News Flash:

Mituri legate de Biblie

6 Februarie 2014
1838 Vizualizari | 0 Comentarii
Primul dintre mituri afirma ca cea mai buna traducere a Bibliei este cea cuvant cu cuvant, intrucat ar fi cele mai exacte. In limba engleza, traducerea cea mai apropiata de original este Biblia in traducerea Wycliffe (realizata in 1380, dupa originalul din latina vulgara). Ceea ce se pierde insa in unele sectiuni este pastrarea sensului in limba in care este tradusa Biblia, scriu cei de la semneletimpului.ro
Al doilea mit afirma ca traducerile moderne au eliminat versete din Biblie. Afirmatia are la baza editia King James, tradusa de Biserica Anglicana in timpul regelui Iacob, in perioada 1604-1611. In realitate insa versiunea King James este cea care contine mai multe versete, restul traducerilor bazandu-se numai pe manuscrisele originale.

Vezi si Apar minciuni in Biblie?
Un alt semnal de alarma il constituie modificarea doctrinelor esentiale in traducerile moderne. Mitul este sustinut de situatii precum Marturisirea de credinta de la Westminster, catehismul anglicanilor reformati, care se bazeaza pe traducerea King James, si care este folosit si astazi de unii protestanti (precum congregationalisti, prezbiterieni si baptisti). Insa, in realitate nicio traducere, mai veche sau mai noua, nu modifica adevarurile doctrinare decat daca este realizata de o biserica sau organizatie care isi propune o atare modificare cu un scop ascuns.

Vezi si Misterul codurilor biblice
Un al patrulea mit este legat de traducerile care contin referiri de gen, care ar fi imprumutate de pe agenda sociala a timpurilor. Un exemplu in acest sens este folosirea formularilor precum „barbatii” sau „oamenii”, in original, chiar daca multimile sau grupurile respective se aflau si femei.
In cele din urma, un alt mit popular identificat de Wallace este cel legat de inspiratia din spatele numerelor capitolelor si versetelor. In realitate acestea au fost adaugate secole mai tarziu, la fel si separarea in capitole a textului biblic, explica Wallace.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mituri bibliei biblia traducerea wycliffe king james westminster
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1979 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024947 (s)