News Flash:

Monumentul national Muntele Rushmore - FOTO

3 Iulie 2015
1607 Vizualizari | 0 Comentarii
Monumentul national Muntele Rushmore este un monument memorial (in engleza United States Presidential Memorial) care prezinta sintetic primii 150 de ani din istoria Statelor Unite ale Americii prin intermediul unor sculpturi colosale, infatisandu-i pe primii presedinti ai tarii, George Washington (intaiul), Thomas Jefferson (al treilea), respectiv pe ulteriorii Abraham Lincoln (al saisprezecelea) si Theodore Roosevelt (al douazeci si saselea).

Sculpturile in granit de circa 18 m inaltime au fost executate direct pe versantul sudic al cunoscutului munte de catre sculptorul Gutzon Borglum (fost elev al lui Rodin) intre 4 octombrie 1927 si 31 octombrie 1941, fiind ajutat de aproximativ 400 muncitori. Legendele amerindienilor Lakota din grupa Sioux spun ca fauritorii muntelui sunt „cei sase bunici” (engleza: Six Grandfathers).

Vezi si Statuia Papei Ioan Paul al II-lea din Suceava

Intreaga zona a monumentului se intinde pe 5,17 km² si se gaseste la o altitudine de 1.745 m . Monumentul este ingrijit de Serviciul parcurilor nationale, un birou al Departamentui de Interne al Statelor Unite. Un numar de circa doua milioane de turisti il viziteaza anual.

Vezi si Muzeul Bizantin din Zakynthos - FOTO

Lucrarea a fost intrerupta la data de 31 octombrie 1941, la 14 de ani de la demararea lucrarilor, din cauza intrarii Statelor Unite in cel de la doilea razboi mondial. La putin timp dupa aceea, din lipsa surselor de finantare, lucrarea a fost declarata drept finisata. Ideea unui monument fusese sugerata inca din 1923 de Doane Robinson, insa proiectul a fost aprobat de guvernul statului abia in 1925, in dorinta de a atrage turisti in zona. Proiectul prevedea sculpturi care sa-i prezinte pe cei patru presedinti pana la talie. Practic, s-au realizat numai fetele presedintilor.

Desi muntele era cunoscut dintotdeauna populatiei locale Lakota Sioux drept „Sase Bunici”, acesta a fost redenumit in 1885 dupa Charles E. Rushmore, un cunoscut avocat din New York.

Proiectul de sculptare a Muntelui Rushmore a fost initiat cu scopul de a creste turismul in regiunea montana a statului numita Black Hills. Dupa discutii indelungate si negocieri intre Congres si presedintele Calvin Coolidge, proiectul a primit in final aprobarea entitatii legislative a Statelor Unite. Sculptarea propriu-zisa a inceput in 1927 si s-a incheiat in 1941. In ciuda dificultatii si periculozitatii realizarii sculpturilor, nu au existat cazuri de decese, desi s-au inregistrat cateva cazuri de raniri.

Fiind un monument cu adevarat spectaculos, el a aparut in diverse filme, spoturi publicitare si diverse spectacole. In cinematografie, aparitia lui cea mai celebra este in secventa de final a filmului La nord, prin nordvest al lui Alfred Hitchcock, din 1959, cu Cary Grant si Eva Marie Saint in rolurile principale.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Monumentul_national_Muntele_Rushmore2
monument memorial george washington thomas jefferson sculpturile
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1608 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017391 (s)