News Flash:

Monumentul tetrarhilor - scurt istoric - FOTO

8 Iunie 2015
1066 Vizualizari | 0 Comentarii
Monumentul tetrarhilor este un grup statuar din porfir a patru imparati romani, datand din jurul anului 300. Incepand din Evul Mediu a fost fixat intr-un colt al fatadei Bazilicii San Marco din Venetia (Italia). Initial el a facut parte probabil din decoratiunile pietei Philadelphion din Constantinopol. Statuile au o inaltime de 1,30 m.

Imperiul Roman a fost condus pentru o perioada de timp dupa 293 de o tetrarhie (un grup de patru conducatori), instituita de imparatul Diocletian. Tetrarhia era formata din doi augusti (imparati seniori) si doi cezari (imparati mai tineri). Imperiul a fost divizat teritorial in doua parti: una de apus si una de rasarit, cu un imparat senior si un imparat mai tanar in fiecare jumatate. Dupa ce Diocletian si colegul sau, Maximian, s-au retras in 305, au izbucnit lupte interne intre tetrarhi. Sistemul a incetat sa mai existe in jurul anului 313.

Vezi si Bustul lui Avraham Goldfaden din Iasi - FOTO

Monumentul celor patru tetrarhi simbolizeaza mai degraba conceptul de tetrarhie decat patru portrete personale. Fiecare tetrarh arata la fel, fara caracteristici individualizate, cu exceptia celor doi mai in varsta, probabil reprezentandu-i pe augusti, care au barbi, iar ceilalti doi nu au. Grupul este impartit in perechi, fiecare imbratisandu-se unul cu celalalt, ceea ce-i uneste pe augusti si pe cezari. Ansamblul statuar sugereaza unitate si stabilitate. Materialul ales, durabilul porfir (care provenea din Egipt), simbolizeaza o permanenta in genul sculpturilor egiptene si a statuilor kouros mai vechi. Porfirul era rar si rezervat pentru uzul imperial.

Vezi si Statuia Cavaleristului in atac din Iasi - FOTO

Figurile sunt robuste, departe de verosimilitatea sau idealismul perioadelor anterioare. Persoanele sunt rigide, tinuta lor este ornamentata si stilizata. Fetele lor sunt repetitive si ei par sa priveasca intr-o stare de transa. Comparandu-le cu reliefurile de mai tarziu de pe Arcul lui Constantin din Roma, Ernst Kitzinger gaseste aceleasi "proportii cioturoase, miscari unghiulare, o ordonare a pieselor prin simetrie si repetitie si o redare a trasaturilor si vestimentatiei prin incizii, mai degraba decat prin modelare". Analizand alte exemple, el continua "Semnul distinctiv al stilului ori de cate ori apare consta dintr-o duritate categorica, greutate si unghiularitate - pe scurt, o respingere aproape completa a traditiei clasice".

Intrebarea cum trebuie analizata ceea ce poate parea un declin atat in stil, cat si executie in arta antichitatii tarzii a generat numeroase discutii. Factorii introdusi in discutie includ: o ruptura a transmiterii de competente artistice din cauza problemelor politice si economice generate de Criza din secolul al III-lea influenta exercitata de stilurile orientale si de alte stiluri regionale pre-clasice din intregul Imperiu (o idee promovata de Josef Strzygowski (1862-1941), iar in prezent respinsa in cea mai mare parte), aparitia in arta publica a unui stil "popular" simplu sau "italic" care a fost folosit de cei mai putin bogati, o cotitura ideologica activa impotriva a ceea ce au ajuns sa reprezinte stilurile clasice si o preferinta deliberata pentru a vedea lumea cu simplitate si pentru a exploata posibilitatile expresive care au dat un stil simplu. Un factor care nu poate fi responsabil, din cauza datei si originii Monumentului tetrarhilor, este cresterea sprijinului public pentru crestinism. Aceasta schimbare in stilul artistic marcheaza o trecere catre stilul Evului Mediu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Monumentul_tetrarhilor2.JPG
monumentul tetrarhilor grup statuar imparati romani evul mediu egipt
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1763 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019003 (s)