News Flash:

Misterul din spatele mortii lui Vlad Georgescu

18 Martie 2016
665 Vizualizari | 0 Comentarii
vlad georgescu
Vlad Georgescu s-a nascut la Bucuresti, la 20 octombrie 1937, intr-o familie boiereasca.

In scurta biografie inclusa in volumul Istoria romanilor, Mihai Botez ii mentioneaza printre inaintasii lui Vlad Georgescu pe generalul I. Georgescu (bunic din partea tatalui) care fusese aghiotant al regelui Carol I si pe Emanoil Porumbaru, bunic din partea mamei, care a fost un important membru al Partidului National Liberal, ministru de externe (intre anii 1914 - 1917) si presedinte al Senatului Romaniei.

Vlad Georgescu a urmat cursurile scolare la Liceul Sf. Sava (pe care regimul comunist din Romania il redenumise Nicolae Balcescu). Din timpul liceului, Vlad Georgescu era pasionat de istorie.

In ciuda oprelistilor datorate trecutului politic al familiei, a reusit sa intre si sa absolve Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

Vezi si Aparitie surpriza la lansarea cartii lui Marian Godina, la Sibiu


La incheierea studiilor universitare a fost repartizat cercetator la Muzeul Romano-Rus, care era condus de asa-numitul Print Rosu, Scarlat Callimachi. Cand Muzeul Romano-Rus a fost desfiintat, in 1963, Vlad Georgescu a fost transferat la Institutul de Studii Sud-Est Europene, unde era director Mihai Berza.

Vezi si Mircea Eliade, marele scriitor si filosof care a sustinut Garda de Fier


A predat istorie la: University of California, Los Angeles (1967-1968), University Columbia, New York (1973), University of Maryland si Rutgers University. S-a stabilit in Occident in 1979, dupa ce in 1977 a fost tinut in arest timp de doua luni, sub acuzatia de tradare, in urma publicarii unui text critic la adresa regimului. A devenit colaborator, apoi salariat al postului de radio Europa Libera.

In 1987, a fost publicata in Statele Unite cartea lui Ion Mihai Pacepa, Orizonturi rosii (Red horizons; editura Regnery), cu dezvaluiri despre sistemul comunist din Romania, indeosebi despre regimul Ceausescu. Vlad Georgescu s-a hotarat sa vorbeasca despre aceasta carte si sa difuzeze in serial fragmente din Orizonturi rosii in cadrul unei emisiuni. Initiativa era periculoasa, si Georgescu a fost chiar avertizat de soacra sa: „M-am intalnit cu generalul X si mi-a spus: «nu difuza cartea lui Pacepa. Daca o difuzezi, vei fi lichidat in mai putin de un an»”. In pofida avertismentului, Georgescu a decis sa vorbeasca despre carte, iar un an mai tarziu, in iulie 1988 a fost diagnosticat cu cancer. In august 1988 a facut cunoscut ca medicii i-au depistat o tumoare intracraniana si ca urma sa fie operat.

Dupa operatie, biopsia a determinat ca era vorba de o forma agresiva de cancer. Vlad Georgescu a fost inclus intr-un program experimental in Statele Unite ale Americii, unde a fost insotit de sotia sa. Chemoterapia combinata cu iradiere l-a slabit foarte tare, insa nu a putut vindeca boala. In consecinta, Georgescu s-a intors la München, pentru a-si vedea fiul. A murit la Spitalul Bogenhausen la 13 noiembrie.

Se presupune ca a fost asasinat prin iradiere. Noel Bernard si Mihail Cismarescu (Radu Gorun), cei doi directori precedenti ai sectiei romane a postului de Europa Libera murisera tot de cancer. Se presupune de asemeni ca decesele lor ar fi fost cauzate de iradieri.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vlad georgescu bucuresti familie boiereasca mihai botez mihai berza
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1705 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015118 (s)