News Flash:

Monumentul lui Grigore Ghica al III-lea din Iasi - FOTO

2 Iunie 2015
1804 Vizualizari | 1 Comentarii
Monumentul lui Grigore Ghica III din Iasi este un monument amplasat in centrul municipiului Iasi, fiind format dintr-un cenotaf de marmura alba ridicat in anul 1875 si un bust al lui Grigore Ghica al III-lea, domnitor al Moldovei (1764-1767 si 1774-1777) si al Munteniei (1768-1769). Monumentul a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2010 (cod LMI IS-III-m-B-04312).

La 21 iulie 1774, s-a semnat Tratatul de la Kuciuk-Kainargi de catre Imperiul Rus (reprezentat de catre feldmaresalul Piotr Rumiantev-Zadunaiski) si Imperiul Otoman, incheindu-se astfel lungul razboi ruso-turc din anii 1768-1774. Profitand de infrangerea armatei turcesti, austriecii au prezentat la tratative o harta falsa de rectificare de frontiera in sudul Galitiei, sub pretextul ca teritoriul Bucovinei le este necesar pentru trecerea lor din Transilvania in Galitia.

Imperiul Habsburgic a ocupat Bucovina in octombrie 1774, dar ea a fost anexata formal in ianuarie 1775. La data de 2 iulie 1776, s-a semnat o conventie de frontiera la Palamutka intre austrieci si turci, austriecii cedand turcilor 59 dintre satele anterior ocupate si ramanand cu 278 de sate.

Vezi si Monumentul lui Lincoln - FOTO

Domnitorul Moldovei, Grigore Ghica al III-lea, care obtinuse tronul in septembrie 1774, dupa Tratatul de la Kuciuk-Kainargi, si boierii pamanteni din Moldova au protestat vehement impotriva cedarii Bucovinei catre Imperiul Habsburgic. Iritati de protestele domnitorului, austriecii au cerut turcilor sa-l inlature.

Vezi si Statuia lui Ioan Nepomuk din Arad

La 1 octombrie 1777, voievodul Grigore Ghica al III-lea a fost ademenit in cursa de o veche cunostinta a sa, trimisul turc al sultanului, Kara Higiorzadec Ahmed-beg (Kara Hisarli Ahmed), care prin viclenie, prefacandu-se bolnav, l-a invitat pe Voda la Beilic (casa de gazduire a emisarilor turci trecatori prin Iasi). El sosise in acea zi in Iasi sub cuvant ca mergea la Hotin sa faca revizia cetatii si totodata ca aducea lui Grigore Ghica un mesaj din partea sultanului Abdul Hamid.

Ajuns la Beilic, domnitorul a fost injunghiat pe la spate de catre turci, apoi i s-a taiat capul care a fost dus la Istanbul si tintuit timp de mai multe saptamani in poarta seraiului pentru "luare aminte". Trupul fara cap al fostului domn ucis a zacut mai multe zile in curtea Beilicului, fiind batjocorit de turci si apoi a fost inmormantat in Biserica Sf. Spiridon din Iasi. Mormantul, cunoscut ca Mausoleul Grigore al III-lea Ghica Voda, a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2010 avand codul LMI IS-IV-m-B-03914.12.

Aceasta tragedie a revoltat toate curtile regale ale Europei. Strada pe care se afla atunci Beilicul se numea in vechime strada Zmeu, iar dupa asasinarea domnitorului, a capatat denumirea de Ghica-Voda.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Monumentul_lui_Grigore_Ghica_al_III-lea1
monumentul iasi marmura monumentelor istorice imperiul rus galitia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

balan  | #6597
grigore ghica al 5 le e ingropat in franta.
ar trebui adus din franta si ingropat linga grigore ghica al 3 lea.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1598 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013427 (s)