News Flash:

Misterele asasinarii sotilor Ceausescu

9 Ianuarie 2014
4440 Vizualizari | 1 Comentarii
Ideea lichidarii cuplului dictatorial a fost luata in calcul de noua putere imediat dupa fuga celor doi. Toate comunicatele prezentate public de Consiliul Frontului Salvarii Nationale  erau dramatice si cereau vehement ca oamenii loiali lui Ceausescu sa inceteze macelul. Oameni care in realitate erau denumiti teroristi. Teroristi inventati de cei care voiau puterea, dar si disparitia cat mai rapida a lui Nicolae Ceausescu, scrie adevarul.ro.
La peste 20 de ani de la Revolutie mai multi participanti activi la evenimente au inceput sa vorbeasca. 
Unul dintre ei, Mihail Montanu, personaj enigmatic in primele zile ale Revolutiei, isi aminteste: „Deci a fost discutia de principiu, din WC-ul din spatele cabinetului lui Vasile Milea, dupa care concluziile le-au tras lasand dusul deschis, chiuveta, tot. Intrau in WC in grupuri de cate doi. Cred ca sa-l omoare au hotarat Militaru, Brucan si Gelu Voican Voiculescu. Iliescu o fi aprobat fara sa fie explicit, asa, in stilul lui. A mai fost implicat si Virgil Magureanu, bagati-l si pe el pe lista!" 
Complotul din WC este confirmat si de un alt personaj‑cheie implicat in lichidarea Ceausestilor, Gelu Voican Voiculescu:
„In 24 decembrie a fost acel moment culminant al vietii noastre. Intram doi cate doi in baia lui Milea. Lasam apa sa curga, demente din astea. Susoteam diverse formule. Eu am spus: «Sa-i facem scapati de sub escorta, cum s-a facut cu Zelea Codreanu. Ii omoram si gata». S-au uitat la mine si am simtit ca au inceput sa ma considere ca pe un tip respingator. Si atunci, parca Mazilu a spus: «Presedintele poate infiinta, in situatii din astea, Tribunal Militar Exceptional...», si aici, atentie: «...ii va judeca si ii condamnam la moarte, ca faptele exista pentru aceasta condamnare»", scrie Grigore Cartianu in volumul „Sfarsitul Ceausestilor", citand stenogramele Comisiei „Decembrie '89". 
Misterele din 25 decembrie 
25 decembrie 1989 a fost o zi cu multe semne de intrebare. O zi in care Elena si Nicolae Ceausescu au fost judecati si executati pe loc. Incepand cu ora 8.00, generalul Victor Atanasie Stanculescu strange un complet de judecata, gaseste avocati, formeaza un „comando" si se deplaseaza la Targoviste, la UM 01417, unde se aflau, sub paza, sotii Ceausescu. Iata firul evenimentelor: 
Ora 13.00: Cele doua elicoptere cu completul de judecata si „comandoul" aterizeaza in curtea cazarmei din Targoviste. Imediat dupa coborarea din elicopter, Stanculescu a stabilit si locul executiei, inainte de proces. 
Ora 13.10: Nicolae, apoi Elena Ceausescu fac vizita medicala. Starea de sanatate a celor doi a fost verificata de doi medici militari, capitanul Liviu Verdes, adus de Stanculescu de la Bucuresti, si doctorul unitatii din Targoviste, Florin Olteanu. 
Ora 13.20: Incepe procesul. 
Ora 14.30: Se incheie procesul si incepe deliberarea. Pana la citirea sentintei, Nicolae Ceausescu rosteste o replica celebra: „Puteam fi impuscati si fara mascarada asta". 
Ora 14.40: Se citeste sentinta. Pedeapsa capitala. 
Ora 14.48: Ceausestii sunt dusi de parasutisti la zid. 
Ora 14.50: Are loc executia. Medicii Verdes si Olteanu constata decesul celor doi dictatori. 
Ora 15.00: Impachetati in foi de cort, Nicolae si Elena Ceausescu sunt urcati in elicoptere si transportati spre Bucuresti. Se face o escala la Boteni, unde sunt debarcati patru dintre parasutisti. 
Ora 16.30: Elicopterul cu trupurile Ceausestilor aterizeaza pe un teren de antrenament al Stadionului Steaua. 
