News Flash:

Muzeul Axiopolis, o fascinanta lectie de istorie

8 Martie 2016
601 Vizualizari | 1 Comentarii
Muzeul Axiopolis1
Inaugurat in 1895, podul de peste Dunare construit de Anghel Saligny a fost testat de 15 locomotive care au strabatut podul cu o viteza de 80km/h. Daca sunteti in trecere prin Cernavoda, merita sa faceti un popas la Muzeul Axiopolis. Veti descoperi acolo istoria fascinanta a cladirii care gazduieste un muzeu, o macheta a podului construit de inginerul Anghel Saligny peste Dunare, dar si celebrele statuete „Ganditorul si perechea sa”, reprezentative pentru cultura Hamangia.

Muzeul Axiopolis din Cernavoda este gazduit de aceasta cladire veche ce a servit in trecut drept centru de pompieri si casa a pionierilor. In cele sase sali ale cladirii sunt expuse numeroase piese de arta decorativa, care au marcat istoria orasului.

Muzeul Axiopolis a fost inaugurat in 2006. La scurt timp dupa inaugurare, a devenit neincapator pentru multitudinea de artefacte descoperite in zona.

Catalin Stoian, profesor de istorie: „Muzeul de istorie din localitate este foarte important pentru locuitorii de aici, dar si pentru toti iubitorii care vin aici si viziteaza muzeul, le ofera copiilor ocazia de a cunoaste pe viu, de a lua contact cu exponate din trecut prilejuindu-le o mai buna cunoastere a istoriei.”

Vezi si Ministerul Culturii a decis ce se intampla cu Castelul Bran

Ghidul care-i intampina pe cei care trec pragul muzeului din Cernavoda le prezinta tuturor istoria orasului.

Ana Olivia Rotaru, muzeograf: „Bine ati venit la muzeul de istorie Axiopolis. Aceasta denumire are o radacina greceasca Axios si Polis. Axios inseamna apa neagra, polis inseamna cetate intarita. Deci orasul de langa apa neagra!!!”

Vezi si Un zid al casei memoriale a lui Iuliu Maniu din Badacin s-a prabusit

Statuetele „Ganditorul si perechea sa”, reprezentative pentru cultura Hamangia, au devenit emblemele orasului. Putini sunt insa cei care stiu ca acestea au fost descoperite intamplator, pe dealul Sofia din Cernavoda in anul 1956. In timpul sapaturilor arheologice, o portiune dintr-un mal s-a desprins si s-a prabusit. Printre resturile de lut si piatra, arheologii au gasit cele doua statuete.

Ana Olivia Rotaru, muzeograf: „Aceste exponate sunt un unicat pe teritoriul Romaniei, isi au analogie in cultura orientala. Sunt un simbol al orasului nostru si sunt o dovada vie a plasticii antopromorfe a epocii pietrei. Putem spune ca suntem in orasul mic cu o istorie mare ce incepe din mileniul 5 IH.”

Catalin Stoian, profesor de istorie-: „Ganditorul este o parte a culturii europene si mondiale, practic o civilizatie straveche reprezentativa pentru civilizatia straveche.”

Ana Olivia Rotaru, muzeograf: „Sunt doua reproduceri, cele originale se gasesc la muzeul de istorie nationala din Bucuresti expuse foarte frumos la loc de cinste in sala tezaurului.”

La loc de cinste, in holul edificiului este expusa macheta podului peste Dunare construit de inginerul Anghel Saligny.

Ana Olivia Rotaru, muzeograf: „ Interesant este modul de constructie pe console de lemn si aceasta dantelarie in care a fost lucrat podul pe cinci picioare suporti. Sub unul din picioarele podului, la constructie, conducatorul Romaniei, regele Carol I a batut moneda de argint pentru trainicia lui.”

Cand a fost inaugurata in 1895, salba de poduri de peste Dunare era cea mai lunga din Europa si a treilea ca lungime din lume. Proba de rezistenta a podului s-a facut in ziua inaugurarii cu un convoi de 15 locomotive, care au strabatut podul cu o viteza de 80 km/h. Anghel Saligny a stat alaturi de sefii echipelor sale de muncitori, intr-o salupa, pe mijlocul Dunarii, sub pod.

Catalin Stoian, profesor de istorie: „Podul de la Cernavoda este un simbol al ingineriei din Romania si europene si mondiale.”

In drum spre mare, tot mai multi turisti se opresc pentru un scurt popas la muzeul din localitate. Cei mai mici vizitatori sunt deseori captivati de artefactele inedite expuse in muzeu.

Muzeul Axiopolis din Cernavoda isi asteapta turistii de luni pana vineri, de la 08:00 si pana la 17:00. Biletul de intrare costa 4 lei pentru adulti. Elevii si studentii au acces gratuit.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Muzeul_Axiopolis2
dunare anghel saligny locomotive cernavoda muzeul axiopolis artefacte
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Vasilica Florina  | #3803
Colaborare cu câştiguri din prima lună! 100-285 de euro lunar! Selectăm urgent persoane din toate localităţile ţării, pentru colaborare part-time sau full-time. Câştigurile, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), vin din prima lună, iar activitatea este extrem de simplă. Garantăm seriozitate maximă şi cerem acelaşi lucru. Pentru mai multe informaţii, solicitaţi detalii unuia dintre membrii echipei noastre. Trimiteţi un mail cu solicitarea “detalii” la adresa: vasilica.florina@gmail.com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1845 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019128 (s)