News Flash:

Misterioasa pestera labirint din Dobrogea

9 Iunie 2015
1973 Vizualizari | 0 Comentarii
In Dobrogea, la numai cativa kilometri de Mangalia, se afla un loc extrem de atractiv pentru speologi, arheologi, istorici, dar si pentru iubitorii de mistere. De Pestera Limanu se leaga atat descoperiri stiintifice cu caracter de unicat mondial, cat si legende stravechi, fundamentate pe realitati istorice confirmate. In Dobrogea, la numai cativa kilometri de Mangalia, se afla un loc extrem de atractiv pentru speologi, arheologi, istorici, dar si pentru iubitorii de mistere. De Pestera Limanu se leaga atat descoperiri stiintifice cu caracter de unicat mondial, cat si legende stravechi, fundamentate pe realitati istorice confirmate. Au trecut asadar peste doua mii de ani, de cand stim ca acest labirint subpamantean era cunoscut si utilizat de localnici, totusi se pare ca el mai are inca destul de multe enigme nedescifrate.

Pacatele proconsulului Crassus

Reputatul arheolog si istoric bucurestean dr. Vasile Boroneant a explorat in amanuntime Pestera Limanu, ghidandu-se si dupa o foarte valoroasa relatare din „Istoria romana” a lui Dio Cassius. Acesta scrie despre expeditia in Moesia Inferior a proconsulului Marcus Licinius Crassus, in anii 29-28 i.Ch., impotriva geto-dacilor condusi de Dapyx si in sprijinul interesat al altui conducator local, Roles; interesat, deoarece scopul principal al romanilor era acela de a pune stapanire pe intreaga Dobroge. Desi Dapyx a rezistat un timp „intr-un loc intarit”, el a fost tradat si, dupa victoria lui Crassus, romanii s-au indreptat spre pestera Keiris (sau Keiras). Aceasta, afirma Dio Cassius, era „atat de vasta si de puternica incat, dupa cum spun legendele, pana si titanii se refugiasera aici, dupa infrangerea suferita din partea zeilor”. In galeriile pesterii, localnicii „isi carasera avutiile mai de pret si toate turmele. Dupa ce descoperi toate gurile pesterii, iesiri intortocheate si greu de gasit, Crassus le zidi si in acest fel ii sili pe refugiati sa se predea, pe calea infometarii”.

Vezi si Pestera din Lascaux, comoara din paleolitic


Orasul subpamantean

Fapta extrem de cruda a necrutatorului proconsul ne aduce peste timp si informatii despre magnifica pestera, care este, aproape sigur, cea de la Limanu, numita si pestera de la Caracicala ori „de la Icoane”. Icoane reprezentate de fapt de desene realizate pe tavan si pereti, descoperite de V. Boroneant in 1971, arta de factura rupestra. Ulterior, s-a constatat ca labirintul subteran are in compunere o vasta retea de coridoare cu peretii si tavanele cioplite drept, sali si galerii naturale sau sapate de oameni, consolidate cu coloane de piatra. La distante diferite, exista firide pentru opaituri, iar „legaturile dintre coridoare au fost marcate cu semne al caror talc era cunoscut doar de locuitorii de atunci ai pesterii, servind ca puncte de orientare”, afirma dl. Boroneant. In partea de nord, exista doua camere cu altare, alte sectoare avand cladite chiar si ziduri, iar un spatiu se presupune ca putea servi ca ascunzatoare secreta ori ca mormant. Toate spatiile locuite beneficiau de un sistem de aerisire bine realizat. In ce priveste desenele, simbolurile si semnele de orientare, acestea sunt foarte diverse, acopera ca datare o perioada mare, pana in secolul XI d.Ch. si infatiseaza figuri de oameni (fiecare avand mana dreapta terminata cu o stranie pata neagra), de animale, de pasari. La circa 35 metri de la intrare se afla si un bloc de piatra pe care sunt gravate trei figuri umane, reprezentare partial distrusa, potrivit efemeride.ro.

Vezi si Descoperire misterioasa intr-o pestera din Romania

Un unicat terestru

In memoria localnicilor se pastreaza informatia ca o galerie a Pesterii Limanu ar ajunge departe, dincolo de granita cu Bulgaria. Oricum, nu sunt multi cei ce s-ar aventura in adancurile ei, intrucat riscul de a te pierde in labirint e foarte mare, numeroase coridoare semanand intre ele pana la identitate. Pe de alta parte, speologii sunt foarte interesati de ea, fiind verificat faptul ca Pestera Limanu face parte dintr-o vasta retea de galerii subterane, prin care se dreneaza apele provenite din placile de calcare. Din acest sistem face parte si Pestera Movile, situata la numai 3 km de Limanu, care a facut senzatie in intreaga lume. Aici s-a descoperit singurul ecosistem subteran chemo-autotrof de pe planeta.

Este vorba despre mai mult de 30 de specii de vietati unice in lume, care se hranesc doar cu masa organica sintetizata de bacterii specializate in descompunerea hidrogenului sulfurat, oxigenul fiind absent aici. Aceste descoperiri sunt relativ recente. Chiar si prospectiunile arheologice, desi incepute in 1916 si continuate sporadic, au lasat numeroase intrebari fara raspuns. De aceea, ele trebuie elucidate, nu neaparat pentru a risipi aura de mister ce invaluie locurile respective, ci pentru ca elementele existente in Pestera Limanu pot dezvalui pagini valoroase din istoria framantata a vechilor locuitori ai Dobrogei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dobrogea mangalia speologi arheologi istorici pestera limanu legende
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2003 (s) | 23 queries | Mysql time :0.039866 (s)