News Flash:

Mircea Florian si celebra sa opera "Metafizica si arta – destinul metafizicii"

1 Aprilie 2015
1497 Vizualizari | 0 Comentarii
mircea florian
Mircea Florian (n. 1 aprilie 1888, Bucuresti - d. 31 octombrie 1960, Bucuresti) a fost un filosof roman, membru post-mortem al Academiei Romane (1990).

Volumul Metafizica si arta – destinul metafizicii este o lucrare de filozofie, publicata de filozoful Mircea Florian in 1946.

Vezi si Povestea celebrului filosof francez Harald Høffding

Acest studiu reprezinta o micromografie consacrata dramei metafizicii in epoca moderna si in filozofia contemporana. Examinarea calvarului metafizicii produs de triumful stiintei experimentale si matematice a naturii (o stiinta orientata spre realul masurabil) il conduce pe Mircea Florian la ideea ca metafizica se poate salva prin solidaritate si nu renuntind la spiritul stiintific.

Vezi si Rudolf Steiner si ampla sa activitate ca filosof


Nu apeland la aceste mijloace de cunoastere decit cele intelectuale si rationale, si anume de intuitie, credinta, instinct, sentiment, actiune etc. si nici ca simpla generalizare inductiva a unor rezultate ale cunoasterii se va salva ”metafizica”. In studiul ”Inductiva”, 1928, Florian demonstrase convingator imposibilitatea, azi, a unei metafizici inductive. Florian isi expune cu titlul de „concluzii personale” citeva dintre ideile directoare ale proiectului sau de metafizica. Formula sintetica citata solidarizeaza constructia metafizica cu spirtul ipotetic al stiintei contemporane, insasi schemele categoriale si principiile metafizice avind caracterul unei ipoteze nucleare fundamentale ce orienteaza elaborarea unei vaste reconstructii conceptuale ale existentei. Sensul tentativelor lui Florian din anii ’40 se regaseste azi, mai complex elaborat, in modelele arhitectonicii categoriale ale metafizicilor inspirate de organizarile complexe.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mircea florian academiei romane micromografie metafizica florian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2452 (s) | 34 queries | Mysql time :0.063899 (s)