News Flash:

Monumentul lui Georg Daniel Teutsch din Sibiu

24 Mai 2015
1223 Vizualizari | 0 Comentarii
Monumentul lui Georg Daniel Teutsch din Sibiu este un monument de bronz inchinat istoricului, omului politic si episcopului evanghelic sas Georg Daniel Teutsch (1817-1893), care a fost realizat de sculptorul german Adolf von Donndorf in anul 1899. In prezent, el se afla amplasat in Piata Huet din Sibiu, in curtea Catedralei Evanghelice.

Monumentul lui Georg Daniel Teutsch din Sibiu a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Sibiu din anul 2004, avand codul de clasificare SB-III-m-B-12595.

Monumentul lui Georg Daniel Teutsch din Sibiu este amplasat in curtea Catedralei Evanghelice din Piata Huet.

Vezi si Monumentul Vanatorilor din Ploiesti

Statuia este realizata din bronz si are o inaltime de 3,5 m. Episcopul este reprezentat in picioare, imbracat intr-o roba preoteasca, tinand in mana stanga Biblia, iar mana dreapta este sprijinita pe o coloneta pe care sunt asezate un vraf de documente ce simbolizeaza libertatile medievale ale sasilor. De unul din documente atarna sigiliul regal al Ungariei. Pe coloneta este aplicat un medalion circular ce reda simbolic fondarea Sibiului si venirea sasilor; pe medalion sunt reprezentati in basorelief cei doi conducatori legendari ai sasilor ce depun juramantul cu sabiile incrucisate.

Vezi si Monumentul Unirii din Suceava - FOTO

Ea se afla pe un soclu din granit, inalt tot de 3,5 m. Piedestalul are un plan patrat, cu doua trepte la baza. Pe soclu se afla o inscriptie simpla: "TEUTSCH". Mai jos, pe fatadele soclului se afla patru medalioane de bronz in basorelief cu efigiile a patru colaboratori ai lui Teutsch: episcopul Georg Paul Binder (1784-1867), comitele Konrad Schmidt, consilierul Johann Karl Schuller (1794-1865) si secretarul Franz Gebbel (1835-1877). Cele patru medalioane sunt unite cu un bandou continuu cu decoratie vegetala in bronz.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Monumentul_lui_Georg_Daniel_Teutsch1
monumentul sibiu istoricului omului politic episcopului evanghelic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1686 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013563 (s)