News Flash:

Misterul disparitiei civilizatiei maya, dezlegat. Ce au descoperit cercetatorii in pesterile din Belize

31 Octombrie 2013
3338 Vizualizari | 0 Comentarii
Oamenii de stiinta au dezlegat misterul disparitiei civilizatiei Maya, scrie Live Science, citat de jurnalul.ro. Cercetatorii au gasit in pesterile Belize mii de stalagmite vechi de 2.000 de ani, care au scos la iveala faptul ca disparitia civilizatiei Maya a fost determinata de o seceta prelungita zeci de ani. Cercetarea s-a desfasurat in pestera Yok Balum din Belize, de unde s-au prelevat 4.000 de mostre din stalagmitele milenare.
"A fost o munca intensa. In laboratorul meu studentii au adus probe dupa ce au lucrat 20-30 de ore pe saptamana, timp de un an", a declarat arheologul Douglas Kennet de la Universitatea Penn State din Pennsylvania.
Stalagmitele analizate au masurat aproximativ 56 de centimetri lungime si au fost prelevate din structuri calcaroase care aveau si 50 de metri inaltime. Probele au demonstrat ca deteriorarea vietii civiliazatiei Maya a coincis cu o seceta de cateva zeci de ani. 
"Rezultatul analizelor probelor a iesit mult mai spectaculos decat mi-am imaginat vreodata. Concluzia principala a fost ca o seceta prelungita a contribuit la colapsul civilizatiei Maya", a mai spus Kennet.
Civilizatia Maya a fost una dintre societatile indigene cele mai dominante ale Mezoamericii (un termen folosit pentru a descrie Mexic si America Centrala inainte de cucerirea spaniola din secolul XVI). Spre deosebire de alte populatii indigene imprastiate in Mezoamerica, Maya a fost centrata intr-un bloc geografic care sa acopere toata Peninsula Yucatan si Guatemala; Insulele Belize si parti ale statelor mexicane Tabasco si Chiapas , precum si partea de vest a Hondurasului si El Salvador. Aceasta concentrare a aratat ca Maya a ramas relativ protejata de invazia de catre alte popoare mesoamericane.
In cadrul acestei intinderi, civiizatia Maya a trait in trei sub-zone distincte, cu diferente distincte de mediu si culturale: in depresiunile nordice in Peninsula Yucatan, in depresiunile din sud, in districtul Peten din Guatemala si nordul portiunilor adiacente din Mexic, Belize si Honduras de vest; si de sud , in regiunea muntoasa din sudul Guatemalei. Zona din sudul regiunii a atins apogeul in timpul perioadei clasice a civilizatiei Maya (250 - 900 d.Hr.), si a construit marile orase de piatra si monumente, care au fascinat exploratori si cercetatori din regiune.
Unelte si arme din obsidian
Unul dintre multele lucruri interesante despre Mayasi a fost capacitatea lor de a construi o civilizatie mareata intr-un climat tropical umed. In mod traditional, popoarele antice au inflorit in climate uscate, in cazul in care managementul centralizat al resurselor de apa (prin irigatii si a altor tehnici) au stat la baza societatii.In zonele joase din sud Maya, cu toate acestea, au existat cateva rauri navigabile de comert si transport, nefiind necesar un sistem de irigare. Desi invadatorii straini au fost dezamagiti de lipsa relativa de argint si de aur, maiasii au profitat de zona de multe resurse naturale, inclusiv calcar (pentru constructii), obsidian sau roca vulcanica (pentru unelte si arme) si sare, inclusiv pene de quetzal, jad (folosite pentru a decora costume elaborate ale nobilimii Maya) si scoici marine, care au fost folosite ca trambite in ceremonii si de razboi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

misterul disparitiei civilizatiei maya
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1758 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013751 (s)