News Flash:

"MOARTEA va veni cu aripi rapide”. Lista BLESTEMATILOR lui Tutankamon

14 Aprilie 2015
735 Vizualizari | 0 Comentarii
El era cel care conducea ceremoniile religioase si ritualurile legate de viata agricola a tarii, era judecator si comandant suprem al armatei si controla administratia prin intermediul vizirilor sai. La curtea lui totul era învaluit în aur, iar ceea ce a urmat a ramas învaluit în mister.

Cea de-a 18-a dinastie (circa 1550-1295 î.Hr.) a Noului Regat a fost una dintre cele mai puternice case regale din Egiptul Antic si a inclus domnia lui Tutankamon, probabil cel mai celebru dintre toti faraonii, desi a domnit doar o perioada scurta. El a murit în al noualea an de domnie, în jurul anului 1324 î.Hr., la varsta de 19 ani.

Capcane mortale


Mormantul sau a fost unul dintre pu?inele care nu au fost pradate. La intrarea în mormant s-a gasit faimosul blestem, scris în hieroglife: "Moartea va veni cu aripi rapide asupra celui ce va tulbura pacea regelui". Poate cel mai cunoscut mit egiptean este cel al blestemului lui Tutankamon. Astfel, se presupune ca locul sau de veci ar fi fost înconjurat de blestemul cu pricina, iar cel care ar fi profanat mormantul ar fi dezlantuit moartea. Egiptenii sunt cei care au încercat sa faca mormintele inaccesibile pentru cei vii: au acoperit intrarile în criptele subterane cu tone de piatra, au creat niste intrari false, iar pe cele adevarate le-au mascat cu multa atentie, pe post de capcane mortale.

In trecut, printre marfurile care se aduceau din Egipt în Europa, mumiile erau socotite cele mai pretioase. Dar acest “transport” genera proteste violente ale echipajului, marinarii temandu-se de scufundarea corabiei si de alte nenorociri. Conform marturiilor vremii, uneori spalau mumia cu apa sfintita!

Vezi si Detaliu uluitor cu privire la Tutankamon

Se presupune

In 1922, arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormantul faraonului Tutankamon, cel mai complet si bine  pastrat mormant al Egiptului antic. Despre  Carter se spune ca este omul care a dezlantuit "blestemul lui Tutankamon". El a murit din cauze naturale la 64 de ani, în 1939. Nu acelasi lucru s-a întamplat cu Lord Carnarvon, care l-a  „deranjat” si el, nelasandu-se mai prejos de Carter, pe celebrul faraon.

Ziua de 5 aprilie 2013 a marcat împlinirea a 90 de ani de la moartea lordului Carnarvon, cel care  nu s-a lasat pana nu a intrat în mormantul faraonului. Lordul Carnarvon, un împatimit al traditiei egiptene, a fost un aristocrat englez cunoscut drept sponsorul lucrarilor de excavatie desfasurate la mormantul lui Tutankamon din Valea Regilor, în anul 1922. Se presupune ca lordul a fost prima victima a lui Tutankamon si, conform specialistilor, singura în legatura directa cu acesta. Lordul a murit în aprilie 1923, la doua luni dupa ce intrase în mormantul faraonului. Atunci a fost întepat de o insecta, rana s-a infectat, apoi s-a suprainfectat cand lordul s-a barbierit si în final, infectia s-a localizat la plamani, ceea ce l-a dat gata în acele timpuri, cand penicilina nu se descoperise înca.

Lady Carnarvon, care credea în blestemul faraonilor, a renuntat imediat la cele peste 1.000 de obiecte colectionate de sotul ei din mormintele egiptene, pentru suma de 125.000 de dolari, în favoarea Muzeului Metropolitan.

I se recomandase clima Egiptului!


Ulterior, s-a descoperit cauza îmbolnavirii multor oameni care au coborat în mormintele faraonilor în general, dar unii au rezistat blestemului. Conform dr. Caroline Stenger-Phillip, este vorba de ciuperca "Aspergillus niger", gasita în multe morminte antice, din cauza ofrandelor alimentare lasate în camerele mortuare. Sporii ciupercii, ajunsi în plamani, se dezvolta rapid, formand colonii care provoaca leziuni în tesut. Netratata corespunzator, boala poate deveni letala. Lordul Carnarvon inhalase sporii si avea oricum un organism slabit. De aceea i se si recomandase clima Egiptului!

