News Flash:

Muzeul de istorie din Galati

20 Septembrie 2013
1685 Vizualizari | 0 Comentarii
Cladirea muzeului a fost construita in anii 1937 - 1939. Muzeul de Istorie Galati s-a inaugurat la 24 ianuarie 1939, la cea de-a 80-a aniversare a Unirii Principatelor Romane, in casa care a apartinut familiei Cuza si in care a locuit Alexandru Ioan Cuza in perioada cand a fost judecator si parcalab al judetului Covurlui. 
Inceputurile muzeologiei la Galati dateaza de la sfarsitul secolului al XlX-lea cand, prin donatia academicianului Vasile Alexandrescu Urechia, s-a deschis o expozitie permanenta la Colegiul "Vasile Alecsandri" care cuprindea obiecte de arta plastica si decorativa, monede, documente si alte inscrisuri din epoca moderna.  
 
Prin stradania institutorilor Paul si Ecaterina Pasa, in anul 1913, intr-o sala de clasa de la Scoala de Baieti nr. 6 s-a organizat o expozitie cu bunuri culturale donate de catre galateni.
Bunurile culturale din cele doua expozitii, diverse ca tematica, au alcatuit primele colectii ale institutiei muzeale publice deschisa la Galati in anul 1939. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, muzeul a fost inchis, colectiile au fost evacuate si o parte dintre ele s-au pierdut. Activitatea stiintifica in muzeu a fost reluata in anii 1951-1952 cand, s-a trecut la organizarea colectiilor, institutia pastrand un profil mixt pana in anul 1956, cand s-au desprins colectiile din domeniul stiintelor naturii si al artelor plastice si s-au constituit muzeele galatene de profil: Muzeul de Stiintele Naturii si Muzeul de Arta. 
 
Treptat, colectiile Muzeului de Istorie s-au imbogatit prin achizitii si cercetari arheologice efectuate in zona de sud a Moldovei si in special, in castrul roman de la Tirighina-Barbosi, ajungand in prezent la un patrimoniu de peste 50.000 bunuri culturale, unele de importanta exceptionala. 
Colectiile detinute de institutie sunt diverse: arheologic (obiecte paleolitice descoperite la Plesa, Puricani, Sipote, obiecte neolitice din cultura Cris, altarul votiv de la Sendreni, obiecte romane si medievale), numismatica, medalistica, etnografic, filatelie, arta decorativa, documente si inscrisuri din epoca moderna si contemporana, carte veche si rara, tehnica, presa si publicatii, bunuri culturale memoriale s.a. 
Detine bunuri culturale clasate in Tezaurul patrimoniului cultural national.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muzeului galati
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1623 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018597 (s)