News Flash:

Moartea Ecaterinei Arbore

30 Decembrie 2014
1410 Vizualizari | 0 Comentarii
Ecaterina Arbore
Ecaterina Arbore (n. 1873, Geneva, Elvetia - d. 2 decembrie 1937, Tiraspol, RASS Moldoveneasca, URSS) a fost o publicista si militanta socialista romana, de profesie medic.

In anii de studentie, adera la curentul socialist si participa in 1903 la Congresul Internationalei a II-a. Dupa Revolutia Rusa din 1917, devine promotoare a cauzei
bolsevice si se muta cu traiul in URSS. Acolo exercita functia de redactor al unor publicatii comuniste in limba romana si desfasoara o ampla activitate publicistica.

Vezi si Revolutia Rusa in imagini


Lucreaza ca pedagog la Universitatea Comunista pentru Minoritatile Nationale din Partea de Vest a Tarii „Julian Marchlewski” din Moscova. In 1931, a fost delegata din partea Partidului Comunist Roman la cel de-al V-lea Congres al Cominternului, care a avut loc in Moscova si Harkov. Pe parcursul vietii, a intretinut corespondenta activa cu revolutionari si scriitori din mai multe tari, precum Dmitri Blagoev, Vladimir Korolenko, Vera Figner s.a.

Vezi si Reactiile occidentului in urma marii epurari

Catre sfarsitul anilor 1920, Ecaterina Arbore era suspectata de promovarea trotkismului si a fost privata de toate imputernicirile politice. In 1929, este vizitata de scriitorul roman Panait Istrati, care, in urma vizitei, scrie Spovedania unui invins, intr-o anumita masura inspirata din relatarile Ecaterinei. In aceasta lucrare, Panait lauda realizarile ei in functie de comisar at ocrotirii sanatatii in RASSM si o compara cu Ana Mesterului Manole (asa cum Ana a fost sacrificata pentru edificarea manastirii, asa si Ecaterina Arbore s-ar fi sacrificat prin alaturarea la bolsevism).

In 1937, in toiul Marii Epurari, a fost arestata si condamnata de troica NKVD la moarte prin impuscare. A fost reabilitata de catre autoritatile sovietice in timpul destalinizarii si de catre autoritatile comuniste romanesti in 1968, cand Nicolae Ceausescu a condamnat o serie de politici sovietice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ecaterina arbore tiraspol rass moldoveneasca urss revolutia rusa nkvd
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2217 (s) | 34 queries | Mysql time :0.074687 (s)