News Flash:

Misterul "Imperiului de aur"

6 Februarie 2015
977 Vizualizari | 0 Comentarii
Mitul Eldorado – denumire care a inceput sa fie data unui ipotetic imperiu amerindian, si nu unei simple localitati – s-a nascut atat din datele reale furnizate de bastinasi si partial constatate de invadatorii europeni ai Noului Continent, cat si din disperare. Contextul istoric al descoperirii Americii fusese unul favorabil raspandirii unor astfel de zvonuri. Regatul spaniol era aproape secatuit de indelungatele lupte pentru alungarea musulmanilor din tara (Reconchista), iar una din misiunile (promisiunile) lui Columb a fost si aceea a aducerii unor bogatii inimaginabile Coroanei spaniole. Astfel, incepand din veacul al XVI-lea si pana in secolul XX, asa-numitul imperiu El Dorado a fost cautat cu o fervoare uriasa. Nenumarate expeditii spaniole (si nu numai) s-au orientat initial dupa spusele cronicarului Gonzalo Fernandez de Oviedo.

Vezi si Descoperirea care ar putea rezolva misterul disparitiei civilizatiei

Conform relatarilor acestuia, o veche traditie a indienilor Chichas amintea de „depozitarea” unor cantitati inestimabile de obiecte din aur in lacul Guatavita, ca mijloc de adorare a unui zeu ancestral. Seful religios al comunitatii respective, „cacicul”, se invesmanta cu praf de aur si se scufunda o data pe an in mijlocul lacului, pretinzand ca astfel comunica cu divinitatea si „verifica” existenta comorilor in adancuri...

Vezi si Locuri bantuite din lume

Evident, in zona respectiva ar fi trebuit sa existe mine de aur. Unde? La aceasta intrebare au incercat sa raspunda expeditiile sangeroase ale europenilor, a caror arie de desfasurare s-a extins din Venezuela si pana in Peru. Nici o etnie amerindiana gasita in cale si macelarita n-a divulgat secretul „Imperiului de aur”. Cu toate acestea, impotriva unei realitati dezamagitoare, legendele infloreau. Chiar si marele explorator englez Sir Walter Raleigh a propagat cu inflacarare acest mit (in secolul XVIII).

O ipoteza verificata

 O data cu evolutia stiintifica si tehnologica a metodelor de cautare a metalelor pretioase, lacul Guatavita, cel in jurul caruia s-au conturat atatea sperante (dupa ce cercetatorii au ajuns la concluzia ca El Dorado nu exista), a fost „atacat” cu mijloacele cele mai eficiente. Pomparea apelor si dragarea, operatiuni incepute la sfarsitul secolului XIX, s-au incheiat definitiv in anul 1912. N-a fost gasit nici un obiect de aur care sa confirme existenta unui tezaur incomensurabil. Astfel, in acel an 1912 se incheia (oficial) cautarea presupusei comori, care debutase in 1540. Mai mult, geologii columbieni au legat mitul omului de aur de un incident petrecut, probabil, la inceputul mileniului I d.Ch., si anume caderea unui meteorit impresionant in apele acelui lac, potrivit revistamagazin.ro.

 Bastinasii acelor vremuri pusesera fenomenul pe seama unui zeu al Soarelui, care daduse astfel un avertisment sever asupra bunastarii localnicilor. In aceste circumstante, a fost fireasca nasterea unei legende legate de acea divinitate celesta, care nu putea fi induplecata decat cu un ceremonial avand in centrul sau metalul cel mai pretios. Cu toate acestea, toate popoarele amerindiene dispuneau de cantitati apreciabile de aur...
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mitul eldorado imperiu amerindian noului continent musulmanilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1955 (s) | 23 queries | Mysql time :0.043536 (s)