Filmul procesului cenzurat
O alta poveste uimitoare a lichidarii Ceausestilor a fost filmul facut la proces. Din acesta, pe caseta originala lipseste momentul inceperii executiei, Ceausestii fiind surprinsi pe camera in momentul in care erau la pamant. Operatorul, colonelul Ion Baiu, adus special de generalul Stanculescu, a motivat ca aparatul de filmat nu mai avea acumulator si a ramas in urma sa-l incarce. 
Asa a pierdut un moment al executiei. Alta poveste este legata de prima difuzare la TVR a procesului si a executiei. Pentru ca membrii completului de judecata sa nu fie recunoscuti, regizorul Sergiu Nicolaescu a montat filmul, acoperind cadrele cu participantii la proces cu imagini cu cei doi Ceausesti din timpul procesului. Filmul original a fost difuzat de o televiziune franceza, care a obtinut caseta in conditii inca suspecte. 
Cheful de la Stadionul Ghencea 
Ajunsi la Stadionul Ghencea, oficialii au fost invitati la masa de handbalistul Cristian Gatu. Parasutistii au ramas la elicopter pentru a astepta masina de la morga. Aceasta a intarziat sa apara. 
Pentru ca se lasa intunericul, parasutistii au hotarat sa‑i debarce pe Ceausesti. „Am impins cadavrele din elicoptere cu picioarele. Ne era sila sa punem mana pe ele, intrucat sangele patrunsese masiv prin foile de cort. Fiecare era parca un burete imbibat si naclait cu sange. Le-am impins pana la baza unei biute si le‑am lasat acolo, unul langa altul, dupa o gramada de nisip", povesteste Octavian Gheorghiu, unul dintre parasutistii care a facut parte din „comandoul" de la Targoviste. 
Din acest moment, Ceausestii au ramas in paza a doi militari. Cei doi, un capitan si un plutonier, s-au temut sa nu cada in vreo cursa si au plecat. 
In toiul petrecerii de la Stadionul Ghencea, Gatu l-a informat pe Stanculescu despre disparitia „coletelor". Acesta a pornit in cautarea lor, insa din cauza intunericului a abandonat misiunea. A continuat spre dimineata, cand cadavrele au fost gasite si transportate cu o masina la morga Spitalului Militar. 
„Le-am spus sa puna coletele in duba, am inchis duba si am trimis cadavrele la morga. Dupa aceea si-a intrat in rol Gelu Voican Voiculescu, care s-a ocupat de inmormantare", a declarat Victor Stanculescu in cartea „Sfarsitul Ceausestilor". 
Enigmele ingroparii 
La 26 decembrie, dimineata, Ceausestii au fost depusi la morga Spitalului Militar Central. Aici au fost depozitati langa trupul generalului Vasile Milea, care s-a sinucis inainte ca Nicolae si Elena Ceausescu sa fuga din Comitetul Central. 
Cei care s-au ingrijit de proces si de executie erau acum ocupati. Se facea Guvernul. Pana la urma, responsabilitatea inmormantarii i-a revenit lui Gelu Voican Voiculescu. Acesta declara: 
„Pe 28 decembrie ne‑am intalnit la Palatul Victoria. S-au facut tot felul de propuneri. Cu ocazia asta s-a anuntat ca Petre Roman este prim-ministru, iar eu, viceprim-ministru. Incepem instalarea pe 29 decembrie. Si uitam de cadavre. Imi amintesc si ii spun lui Petre Roman: «Ce facem cu Ceausestii, ca aia sunt morti undeva?!». Roman mi-a spus: «Rezolva!». Pe 30 dimineata l-am sunat pe Stanculescu. I-am spus ca trebuie inmormantati. Trebuiau acte. Am luat legatura cu un ofiter al Starii Civile, Adrian Toma. El e jurist, imi spune ca e moarte violenta si trebuia act constatator. 
A telefonat Stanculescu la Institutul Medico-Legal si a aranjat. In ziua aia trebuiau ingropati. Stanculescu a dat un ordin, s-au obtinut gropi la Ghencea-Civil. Am luat sicrie, am facut cofraje si am semnat actele de deces. Probleme acum, cum o chema pe bunica lui Ceauseasca, pe mama ei, cati ani are... Am bagat-o in 1916. Trebuiau facute acte la Targoviste, ca era locul decesului. Sunt niste incongruente juridice, dar scopul era nevinovat". 
