News Flash:

Mitul sapunului R.I.F - sapunul din piele de evreu

7 Octombrie 2013
5245 Vizualizari | 0 Comentarii
In timpul Holocaustului si al Celui de al Doilea Razboi Mondial, ca si dupa aceea, acest sapun a capatat un aspect special: s-a afirmat ca ar fi fost facut din grasime umana, respectiv din grasimea evreilor ucisi in lagarele mortii naziste. Crima nazista nu s-ar fi limitat la omorarea in masa a evreilor, ci ar fi fost urmata de profanarea cadavrelor si folosirea lor pentru producerea de sapun pe scara industriala. Acest sapun ar fi fost numit R. I. F., respectiv R. J. F. (Rein Juedisches Fett, in traducere: Grasime evreiasca pura). Ulterior insa, s-a dovedit ca initialele R.J.F. reprezentau o confuzie a initialelor R.I.F., al caror sens era Reichsstelle fuer Industrielle Fettversorgung (in traducere: Autoritate de stat pentru aprovizionare cu grasime industriala). Litera I a fost confundata cu litera J. Cum se explica acest lucru si care au fost consecintele lui ?
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa mentionam ca toti istoricii israelieni resping ideea verdicitatii sapunului care ar fi fost produs de Germania Nazista din grasime umana, scriu cei de la istoriesicultura.ro
Printre istoricii israelieni si evrei care au demonstrat ca este vorba despre un mit, putem cita numele unor specialisti de vaza in domeniul Holocaustului, precum Iehuda Bauer, Gitta Sereny, Walter Zeev Laquer, Deborah Lipstadt, Shmuel Krakowsky, Raul Hilberg. O analiza DNA facuta de un laborator al Universitatii din Tel Aviv la cerea Institutului Yad Vashem din Ierusalim a demonstrat ca acest sapun nu contine nici un fel de grasime.
Pentru a explica aparitia confuziei, trebuie sa ne referim la situatia industriei chimice, in special a celei producatoare de sapun in Germania in timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial. Datorita razboiului s-a creat o lipsa de grasimi industriale. Urmarea a fost trecerea productiei de sapun sub controlul statului. Denumita R. I. F., aceste initiale au fost imprimate pe fiecare bucata de sapun din aceasta categorie. Acest sapun era de calitate inferioara si a inceput sa fie distribuit in lagare, precum si in ghetouri. Nu este clar cine a facut confuzia intre litera I si litera J, RIF devenind RJF : evreii din ghetouri, internatii in lagare sau paznicii nazisti cu scopul de a-i infricosa pe evrei. Cert este ca aceasta confuzie, odata facuta, a inceput sa influenteze. Frica de moarte s-a extins, ca si tendinta de a nu folosi sapunul RIF.
Zvonul a fost constatat in ghetoul din Lublin in anul 1942. Nu este clar daca acest zvon s-a nascut la Lublin sau in alt loc. Cert este ca acest zvon a ajuns la urechea lui Heinrich Himmler, seful SS-ului. Faptul nu i-a placut lui Himmler, deoarece insemna profanare de cadavre. Prin urmare, el a ordonat arderea cadavrelor sau ingroparea lor imdeiata. Dar zvonul a continuat ca circule. Ulterior, unele depozitii la Tribunalul International de la Nuernberg au afirmat existenta unor asemenea fabrici. Unul dintre martori, Sigmund Mazur, a afirmat ca grasimi umane necesare productiei de sapun ar fi fost separate de oase in cadrul Institutului Anatomic din Danzig. Ulterior insa, s-a constatat ca nu putea fi vorba despre producerea de grasimi in cantitati industriale, necesare productiei de sapun. Totusi, unii intelectuali si oameni politici au crezut in veridicitate faptului, fara a-l verifica, fara a fi istorici. Printre acestia mentionam pe scriitorul Ilya Ehrenburg si pe vanatorul de nazisti si scriitorul Simon Wiesenthal.
Ideea a fost acceptata si in Romania, de catre unii oameni politici si intelectuali, atat evrei cat si romani. Bineinteles, din necunostinta de cauza. Istoricul Shimon Rubinstein, originar din Barlad, povestea ca tatal lui a fost chemat la comunitatea evreiasca din oras, impreuna cu alti evrei, sa cumpere sapun RIF. Comunitatea cumparase intreaga cantitate aflata la un magazin din oras, pentru ca acel sapun su nu fie folosit, pentru a nu fi profanata memoria evreilor ucisi. Atunci cand a venit acasa, a pus sapunul deoparte, afirmand ca este sapun sfant, facut din evrei si nimeni nu are voie sa se atinga de el. Dupa cativa ani, probabil in 1946, sapunul a fost inmormantat la cimitirul evreiesc din oras. De fapt, prima inmormantare a sapunului RIF in Romania a avut loc la Falticeni. Au urmat alte asemenea inmormantari, ceremoniale, in alte orase. Exista un monument al sapunului RIF in cimitirul evreiesc din Galati, chiar la intrarea cimitirului. Vizavi de el este monumentul de pe mormantul fragmentelor de suluri de Tora profanate in timpul Holocaustului de catre pogromistii legionari.
Un mit istoric. In prezent el poate servi negationistilor, dupa principiul reducerii la absurd. De aceea, atentie. Problema memoriei victimelor Holocaustului este mult prea serioasa pentru a se permite pastrarea unui mit in cadrul ei…
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

holocaustului sapun
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1589 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019528 (s)