdut personalitatea juridica. Acest lucru a fost posibil dupa ce consilierii locali au aprobat hotararea initiata de primarul Mangaliei, Cristian Radu. Complexul ingloba muzeul, casa de cultura, biblioteca romana si bibioteca franceza.
Numai ca s-a luat decizia in mod ilegal, fara avizul prealabil al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, desi legea spune clar ca orice reorganizare are nevoie de avizul prealabil al acestei comisii. Avizul a venit ulterior, dupa o luna si jumatate.
 
Vezi si Noaptea Muzeelor 2017: Tur ghidat, recital de jazz si spectacol de teatru, in programul de la Cimitirul Bellu

In 2015, primarul Cristian Radu a vrut sa transforme acest complex in directie in cadrul primariei, in conditiile in care muzeul are patrimoniu arheologic, care nu poate fi detinut de orice institutie. In acelasi an, Ministerul Culturii s-a pronuntat ferm ca nu se poate introduce acest complex in subordinea primariei si ca a fost suficienta reorganizarea din 2013.
 
In toamna lui 2016, primarul a desfiintat toate posturile de cercetator si muzeograf care erau incluse in registrul arheologilor din Romania. Insa, la presiunile ministerului, ale directiei de cultura, ale academiei, primarul a revenit asupra deciziei initiale.
 
Vezi si Salariatii muzeelor publice din Romania vor protesta, sambata, de Noaptea Muzeelor, NEMULTUMITI de legea salarizarii

Posturile de arheologi si cercetatori erau foarte importante pentru ca in Mangalia, oriunde bagi cazmaua in pamant, dai de vestigii: un fragment de ceramica, un mormant, un capitel.
In noiembrie, primarul a revenit cu o noua organigrama pe care a propus-o spre aprobare consiliului local prin care desfiinta doar un post de cercetator si un post de muzeograf, si toate celelalte posturi din muzeu deveneau vacante.
 
Datorita presiunii, primarul a renuntat sa mai puna in dezbaterea consiliului local situatia muzeului. In decembrie, cu trei zile inainte de Craciun, primarul a propus o noua organigrama prin care desfiinta complexul cultural fara avizul Ministerului Culturii si al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor si unea muzeul, biblioteca romana, biblioteca franceza, stadionul, salile de sport si cinematografele in Directia de Cultura si Sport Mangalia.

Ce spune Primaria Mangalia

In raspunsul trimis de Biroul de presa al Primariei Mangalia se specifica faptul ca „Primaria Mangalia nu a modificat in niciun fel structura, patrimoniul si activitatea muzeului. In fapt, pentru realizarea unor proiecte culturale, artistice si sportive, atat de interes local cat si national, municipalitatea a preluat de la fostul Serviciu Public de Adiministrarea Domeniului Public si Privat bazele sportive si terenurile de sport, astfel ca s-a impus schimbarea denumirii din „Complexul Cultural Callatis Mangalia”, din care facea parte si Muzeul, in „Directia de Cultura si Sport Mangalia”, care are personalitate juridica si se afla in subordinea Consiliului Local, nu a Primarului. Ca atare, patrimoniul si activitatea Muzeului De Arheologie Callatis nu au fost afectate in niciun fel, iar redenumirea institutiei nu intra sub incidenta art. 30 din Legea 311/2003“.
 
Insa, hotararea Consiliului Local nr. 192 din 3 aprilie 2013 atabileste faptul ca Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia a fost desfiintat ca institutie cu personalitate juridica si a fost transformat in sectie a Centrului Cultural Callatis, devenit ulterior, prin HCL 247/24.04.2013, Complexul Cultural Callatis. Prin urmare, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia nu mai are personalitate juridica din anul 2013.
 
Mai mult, la data de 3 aprilie 2013, la propunerea primarului, consilierii locali ai municipiului Mangalia au votat Hotararea de Consiliu Local fara avizul prealabil al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, asa cum prevede Legea 311/2003 a muzeelor si colectiilor publice.
 
Avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor a fost emis abia in data de 15 mai 2013, adica dupa o luna si jumatate de la adoptarea Hotararii de Consiliu Local nr. 192 din 3 aprilie 2013, prin care muzeul si-a pierdut personalitatea juridica si a devenit sectia Centrului Cultural Callatis, ulterior schimbandu-si denumirea in Complexul Cultural Callatis.
 
In dreptul la replica se mai specifica faptul ca „posturile de specialitate din cadrul institutiei nu au fost desfiintate”. In articolul publicat in ziua de 20 aprilie 2017 am precizat foarte clar: „...la presiunile ministerului, ale directiei de cultura, ale academiei, primarul a renuntat sa desfiinteze aceste posturi” Redactia cotidianului „Adevarul” este in posesia proiectului de hotarare privind aprobarea organigramei si statului de functii ale aparatului de specialitate al Primarului, Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor Mangalia si Complexului Cultural Callatis Mangalia, stampilat si semnat de primarul Radu Cristian, prin care au fost desfiintate trei posturi de cercetatori grad III si un post de Muzeograf IA.
 
Analizand proiectul de hotarare privind aprobarea schimbarii denumirii Complexului Cultural Callatis Mangalia in Directia Cultura si Sport Mangalia si aprobarea organigramei si a statului de functii aprobat in sedinta  Consiliului Local din 21 decembrie 2016, se constata urmatoarele: se desfiinteaza Complexul Cultural Callatis, care cuprindea Casa de cultura, Muzeul de Arheologie Callatis, Biblioteca Municipala si Biblioteca franceza si se infiinteaza Directia Cultura si Sport, care cuprinde mai multe servicii si un numar mai mare de posturi. Astfel, se separa sectia Muzeul de Arheologie Callatis din cadrul Complexul Cultural Callatis si se transforma in serviciu in cadrul Directiei Cultura si Sport, se infiinteaza serviciul Casa de cultura, biblioteci, cinematografe; se infiinteaza serviciul Sport si agrement (bazele sportive din Mangalia) si, de asemenea, se infiinteaza compartimentul Evenimente culturale, artistice si sportive.
 
„Municipalitatea are in vedere extinderea spatiului muzeului, existand in acest moment un proiect de modernizare, etajare si constructie a unor anexe, foarte necesare desfasurarii activitatii de depozitare, cercetare si restaurare a artefactelor din patrimoniu. Acest proiect a fost facut public inca de anul trecut. Primaria Mangalia are ca obiective imediate modernizarea si revitalizarea activitatii muzeului, in niciun caz desfiintarea acestuia, institutia reprezentand un obiectiv turistic extrem de important, atat de interes local, cat si national“, spun reprezentantii Primariei Mangalia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cristian radu arheologi cercetatori
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1761 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011218 (s)