De aici, Voiculescu isi aminteste alte peripetii. „In sfarsit, scoatem mortii la 30 decembrie, pe la ora 15.00, din Spitalul Militar. Pe la 16.30 se vede si pe caseta, ca e filmat, ii bagam in groapa. Stanculescu se ocupase de cruci, cu nume fictive si sicrie. Si uite cum au stat Ceausestii de la 26 decembrie dimineata pana la 30 decembrie in frigider. Dupa ce i-am «toaletat», le-am facut si patru fotografii. Cand am plecat de la Spitalul Militar, uitaseram crucile. La cimitir ne asteptau colonelul Baiu, pentru filmare, si maiorul Mugurel Florescu. 
I-am bagat pe el in stanga si pe ea in dreapta. S-a filmat totul, dar numai pentru noi, nu cu titlu de a da public. Sa fie... Si au fost betonati". Pentru a nu fi gasite mormintele, Voiculescu s-a mai gandit la o inginerie. Pe crucea lui Nicolae Ceausescu a fost scris, initial, numele unui anume colonel Enache, iar pe crucea Elenei Ceausescu a fost trecut locotenent-colonel Petrescu. Din lipsa de spatiu, cei doi nu au fost inmormantati impreuna, ci la 30 de metri unul de altul. 
Intre „pacat" si „normalitate" 
Decizia deshumarii ramasitelor pamantesti ale sotilor Nicolae si Elena Ceausescu a starnit reactii puternice printre cei implicati, intr-un fel sau altul, in decembrie 1989, in judecarea si condamnarea la moarte a celor doi. 
Desi, in majoritatea cazurilor, cei interpelati au salutat decizia autoritatilor, au existat si voci care au criticat aspru deshumarea. Cel mai vocal din aceasta a doua categorie a fost regizorul Sergiu Nicolaescu, care si-a rezumat pozitia afirmand: „E pacat de Dumnezeu ca ne atingem de corpurile lor". 
„Ceausescu si Ceauseasca au fost niste oameni care au chinuit o viata si care au sfarsit-o asa cum au trait-o, adica au sfarsit-o intr‑o judecata stupida si ridicola si la zid. E clar ca ei acolo sunt si au fost inmormantati acolo. E mai mult decat clar", a spus Sergiu Nicolaescu. 
De cealalta parte s-a situat fostul general Victor Stanculescu, cel care si-a exprimat convingerea ca deshumarea va elucida in sfarsit unul dintre marile mistere postdecembriste. 
Mult mai sigur pe el s-a aratat a fi Gelu Voican Voiculescu. „Sotii Ceausescu sigur vor fi gasiti acolo. Acest act de deshumare este, in sfarsit, un act de normalitate, ca sa se poata vedea unde se afla. Bine ca o sa se puna capat pana la urma acestei probleme", a declarat Voican Voiculescu. Unul dintre personajele-cheie ale procesului si executiei sotilor Ceausescu, fostul presedinte Ion Iliescu, nu a putut fi contactat pentru expunerea unui punct de vedere. 
Momentul, si in presa straina 
Momentul deshumarii a fost preluat imediat si de catre intreaga presa straina. Tonul a fost dat de un material realizat de AFP, care prezinta declaratia ginerului familiei Ceausescu, Mircea Opran: „Astazi, cadavrele vor fi exhumate pentru a obtine probe pentru testarea ADN-ului. Trebuie sa stim daca ei sunt intr-adevar cei ingropati aici". 
„Specialistii au exhumat ceea ce se crede a fi trupurile neinsufletite ale dictatorului roman Nicolae Ceausescu si a sotia sale Elena, la cererea familiei", relateaza si Associated Press. 
Cotidianul francez „Le Monde" a insistat pe perioada extrem de lunga dintre executia celor doi dictatori si momentul deshumarii ramasitelor acestora:  
„Exhumarea fostului dictator roman Nicolae Ceausescu si a sotiei acestuia, Elena, a fost posibila dupa 21 de ani", titreaza „Le Monde". Informatia a fost preluata imediat si de catre ziarele spaniole „El Mundo" si „El Pais", dar si de catre presa din Italia. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lichidarii cuplulu dictatorial ceausescu enigmele ingroparii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

john  | #835
Ce care au facut aceste lucruri inumane, ar fi bine sa sfarseaca si ei tot asa sa vada cum este.Indiferent de ce au facut CEAUSISTI nu e uman sa ii omori asa.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1736 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018303 (s)