News Flash:

Misterele care invaluie averea voievodului Constantin Brancoveanu

11 Ianuarie 2015
1164 Vizualizari | 0 Comentarii
I se spunea Altin-Bey, Printul Aurului. Pungile sale cu galbeni cumparau pacea de la turci si intretineau Scaunele Patriarhale din Orient. A construit palate, conace si manastiri. Vorbe din batrani spun ca un tezaur de aur din vremea dacilor le-ar fi adus moartea naprasnica lui Brancoveanu si feciorilor lui.

Turcii il numeau "Printul aurului din Carpati" pentru ca niciun alt domnitor valah nu le adusese plocoane mai bogate.

Nu de putine ori Constantin Brancoveanu nu a pregetat sa-si foloseasca fondurile personale atunci cand vistieria statului nu putea suporta cheltuielile formale si informale pe care le presupunea vasalitatea fata de otomani.

Din averea sa, Printul aurului a construit numeroase biserici si manastiri, inclusiv in strainatate, impunand un stil propriu: stilul brancovenesc. Palatul de la Mogosoaia sintetizeaza cel mai bine acest stilul: balustradele sculptate in piatra, braurile ornamentale si logiile.

Vezi si Cand a inceput domnia lui Constantin Brancoveanu

Scrierile timpului pomenesc de o calatorie a lui Constantin Brancoveanu, in vara anului 1695, de la Cladova la Cerneti si apoi la Tismana. A trecut peste Podul lui Dumnezeu din Ponoarele si asa a ajuns la Baia de Arama unde a a poposit la hanul lui Milco Baiasul.

Vezi si Dezvoltarea culturala a Tarii Romanesti in timpul lui Constantin Brancoveanu

In zona, de mai bine de 300 de ani, rezista o comoara a lui Voda Constantin Brancoveanu: Biserica Sfintii Voievozi.

Localnicii spun ca sub aceasta biserica si ar fi ingropat Constantin Brancoveanu toata averea sa de frica turcilor. De-a lungul timpului, arheologi sau cautatori de aur au rascolit dupa comoara.

Calauzit de credinta in viata si in domnie, Constantin Brancoveanu a aparat interesele religioase ale romanilor si ale lumii ortodoxe, a ctitorit lacasuri de cult, a tiparit si raspandit cartile Bisericii si, desi ar fi putut fi crutat, nu si-a renegat credinta nici in clipele cruntului martiriu. Sfintenia domnitorului a intrat in constiinta populara si, pentru jertfa sa si a fiilor sai, Biserica Ortodoxa Romana i-a canonizat pe Sfintii Mucenici Brancoveni, potrivit tvr.ro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

altin-bey printul aurului scaunele patriarhale orient brancoveanu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2295 (s) | 34 queries | Mysql time :0.077968 (s)