News Flash:

Muzeul Apelor „Mihai Bacescu” din Falticeni - FOTO

10 Februarie 2015
2671 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul a fost intemeiat in anul 1914 de catre profesorul emerit Vasile Ciurea, fiind primul muzeu din orasul Falticeni. Unul dintre elevii lui Vasile Ciurea a fost academicianul Mihai C. Bacescu (1908-1999). Acesta a continuat munca depusa de profesorul Ciurea, care a fost si primul sau initiator in tainele naturii. Astfel, la data de 17 august 1982, a luat fiinta, in fosta cladire a tribunalului din Falticeni, Muzeul de Stiinte Naturale, succesorul muzeului intemeiat in anul 1914.

La data infiintarii noului muzeu, academicianul Mihai Bacescu declara: „Muzeul este o incununare a activitatii mele de oceanolog. L-am inzestrat cu sute de animale, pe care le-am adus din cele trei oceane. Am vrut astfel sa refac vechea colectie de animale acvatice din vremea care ma leaga de profesorul Ciurea. El este conceput ca un muzeu fara pereche in lume, al apelor. Dar pentru a nu intarzia bucuria de a darui oamenilor un obiectiv deosebit, i-am spus muzeu de stiinte naturale. Insa structura si exponatele, fac precizarea cuvenita, se afla intr-un muzeu al apelor.”

La 28 martie 1993, numele muzeului se schimba in Muzeul Apelor „Mihai Bacescu”, titulatura pe care o poarta si in prezent in memoria fondatorului sau, care si-a inchinat viata cercetarii mediului acvatic si a dat culturii falticenene dimensiuni valorice perene.

Vezi si Muzeul POLIN, cel mai nou mare muzeu din Europa - FOTO

In anul 2002, Muzeul Apelor „Mihai Bacescu” a detinut recordul de vizitatori in randul unitatilor muzeale din municipiul Falticeni, cu 24.682 de persoane.

In 2009 s-au terminat lucrarile de reabilitare la cladirea monument istoric ce adaposteste muzeul, care au constat in inlocuirea in totalitate a acoperisului, refacerea si restaurarea elementelor arhitectonice, schimbarea tamplariei exterioare, a retelei electrice si reparatii la plafoanele interioare.

Muzeul cuprinde compartimente structurate organic, de un real interes stiintific. Astfel, doua sali contin exponate ramase din vechiul muzeu, infiintat in 1914. Aceste exponate reconstituie in special activitatea de cercetare a lui Vasile Ciurea.

Vezi si Muzeul Taranului Roman implineste 25 de ani de la (re)fondarea sa

Aici sunt reprezentate aproape toate sectiile vechiului muzeu: arheologie, istorie, arme vechi, etnografie, carte veche, numismatica si fotografii. Tot aici se gaseste „Trasurica”, un exponat de mare valoare, executat de Leon Comnino timp de 35 de ani numai din briceag si prezentat in 1937 in expozitia universala de la Paris.

Celelalte exponate ale muzeului reliefeaza contributiile stiintei romanesti in domeniul hidrobiologiei, prezentand fragmente din activitatea catorva importanti cercetatori romani precum Emil Racovita, Grigore Antipa, Paul Bujor si Ion Borcea. Participand la diferite expozitii oceanice, descoperind numeroase specii de pesti si crustacee si fiind autor a peste 475 de lucrari stiintifice originale publicate singur sau cu colaboratori din tara si din strainatate, savantul Mihai Bacescu a contribuit din plin la imbogatirea muzeului din Falticeni, caruia i-a daruit peste 700 de exponate. Toate acestea sunt expuse in doua sali si constituie un omagiu adus omului de stiinta Mihai Bacescu.

Acvariile constituie partea vie a muzeului si cuprind 13 bazine cu o capacitate de peste 11.000 litri de apa in care traiesc numeroase specii de pesti indigeni si exotici, broaste testoase, scoici si crustacee. Zestrea muzeului este imbogatita pe deplin si cu un glob geografic, unic in lume, prin faptul ca reda la scara, alaturi de relieful uscatului, configuratia reliefului subacvatic. Donat in 1986, globul geografic a fost realizat pe parcursul a cinci ani si jumatate, de catre profesorul de geografie Isaic Neculai din Vadu Moldovei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Muzeul_Apelor2
muzeul vasile ciurea profesorul ciurea falticeni muzeu apelor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1908 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039540 (s)