News Flash:

Mircea Cartarescu lectura publica, dupa ce zi de zi participa la protestele din Piata Victoriei

14 Februarie 2017
269 Vizualizari | 0 Comentarii
Mircea Cartarescu
In cadrul lecturilor publice organizate de editura Humanitas sub titlul 'Daca e marti, scriitorii iti citesc!' este invitat scriitorul Mircea Cartarescu. Intalnirea scriitorului cu cititorii va avea loc marti 14 februarie, de la ora 19.00 la Libraria Humanitas de la Cismigiu.

Lectura publica de astazi are loc in conditiile in care Mircea Cartarescu este un participant activ la protestele din Piata Victoriei si a scris un articol in Frankfurter Allgemeine Zeitung privind ”hotia guvernantilor” si motivele protestelor:

”Hotul prins a dat inapoi ce-a furat si acum vrea sa plece liber. Nu doar fara sa-si ceara macar scuze, dar oprimandu-i pe cei care l-au prins: singurul protestatar din Odobesti a fost dat in judecata de primarie…

Ne adunam in fiecare seara in fiecare oras din Romania, pe intuneric si pe ger. Stam in cerc si bem ceai fierbinte din termosuri. Strigam sloganuri pline de ironie. Nu speram ca-i vom da jos pe cei care ne oprima si ne fura. Nu speram ca vom scapa neacoperiti de noroi. Nu speram ca ne va ajuta cineva dinauntrul sau din exteriorul tarii. Nu ne bazam decat pe noi, pe puterea noastra, a celor fara nicio putere. Vrem sa ne reinventam ca popor si ca cetateni. Vrem sa ne putem privi in ochi, in oglinda, fara sa ne fie rusine.

 Si-n aceasta apocalipsa alba ne-am gasit si noi sa iesim la proteste, cu miile si sutele de mii, sa stam ore-n sir pe loc, tropaind din picioare, imbracati ca exporatorii din Antarctica, sa ne-ncalzim cu ceai din termosuri si sa strigam sloganuri, si sa cantam, si sa agitam drapelele Romaniei si-ale Uniunii Europene. Sa radem cu lacrimi care ne-ngheata brusc pe obraji privind pancartele pe care caricaturisti amatori, dar de geniu, ii arata pe stapanii tarii in cele mai ridicole atitudini. Da, ne e teribil de frig, dar rezistam, si de-acum rezistenta, cea adevarata, cea morala, cea a valorilor si principiilor care ne fac fiinte omenesti, e coloana noastra vertebrala. Protestam in primul rand ca sa ne putem privi in ochi cand ne uitam in oglinda.”

 ”REZISTAM

Nu contest incalzirea globala, dar tare grea iarna e anul asta in Romania! Tara e sub zapada, de saptamani termometrul n-a mai urcat peste zero grade, viscolul ridica nameti mai inalti decat omul, circulatia e haotica, locurile de parcare inzapezite. Si-n aceasta apocalipsa alba ne-am gasit si noi sa iesim la proteste, cu miile si sutele de mii, sa stam ore-n sir pe loc, tropaind din picioare, imbracati ca exporatorii din Antarctica, sa ne-ncalzim cu ceai din termosuri si sa strigam sloganuri, si sa cantam, si sa agitam drapelele Romaniei si-ale Uniunii Europene. Sa radem cu lacrimi care ne-ngheata brusc pe obraji privind pancartele pe care caricaturisti amatori, dar de geniu, ii arata pe stapanii tarii in cele mai ridicole atitudini. Da, ne e teribil de frig, dar rezistam, si de-acum rezistenta, cea adevarata, cea morala, cea a valorilor si principiilor care ne fac fiinte omenesti, e coloana noastra vertebrala. Protestam in primul rand ca sa ne putem privi in ochi cand ne uitam in oglinda.
Vaclav Havel vorbea despre puterea celor fara putere. Despre asta e vorba si-n Romania de azi. Ne adunam cu sutele de mii pe strazi si in piete ca sa ne exercitam puterea impotriva fricii, a frigului, a ticalosiei umane, a coruptiei organizate, a dispretului si arogantei. Ca sa aratam ca politica trebuie sa fie etica si in folosul oamenilor. Traim vremuri mizerabile si nu avem pe cine sa dam vina, caci vina e in intregime a noastra. Din vina noastra Europa arata azi asemenea corabiei bete a lui Rimbaud. Din vina noastra avem Brexitul, din vina noastra vom avea Frexitul, din vina noastra oameni care fug de razboi ne mor la granitele aparate de ziduri. E vina noastra, a tuturor, ca putem privi cum lucrurile se deterioreaza de la o zi la alta fara sa facem nimic, ca si cand apropierea catastrofei nu ne-ar privi pe noi, ci pe altcineva. Cand politica nu e suficienta ca sa ne apere vietile, demnitatea si viitorul, ne ramane mereu solutia protestului civic. Cand partidele sunt neputincioase, putem macar noi, oamenii, sa iesim in strada. Nu Trump, nici Putin nu vor distruge Europa, ci lipsa noastra de entuziasm, de idealuri, de valori.

Suntem pe strazi si in pietele oraselor romanesti pentru ca ne pasa. Pentru ca nu suntem straini de ceea ce se-ntampla. Pentru ca nu suntem cetateni doar din patru-n patru ani. In ultima saptamana au iesit de la sute de mii de oameni in centrul Bucurestiului, pana la un singur om, in micul orasel Odobesti. Acel om, cel mai simplu de pe pamant, a stat singur, timp de o saptamana, in fata primariei, cu o pancarta in mana, nins si batut de vanturi, la temperaturi de minus zece grade, ca sa arate ca-i pasa. Nu am, in acest moment, un erou mai admirat.

