News Flash:

Muzeul Banatului Montan, un puzzle din istoria Resitei - FOTO

9 Martie 2017
435 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Banatului Montan1
Numele municipiului-resedinta a judetului Caras-Severin, Resita, provine din latinescul "recitia", care inseamna "izvor rece". Tot un izvor, dar de cultura si istorie, este si Muzeul Banatului Montan din oras, singurul din Resita aflat intr-un spatiu inchis. A fost infiintat in 1962, pentru conservarea si promovarea traditiilor industriale din zona, iar de-a lungul timpului a ajuns la peste 60 de mii de obiecte de colectie.

O vizita la Muzeul Banatului Montan din Resita il transpune pe turist in vremuri de-acum apuse, in care industria metalurgica si extractiva reprezenta sursa principala de venit a locuitorilor din zona, inca de la inceputul secolului al XVIII-lea. Uzinele si minele erau adevarate furnicare si produceau materie prima pentru intreaga Europa. Sunt expuse piese si harti care reflecta activitatile de minerit si extractive derulate in Banatul Montan vreme de peste 300 de ani.

„Una dintre cele mai valoroase sau reprezentative piese o reprezinta acest ventilator folosit in a doua jumatate a secolului XIX pentru aerisirea galeriilor minelor din Anina, mine care la vremea respectiva erau printre cele mai adanci din Europa. Cea mai adanca mina, inaugurata in 1871 avea o adancime de 1107 metri”, explica Felician Velimirovici, muzeograf al Muzeului Banatului Montan din Resita.

Dupa 1718, cand Banatul trecea sub stapanirea Habsburgilor, in urma tratatului de pace de la Passarowitz, zona se transforma intr-un experiment al Curtii vieneze. Unul care se dovedeste a fi reusit. In Banatul Montan al secolului al XIX-lea existau 8 districte in care se exploatau zacaminte de carbune, plumb, minereurile de fier sau cupru, dar si filoane bogate in continut auro-argintifer.

„Unul din cele mai importante si valoroase exponate ale noastre este acest protocol incheiat in 1855. Este vorba de protocolul de predare-primire intre proprietarul domeniului banatean, statul austriac si noua societate infiintata, societatea STEG. Dupa cum vedeti este protocolul original, scris in limba germana, care ne atesta toata aceasta tranzactie realizata in anul respectiv”, spune si Adrian Magina, muzeograf al Muzeului Banatului Montan din Resita.

Productia de motoare a devenit reprezentativa pentru zona Banatului Montan in secolul al XX-lea. Realizarile industriei de la Resita si Bocsa au ajuns sa echipeze nave de pe toate continentele.

„Una dintre mandriile industriei constructoare de masini resitene a reprezentant-o pe parcursul celui de-al XX-lea secol, productia de motoare diesel navale. Aici avem macheta unui astfel de motor, motoare care au echipat navele maritime si fluviale de mare tonaj. Trebuie sa ne imaginam ca in realitate un astfel de motor avea o inaltime de aproximativ 15 metri, deci cam cat un bloc cu 4 etaje”, continua Felician Velimirovici, muzeograf al Muzeului Banatului Montan din Resita.

Singurul muzeu "indoor" din municipiul resedinta a judetului Caras-Severin a fost infiintat in 1962, pentru conservarea si promovarea traditiilor industriale din zona.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Muzeul_Banatului_Montan2
caras-severin resita recitia izvor cultura istorie europa ventilator
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1481 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014446 (s)