Vezi si
Mumiile regale
Au urmat altii


Lista mortilor cauzate de "blestemul lui Tutankamon" este însa foarte lunga, conform celor care s-au preocupat de subiect de-a lungul timpului. In sase ani de la descoperirea mormantului, 12 persoane care facusera parte din echipa lui Carnarvon murisera. Au urmat altii: secretarul expeditiei, Richard Bethell, a fost gasit mort în patul sau; radiologul Archibald Reid, cel care a facut prima radiografie mumiei, a murit la scurt timp dupa întoarcerea sa în Anglia; arheologul Arthur Mace, care era unul dintre conducatorii expeditiei, a intrat în coma si a murit înainte ca doctorii sa stabileasca diagnosticul; Gamal Mehrez, directorul general al Departamentului de Antichitati al Muzeului din Cairo, care a afirmat în 1972 ca nu crede în blestem, a murit subit în acelasi an, pe 3 februarie, cand tezaurul lui Tutankamon a fost mutat de la Cairo la Londra, pentru o expozitie; jurnalista britanica Lesley-Ann Jones, care a sustinut ca a mostenit doua lazi cu relicve furate din mormantul lui Tutankamon, a divortat, si-a pierdut agentul literar într-un accident stupid, a facut meningita, apoi cancer de piele si era sa fie omorata, ziua în amiaza mare, de un hot.

Pe parcursul timpului, printre cei “blestemati” s-au mai descoperindu-se nume precum: Printul Ali Kemal Fahmy Bey, care a vizitat mormantul si care ulterior a fost împuscat de sotia sa, în 1923; Georges Benedite, seful Departamentului de Antichitati de la Muzeul Luvru, care a murit în 1926, dupa ce a vizitat mormantul; Albert Lythgoe, egiptolog la Muzeul Metropolitan de Arta din New York, care a murit dupa ce a vazut sarcofagul deschis.

Un caz ciudat


In 1970, 30, doar doi dintre membrii echipei care au intrat in mormantul faraonului mai erau in viata. in 1970, unul dintre acestia, Richard Adamson, un paznic care dormise în camera mortuara în anii 30, a dat un interviu la un post de televiziune, în care a negat ipoteza existentei vreunui blestem. Dupa emisiune a fost implicat într-un accident.
In urma impactului, Adamson a fost aruncat din taxiul în care se afla, pe strada. Fusese pentru a treia oara cand sustinuse în public ca nu crede în blestem. Cand afirmase prima data, sotia sa a murit pe neasteptate, dupa 48 de ore.   La a doua afirmatie, fiul sau si-a rupt coloana vertebrala într-un accident de avion. A treia oara Adamson a scapat nevatamat din accident, dar în 1980 a murit exact în locul unde cazuse din taxi.

Unii au fost norocosi

Nu toti cei care au avut de-a face cu mormantul au decedat din motive necunoscute, ciudate. Medicul Douglas Derry, specialistul care a disecat trupul faraonului, a murit la peste 80 de ani. De asemenea, Alfred Lucas, chimistul care a analizat bucati din tesuturile cadavrului, a decedat la 79 de ani.
Printre numerosii oameni de stiinta care au încercat sa explice decesele, se numara si medicul american Richard Dean. Si acesta sustine ca motivul decesului celor care au intrat în mormantul lui Tutankamon este ciuperca Aspergillus niger, ai carei spori patrund în plamani, unde gasesc cele mai bune conditii de germinare. “Absorbiti de sange, sporii sunt transportati în creier si actioneaza asupra sistemului nervos central, provocand halucinatii si ulterior deces”, a declarat Dean. Specialistii spun ca totul este departe de a se fi încheiat, subiectul fiind mai departe motiv de controverse si supozitii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ceremoniile religioase ritualurile noului regat egiptul antic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1864 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036146 (s)