News Flash:

Moara lui Assan, prima moara cu aburi din Romania

11 Martie 2015
1752 Vizualizari | 0 Comentarii
Moara lui Assan
Constructia Morii Assan a fost realizata in anul 1853, pe un teren cumparat de Gheorghe (George) Assan de la Epitropia Ghica, proprietatea extinzandu-se apoi prin achizitionarea de terenuri de la locuitorii din jur. Moara a fost ridicata intr-o perioada cand in Bucuresti nu exista nici macar o singura fabrica de caramida. Ca fapt divers, prima fabrica de caramida s-a infiintat abia in anul 1855 de catre serdarul Ioan Filipescu, undeva in zona Elefterie.

Utilajele pentru moara au fost aduse de la Viena, de la firma „Siegel”, transportul acestora pe Dunare si apoi pe distanta Giurgiu-Bucuresti durand aproape o luna de zile. In anul 1865, George Assan se desparte de asociatul sau si ramane singurul proprietar al fabricii. Dupa moartea lui, in 1866, conducerea intreprinderii a ramas sotiei sale, Alexandrina, care o lasa apoi in anul 1884 celor doi fii, Basile si Gheorghe, care isi facusera studiile in strainatate. In 1894 a fost infiintata de catre acestia o noua sectie de lacuri si culori, iar moara macina la acea data 7 vagoane de grau in 24 de ore. In 1895 existau in Bucuresti inca noua mori cu aburi afara de moara Assan.

Vezi si Biserica Stavropoleos, lacasul brancovenesc din buricul Bucurestiului - FOTO

Constructia propriu-zisa a fost realizata folosind constructori si mesteri nemti. La data respectiva, constructia unui cos al fabricii a fost oprita cand atinsese inaltimea de 10 metri, fiind considerata prea mare. Dupa plata unor compensatii catre primarie, cosul a fost ridicat pana la inaltimea proiectata de 26 de metri. In registrele comerciale, Moara lui Assan era inregistrata ca «Societatea Anonima „Fabricile Assan”» pentru industria si comertul fainii, uleiurilor vegetale, lacurilor, culorilor si altor produse similare". De-a lungul timpului, moara cu abur de la Obor a fost botezata de locuitorii Bucurestiului sub diverse forme: Moara lui Assan, Moara cu valturi, Moara de foc sau Vaporul lui Assan.

In anul 1903 a fost sarbatorita o jumatate de secol de la infiintare si cu acest prilej s-au mai adaugat cateva constructii, iar la cladirea principala in varful turnului s-a pus un ceas mare, avand dedesubt, in cifre de bronz, mari si vizibile de departe, anii 1853 - 1903. Ceasul lui Assan, care functiona exact, a fost zeci de ani masuratorul timpului pentru toti oamenii din cartierul Obor-Colentina.

Vezi si Cum arata in realitate casa de pe bancnota de 10 lei - FOTO

In 1903 se construieste un nou siloz de grane, care a fost la acea data cea mai inalta cladire din Bucuresti - 41 metri inaltime, 28 de silozuri (magazii) si doua etaje sub ele avand capacitatea de inmagazinare de 700 vagoane. Materialul folosit a fost lemnul (pentru conservarea granelor) izolat intr-un ambalaj de beton la fund si zidarie pe laturi (pereti din scanduri de la Sinaia si Azuga, puse pe lat si batute in cuie - 50 de vagoane de scanduri si un vagon de cuie), iar acoperisul era de fier.

Dupa 1903, moara Assan a fost dotata cu energie electrica, avand uzina proprie, iar in luna iunie 1930 a fost transformata in Societate Anonima pe actiuni sub denumirea „Fabricele Assan”, care cuprindeau patru industrii diferite: macinarea cerealelor, uleiuri vegetale, lacuri si culori, sapunuri si chit. Inainte ca moara sa fie transformata in societate anonima, fratii Assan aveau 33 de lucratori iar in ianuarie 1946, dupa razboi, fabrica avea 400 de functionari si lucratori. Fabrica a fost permanent adusa la zi cu cele mai noi utilaje si tehnologii, fratii Assan fiind interesati de tot ceea ce e mai nou si mai bun in domeniul industrial, facand numeroase calatorii in toata lumea in acest scop.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Moara_lui_Assan2
gheorghe assan epitropia ghica ioan filipescu zona elefterie studiile
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1841 (s) | 23 queries | Mysql time :0.066247 (s)