Oamenii protesteaza impotriva transformarii Romaniei intr-o odioasa demokratura, combinatie de democratie superficiala si dictatura adanca. Stapanii acestei tari, care e membra UE si NATO, nu doar ca-i canalizeaza resursele spre propriile buzunare, dar trag tara catre zona gri in care se zbat, fara viitor, Ucraina, Belarus si Moldova. Vorbesc mereu de stapanii tarii si nu de guvernanti, pentru ca guvernantul e slujitorul comunitatii, pe cand cei care ne conduc azi se comporta ca niste seniori feudali. Legile sunt facute de ei, pentru ei. Justitia e asaltata pe fata, cinic si in dispretul oamenilor. Seful insusi al celui mai mare partid romanesc nu a putut deveni prim-ministru din cauza cazierului penal. O treime din parlamentari au probleme cu justitia. Multi din ministri au si ei aceleasi probleme. Ordonanta care-i absolva de inchisoare a fost data la miezul noptii, talhareste, fara vreo discutare prealabila si fara avizele necesare. Iata tara in care suntem nevoiti sa traim.
Am venit la proteste cu copiii nostri, pentru ca in definitiv pentru ei protestam. Noi am trait in dictaturi si-n mizerie, n-am avut pe nimeni care sa ne-nvete rezistenta si demnitatea. Ei le invata acum, deodata cu noi si alaturi de noi. Un barbat a fost zi de zi in piata Victoriei cu o pancarta pe care scria: ”Eu nu am copii. Sunt aici pentru copiii vostri.”

Vom iesi in strada pana la capat, pana vom avea o democratie adevarata, o justitie libera, un stat de drept functional. Ordonanta a fost abrogata. Hotul prins a dat inapoi ce-a furat si acum vrea sa plece liber. Nu doar fara sa-si ceara macar scuze, dar oprimandu-i pe cei care l-au prins: singurul protestatar din Odobesti a fost dat in judecata de primarie…
Ne adunam in fiecare seara in fiecare oras din Romania, pe intuneric si pe ger. Stam in cerc si bem ceai fierbinte din termosuri. Strigam sloganuri pline de ironie. Nu speram ca-i vom da jos pe cei care ne oprima si ne fura. Nu speram ca vom scapa neacoperiti de noroi. Nu speram ca ne va ajuta cineva dinauntrul sau din exteriorul tarii. Nu ne bazam decat pe noi, pe puterea noastra, a celor fara nicio putere. Vrem sa ne reinventam ca popor si ca cetateni. Vrem sa ne putem privi in ochi, in oglinda, fara sa ne fie rusine.
Iar daca noi putem, puteti si voi.”

Mircea Cartarescu s-a nascut pe 1 iunie 1956, in Bucuresti. A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti in 1980. In prezent este profesor dr. in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti. Este poet, prozator, eseist, critic literar si publicist.

A publicat urmatoarele volume: Faruri, vitrine, fotografii, poeme, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1980; Poeme de amor, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1982; Totul, poeme, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1984; Visul (in editiile urmatoare Nostalgia), povestiri, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1989; Humanitas, Bucuresti, 1993; Levantul, poem epic, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1990; Humanitas, Bucuresti, 1998; Visul chimeric, studiu critic, Litera, Bucuresti, 1991; Humanitas, Bucuresti, 2011; Travesti, roman, Humanitas, Bucuresti, 1994; a devenit roman grafic in limba franceza; Dragostea, poeme, Humanitas, Bucuresti, 1994; Orbitor. Aripa stanga, roman, Humanitas, Bucuresti, 1996; Dublu CD, poeme, Humanitas, Bucuresti, 1998; Postmodernismul romanesc, studiu critic, Humanitas, Bucuresti, 1999; Jurnal I, Humanitas, Bucuresti, 2001; Orbitor. Corpul, roman, Humanitas, Bucuresti, 2002; Enciclopedia zmeilor, carte pentru copii, Humanitas, Bucuresti, 2002; Pururi tanar, infasurat in pixeli, publicistica, Humanitas, Bucuresti, 2003; Parfumul aspru al fictiunii, audiobook, Humanitas, Bucuresti, 2003; Plurivers vol. I si II, poeme, Humanitas, Bucuresti, 2003; Cincizeci de sonete, poeme, Brumar, Timisoara, 2003; De ce iubim femeile, povestiri si audiobook, Humanitas, Bucuresti, 2004; Baroane!, Humanitas, Bucuresti, 2005; Jurnal II, Humanitas, Bucuresti, 2005; Orbitor. Aripa dreapta, roman, Humanitas, Bucuresti, 2007; Dublu album, Humanitas, Bucuresti, 2009; Nimic, Humanitas, Bucuresti, 2010; Frumoasele straine, povestiri, Humanitas, Bucuresti, 2010; Zen. Jurnal 2004-2010, Humanitas, Bucuresti, 2011; Ochiul caprui al dragostei noastre, publicistica si proza, Humanitas, Bucuresti, 2012; Fata de la marginea vietii, povestiri alese, Humanitas, Bucuresti, 2014; Poezia, Humanitas, Bucuresti, 2015. Traduceri in engleza, germana, italiana, franceza, suedeza, spaniola, olandeza, polona, portugheza, maghiara, ivrit, norvegiana, bulgara, slovena, daneza, basca, rusa, greaca, turca, croata, sarba.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

lecturilor publice scriitorii mircea cartarescu scriitorului romania
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1515 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014837 (s)