News Flash:

Modul tragic in care a murit scriitorul roman Ion Stratan

18 Martie 2014
1793 Vizualizari | 0 Comentarii
Ion Stratan (n. 1 octombrie 1955, Izbiceni, Olt, Romania – d. 19 octombrie 2005, Ploiesti, Romania) a fost un poet roman.
S-a nascut la 1 octombrie 1955 in comuna Izbiceni, din judetul Olt si a murit in mod tragic, sinucigandu-se in apartamentul sau din Ploiesti, la 19 octombrie 2005. De aceea, nu mai pot fi citite decat intr-o anumita cheie premonitorie titlurile cartilor sale sau versuri precum:

Vezi si Urmuz, un profet al absurdului
"Viata asta, moarte inceata / Si viata cealalta, o moarte iute / Nu mai pot, nu mai vor pe-ncercate/ Primat sa-si dispute / Nu mai vrea lumea cealalta sa se opuna aici / Si nici existenta nu vrea sa mai para / Un gol de furnici/ S-au saturat existentele / De-atata vid / Haide si tu, prag intre dansele / Sa aluneci avid." ("Moarte inceata", din volumul "Spalarea apei", Editura Eminescu).
De altfel, in ultimii ani, Ion Stratan a publicat cu o febrilitate luata de unii drept inexigenta, de altii ca o revarsare a adancului sau poetic, impiedicat sa publice timp de un deceniu de catre autoritatiile comuniste. A absolvit in 1981 Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti. In timpul studentiei a fost membru al cenaclului "Amfiteatru", apoi al "Cenaclului de Luni" condus de criticul literar Nicolae Manolescu si al "Cenaclului I.L.Caragiale" din Ploiesti.

Vezi si Geo Bogza, o figura de marca a culturii romanesti
A fost cel mai distins poet al Cenaclului de Luni la o vreme cand ceilalti optzecisti inca isi pregateau ucenicia. A fost redactor sef al revistei Contrapunct si bibliotecar la Biblioteca "Nicolae Iorga" din Ploiesti. Este unul dintre optzecistii care a luat poezia in serios, consacrandu-i viata. Prieten cu Nichita Stanescu, considerat drept cel mai important continuator al acestuia, Stratan a recurs si la izvorul celuilalt mare ploiestean al Rasu-plansului, Ion Luca Caragiale, dar in tonul sumbru al berlinezului sensibil la dezastrul din 1907. Ion Stratan a fost inmormantat la Cimitirul Bellu din Bucuresti in ziua de 22 octombrie 2005, in vecinatatea nu foarte indepartata a batranului Nichita, fiind condus pe ultimul drum de catre rude, prieteni, co-generi optzecisti si scriitorii importanti contemporani. Avea, la fel ca Nichita, numai 50 de ani. A fost membru al Cenaclului de Luni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ion stratan poet roman comuna izbiceni olt a murit tragic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1781 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019500 (s)