News Flash:

Miscarea Nationala Turca - scurt istoric

6 Ianuarie 2015
882 Vizualizari | 0 Comentarii
Mustafa Kemal
Miscarea Nationala Turca este termenul care defineste activitatile militare si politice ale revolutionarilor turci, care au avut ca rezultat crearea si desavarsirea Republicii Turcia, dupa infrangerea Imperiului Otoman in Primul Razboi Mondial.

Revolutionarii turci s-au impotrivit cu arma in mana impotriva partitionarii Imperiului Otoman de catre puterile invingatoare, in conformitate cu prevederile Armistitiului de la Moudros, care a pus capat in mod oficial participarii Imperiului Otoman la luptele primei conflagratii mondiale. Revolutionarii s-au ridicat la lupta si impotriva Tratatului de la Sèvres semnat in 1920 de catre guvernul otoman, care consfintea impartirea tarii in conformitate cu interesele invingatorilor.

Vezi si Istoria terorista a Miscarii Legionare

Dupa fondarea Miscarii Nationale Turce si victoria in Razboiul de Independenta al Turciei, revolutionarii au abolit Sultanatul Otoman pe 1 noiembrie 1922 si au proclamat Republica Turcia pe 29 octombrie 1923. Miscarea Nationala a refuzat sa puna in aplicare prevederile Tratatului de la Sèvres, obligand Aliatii sa accepte noi negocieri de pace. Prin semnarea Tratatului de la Lausanne, revolutionarii turci au reusit sa obtina anularea prevederilor oneroase ale Tratatului de la Sevres si au obtinut recunoasterea granitelor nationale.

Vezi si Protocolul de la Amasya

Fortele nationale s-au coalizat sub conducerea lui Mustafa Kemal Pasha si a organului legislativ al revolutiei, Marea Adunare Nationala, cu sediul la Ankara. Fortele nationale au declansat un razboi de independenta, din luptele caruia au iesit invingatoare. Miscarea s-a bazat pe o ideologie progresista, numita de cei mai multi comentatori "Kemalism", ori "Atatürk ism". Principiile de baza ale acestei ideologii au fost: forma de guvernare republicana, administratia seculara, nationalism, economie mixta cu participarea statului in sectoarele de interes national (opusa economiei socialiste) si modernizarea nationala. Revolutionarii turci au fost influentati in principal de ideile care au aparut si s-au dezvoltat in perioada Tanzimatului.

Nationalistii turci nu trebuie confundati cu miscarea Junilor Turci care a fost activa in cam aceeasi perioada, care a fost insa legata strans de statul otoman si ideile imperiale. Revolutionarii turci nu au format un grup omogen, ei remarcandu-se prin idei diferite asupra diferitelor probleme politice sau sociale. Au fost situatii in care membrii ai acestei miscari nu au comunicat intre ei, in ciuda faptului ca se aflau la conducerea unor institutii politice sau sociale de prima importanta. Ideea comuna care i-a unit a fost aceea a apararii suveranitatii Turciei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

activitatile militare politice revolutionarilor turci
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2490 (s) | 34 queries | Mysql time :0.090610 (s)