News Flash:

Mitul genezei in mitologia egipteana

29 Octombrie 2013
3775 Vizualizari | 0 Comentarii
In mitologia egipteana, la inceputurile lumii exista doar o mare intunecata care plutea peste tot. Ea era cufundata in tacere, era lipsita de orice sunet sau de vreun clipocit, si se spune ca era corpul zeului primordial Nu, zeul oceanului. Intr-o zi insa, din adancimile acvatice s-a ridicat un munte la suprafata, iar pe varful lui s-a nascut zeul soare, Atum (Ra).

Acest zeu avea infatisarea unui om, a unui barbat si detinea o energie universala prin care putea sa creeze toti zeii viitori si toate fortele pamantului. Atum ii naste pe Shu, o divinitate masculina, si pe Tefnut, o divinitate feminina. Dupa unele legende, se spune ca pe cei doi i-a scos din gat: tusind l-a creat pe Shu si scuipand a adus-o pe Tefnut. Acest mit este intarit si de faptul ca "shu" inseamna "aer", "vid", iar "tefnut", "umezeala", "ploaie". Acesti doi zei gemeni, nascuti de Amon, au devenit amanti si au adus pe lume pe zeita cerului, Nut, si pe zeul pamantului, Geb. Imediat ce acesti doi zei s-au nascut au fost despartiti de Shu, care a ridicat-o pe Nut cu bratele. Astfel isi explica egiptenii faptul ca cerul se afla deasupra, iar pamantul dedesubt, iar aerul, "shu", intre cer si pamant.
O alta legenda egipteana relateaza altfel crearea lumii. Ea spune ca imediat ce muntele a rasarit din apa, pe varful lui a inflorit o uriasa floare de lotus. Atum se afla in inima florii, sub aspectul unui prunc stralucitor. Seara, floarea se inchidea, ascunzand in ea copilul, iar dimineata se deschidea din nou. In aceasta legenda, din gura lui Atum au tasnit zeii, iar din ochii lui, oamenii. In limba egipteana, "om" si "lacrima" se pronunta la fel.
La Memphis apare o alta legenda despre originea lumii. Din oceanul Nun rasare un munte si apare inteleptul zeu Ptah. Acesta incepe sa rosteasca numele fiecarei fiinte si al fiecarui zeu, oferindu-le odata cu el si viata. Apoi Ptah creeaza primele temple si orase, fabrica paine si o ofera oamenilor.
Un alt mit il mentioneaza pe zeul Thot, zeu al intelepciunii, drept primul organizator al lumii. Pe insula nascuta ca urmare a cutremului apelor lui Nu, apar opt zei care iau infatisarea unor broaste si serpi. Ei creeaza soarele dintr-un ou pe care Thot, zeul cu cap de ibis, il duce in varful muntelui. Indeplinindu-si datoria, cei opt zei se retrag, iar Thot incepe construirea templului in onoarea zeului soarelui, Ra, chiar pe locul unde oul a eclozat. Din cojile giganticului ou, el hotaraste sa construiasca prima capitala a Egiptului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mitologia egipteana inceputurile lumii atum legenda mit
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1674 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013767 (s)