News Flash:

Muzeul Civilizatiei Cucuteni

8 Iulie 2013
1963 Vizualizari | 0 Comentarii
Prima entitate dedicata conservarii antichitatilor intrate in patrimoniul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi ca urmare a excavatiilor arheologice din arealul culturii Cucuteni a luat nastere in 1916 prin eforturile profesorului Orest Tafrali (Muzeul de Antichitati). Dupa al doilea razboi modial aceste obiecte au trecut in custodia Muzeului de Istorie a Moldovei, institutie subordonata Ministerului Culturii. Cercetarile intreprinse in perioada postbelica de catre arheologii care au activat in cadrul Facultatii de Istorie sau la Institutul de Arheologie din Iasi, precum Radu Vulpe, Mircea Petrescu-Dimbovita, Marin Dinu, Attila László, Dan Monah si Nicolae Ursulescu au dus la constituirea unei noi colectii reprezentative pentru viata materiala si manifestarile spirituale care au facut celebra aceasta straveche civilizatie. Unele dintre cele mai valoroase piese, obtinute in urma mai multor campanii de sapaturi, la care se adauga exponate provenind din Colectia Fundatiei Cucuteni pentru mileniul III, sunt acum reunite in cadrul Muzeului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Spatiul dedicat civilizatiei Cucuteni este amenajat intr-o maniera moderna, astfel incat imaginile care reproduc scene din viata cotidiana sunt ilustrate cu ajutorul unor exponate originale. In camera centrala oaspetii se vad transpusi in intimitatea domeniului fascinant al cercetarilor arheologice, prin intermediul unei reconstituiri de amploare, care reda diversele stadii ale explorarii, de la investigatia pe teren, pana la restaurarea pieselor prelevate in urma sapaturilor.
Sectia dedicata civilizatiei Cucuteni acorda un loc central tuturor creatiilor apartinand oamenilor din vechime, iar perimetrul expozitional este organizat in raport de specificul acestor manifestari. Astfel, vizitatorii vor patrunde mai intai in sala artelor, putand privi celebrele vase cu motivul spiralei, pictate in rosu, negru si alb, apoi urmeaza sala ocupatiilor, unde a fost amenajata o locuinta caracteristica epocii si sunt expuse diverse unelte si arme, pentru ca circuitul sa se incheie in sala tezaurului, care gazduieste exponate cu o valoare inestimabila, precum podoabe si obiecte de cult. In acest ultim spatiu s-a urmarit crearea unei atmosfere speciale, prin relieful meandric al peretilor de lut si tavanul care reproduce cerul instelat sub care si-au faurit civilizatia acum 7000 de ani locuitorii acestei parti a Europei.
Modul original de organizare a spatiului este completat printr-un bogat material ilustrativ de factura audio-video, constand in prezentarea rezultatelor cercetarilor arheologice, in special a celor experimentale, astfel incat intregul ansamblu ajunge sa restituie intr-o maniera autentica un fragment din umanitatea de odinioara
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iasi culturii cucuteni arheologii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1586 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012754 (s)