News Flash:

Misterul icoanei de plumb a Cavalerilor Danubieni descoperita intr-o comuna din Dolj

16 Martie 2017
469 Vizualizari | 0 Comentarii
icoana
Cioroiu Nou este un sat din comuna Cioroiasi din judetul Dolj al Olteniei si se afla in partea de sud-vest a judetului, in Campia Bailestilor. Nu departe de aceasta localitate s-au descoperit vestigiile unei asezari ce cuprinde mai multe niveluri de locuire (dacic, roman, medieval), dintre care cel mai extins este cel roman, de tip castru.

Aici, pe o suprafata de aproximativ 30 de hectare se gaseste cea mai mare fortificatie romana, ridicata pe o locatie traco-geto-daca cu o vechime de peste 4.000 de ani. Printre descoperirile importante facute aici se poate aduce in atentia celor interesati o „icoana” din plumb veche de aproape 2000 de ani cu reprezentarea tainicilor „Cavaleri Danubieni”.

Arheologul Dorel Bondoc spune ca in intreaga lume nu exista mai mult de 40 de astfel de reprezentari ale acestor cavaleri. Aceasta reprezentare a fost descoperita in cea de a noua campanie de sapaturi arheologice derulata la situl de la Cioroiul Nou. Ea se poate constitui in dovada clara a existentei cultului mistic al Cavalerilor Danubieni, zeitati venerate in clandestinitate de daci.

Dezvaluind detalii despre modul de viata aristocratic al romanilor, despre ocupatiile si distractiile acestora, asezarea de la Cioroiul Nou pare, mai mult, sa fi fost cel mai important punct de concentrare strategica din Dacia. Ceramica pictata din secolul al III-lea, raspandita in restul Imperiului Roman abia un secol mai tarziu, numeroase monede folosite la schimburile comerciale, inscriptii si caramizi cu stampila Legiunii a VII-a Claudia, toate aceste descoperiri definesc Cioroiul Nou drept cel mai important punct de concentrare strategica din zona nord-dunareana.

Daca despre modul de viata al romanilor cantonati in Campia Olteniei informatiile erau oricum bogate, recenta descoperire a arheologului Dorel Bondoc vine sa sustina o teorie mai veche, detaliata de cercetarile renumitului istoric Dumitru Tudor: anume ca, sub ocupatia romana, locuitorii din sudul Daciei nu au adoptat si divinitatile oficiale ale imperiului, ci, alaturi de colonisti, au dat nastere unui nou cult religios, cel al Cavalerilor Danubieni.

„Este poate cea mai importanta descoperire pe care am facut-o vreodata. In lume nu exista decat maxim 40 astfel de icoane, toate ramase un mister in ceea ce priveste simbolurile intiparite. Este vorba de cei doi Cavaleri Danubieni care stau de-o parte si de alta a Marii Mame a Zeilor, avand deasupra soarele si luna si intre – o masa cu trei picioare, pe care se afla un peste. O reprezentare spectaculoasa, foarte bine conservata, ce vorbeste despre un cult care sigur nu era al romanilor”, a declarat Dorel Bondoc, potrivit cunoastelumea.ro.

Icoanei de plumb i se alatura alte vestigii scoase la suprafata in timpul campaniei de sapaturi. Un set complet de vesela, cu farfurii, castroane, arzatoare pentru uleiurile aromate, oale, carafe si obiecte din sticla se adauga ustensilelor pentru scris, monedelor sau pieselor de joc. Viata locuitorilor din asezarea de la Cioroiul Nou nu era una comuna. Mai-marii asezarii aveau rezervate, pentru relaxare, somptuoase bazine, pline cu apa incalzita prin podea.

„Aici era un lux incredibil. Locuitorii veneau aici, se ungeau cu niste uleiuri speciale si apoi se curatau cu asa numitul strigillius. Abia apoi intrau in bazinele cu apa calda sau rece. Dupa imbaiere ieseau afara, stateau pe banci, socializau, se jucau tintar sau alte jocuri. Acest lucru vorbeste despre nivelul lor de civilizatie, despre situatia economica a asezarii, despre rangul si importanta ei”, a explicat arheologul Dorel Bondoc.

Satul doljean Cioroiu Nou va intra pe lista obiectivelor turistice ale UNESCO ca urmare a noilor descoperiri arheologice facute aici. Conform ultimelor teorii, pe amplasamentul santierului de la Cioroiu Nou s-a aflat candva Malva, capitala Daciei Malvensis, al carei amplasament este cautat de sute de ani. Cel mai concludent indiciu in favoarea acestei ipoteze este o inscriptie gasita aici care contine numele Daciei Malvensis, singura inscriptie de acest gen din tara.

In cadrul sitului au mai fost gasite elementele unei fortificatii militare, un templu, o necropola, terme si cladiri administrative si militare cu incalzire prin podea, statui, monede, piese metalice de fier si bronz, arme si inscriptii si obiecte din ceramica. O alta inscriptie descoperita la Cioroiu Nou in 1938 plaseaza asezarea in perioada lui Maximin Tracul, un imparat roman de origine tracica, care a condus imperiul intre anii 235 si 238. Ipotezele istoricilor spun ca aici a fost cantonat si comandantul Legiunii a VII-a Claudia.

Situl de la Cioroiu Nou este inregistrat in Lista monumentelor istorice ca asezare daco-romana, castru roman si monument cu elemente medievale. Deoarece inregistrarea s-a facut gresit, terenul sitului a fost retrocedat ca arabil dupa 1990. Ulterior, Fundatia „Alexis Project”, preocupata de istoria Olteniei, a cumparat terenul de la proprietari si l-a pus la dispozitia arheologilor. Fundatia „Alexis Project” a fost infiintata in 2002, cu scopul reabilitarii siturilor arheologice din nord-vestul Olteniei, situate la confluenta raurilor Jiu, Motru si Gilort. Presedintele Fundatiei, Adrian Gheorghe, spune ca lucreaza cu o echipa de voluntari cu varste si profesii diferite, fara o calificare in domeniu, dar animati de dorinta de a demonstra existenta in zona a continuitatii civilizatiilor si culturilor.

La Cioroiu Nou, Fundatia „Alexis Project” vrea sa organizeze, impreuna cu autoritatile judetene, un parc tematic, asemanator cu cel din Xanten- Germania. „Avem in principal trei obiective la Cioroiu Nou. Primul este continuarea lucrarilor la situl arheologic. In al doilea rand, (…) dorim sa organizam aici prima scoala de arheologie aplicata, cu participarea specialistilor de la Muzeul Olteniei. In al treilea rand, este vorba despre acest parc tematic, de tipul celui din Xanten care va fi un obiectiv important”, spune Adrian Gheorghe.

La Xanten a fost reconstruit un intreg oras arheologic, cu castre romane, amfiteatre si bai. Presedintele Fundatiei „Alexis Project” este de parere ca locuitorii din intreaga zona se pot bucura de aceasta descoperire, pentru ca un obiectiv turistic atat de valoros poate atrage multi turisti. „Avem si oferta pentru introducerea obiectivului in patrimoniul UNESCO”, a mai precizat Adrian Gheorghe.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cioroiu nou cioroiasi dolj olteniei campia bailestilor vestigiile daci
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1717 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013865 (s)