News Flash:

Muzeul de Istorie Naturala din Viena

2 Decembrie 2013
3474 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul de Istorie Naturala din Viena (in germana Naturhistorisches Museum Wien) sau NHMW este un important muzeu situat in Viena, Austria. Colectiile prezentate acopera o suprafata de 8.700 de metri patrati si muzeul are un site ce ofera un tur video virtual.
Muzeul de Istorie Naturala din Viena este unul dintre muzeele importante ale lumii, cele mai vechi colectii de artefacte fiind adunate cu peste 250 de ani in urma.
Incepand din 2011, muzeul adaposteste aproximativ 30 de milioane de obiecte si numarul este in crestere. In spatele scenei colectiile cuprinzand aproximativ 25 de milioane exemplare si artefacte sunt baza esentiala pentru activitatea a peste 60 de oameni de stiinta importanti. Domeniile lor principale de cercetare acopera o gama larga de subiecte, de la originile sistemului nostru solar si evolutia animalelor si a plantelor pana la evolutia umana, precum si traditiile si obiceiurile preistorice.
 
Cladirea principala a muzeului este un palat elaborat, care adaposteste aceste colectii in continua crestere, de la deschiderea pentru public in anul 1889 ca Muzeu Imperial de Istorie Naturala.Cu toate acestea, unele dintre colectii au fost mutate din cladiri chiar mai vechi, precum Hofbibliothek care continea colectiile Cabinetului de Zoologie (in germana Tierkabinett).
Cladirea cu ornamente decorative bogate, mobilier si exponate pretioase au transformat muzeul intr-un "Muzeu al muzeului", pentru conservarea patrimoniului cultural-istoric.
Exponate celebre si de neinlocuit, ca de exemplu Venus din Willendorf vechi de 25.000 de ani, si un schelet de dinozaur Diplodocus, plus animale disparute sau specimene de plante de acum 200 de milioane de ani iprecum marea vaca a lui Steller, sunt prezentate in cele 39 sali.
 
Prezentarea contemporana prin intermediul expozitiei tehnologiei expozitionale moderne a devenit posibila fara distrugerea structurilor istorice din cladire.
La etajul superior (Hochparterre) pot fi vazute pietre pretioase, minerale (unele cu origine in colectiile vechi renascentiste) si meteoriti (cea mai mare colectie din lume), fosile rare, impreuna cu lucrari de arta preistorica: Venus din Willendorf, scheletul de Diplodocus, un cristal urias de topaz cantarind 117 kg si un numar mare de pietre geme pe care Maria Theresia le-a facut cadou sotului ei.
Primul etaj prezinta o varietate de specii din lumea animala, de la protozoare la insecte si la mamifere extrem de dezvoltate. Obiecte de peste 200 de ani vechime sunt de interes, nu numai individual, ci si ca inregistrari istorice pentru istoria stiintei si taxidermie: numeroase animale impaiate din speciile disparute sau extrem de periclitate au facut colectiile de neinlocuit.
Cele mai multe semne si explicatii din muzeu sunt doar in limba germana.
 
Cladirea muzeului a fost deschisa in anul 1889, in acelasi timp cu Kunsthistorisches Museum. Cele doua muzee au exterioarele identice si se afla vizavi unul de celalalt peste Maria-Theresien-Platz. Muzeul a fost construit pentru a gazdui imensa colectie a Habsburgilor.
Ambele cladiri au fost construite intre anii 1872 si 1891 pe Ringstraße in conformitate cu planurile intocmite de Gottfried Semper si Karl Freiherr von Hasenauer.
Colectiile de insecte dateaza din 1793, atunci cand Francisc I al Austriei a cumparat colectiile stiintifice ale lui Joseph Natterer, Sr. (tatal viitorului zoolog Johann Natterer, pe atunci in varsta de sase ani). In 1806 muzeul a cumparat o colectie de insecte europene realizata de Johann Carl Megerle von Mühlfeld, iar Megerle a devenit primul curator al colectiei de insecte.El a organizat achizitionarea colectiei Gundian de fluturi din Europa. Aceste colectii vechi impreuna cu specimenele lui Megerle au fost distruse in octombrie 1848, in timpul incendiului de la Hofburg;totusi, calatoria lui Johann Natterer in Brazilia (1817–1835) a condus la o imbunatatire enorma a colectiilor: 60.000 de insecte faceau parte din "muzeul brazilian" din "casa Harrach" si au scapat de incendiu.
 

In 1859, fregata SMS Novara s-a intors dintr-o calatorie in jurul lumii cu Georg Ritter von Frauenfeld si Johann Zelebor iar insectele au fost incluse in colectiile de la Viena. Colectiile au fost realizate de Ludwig Redtenbacher (Coleoptera), Friedrich Moritz Brauer (Neuroptera si Diptera), Henri Louis Frederic de Saussure (Hymenoptera exclusiv Formicidae), Gustav Mayr (Formicidae si Hemiptera), Ignaz Rudolph Schiner (Diptera), C Felder, R. Felder si Alois Friedrich Rogenhofer (Lepidoptera).
Organizarea actuala a muzeului dateaza din 1876. Entomologii Ganglbauer si Karl Holdhaus (Coleoptera), Rogenhofer si Hans Rebel, Josef Emanuel Fischer von Röslerstamm, Josef Johann Mann (Lepidoptera), Franz Friedrich Kohl, Carl Tschek si Maidl (Hymenoptera), Brauer (Diptera si Neuroptera), si Anton Handlirsch (pentru insectele fosile) au contribuit substantial la reputatia internationala a muzeului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

viena austria muzeele importante lumii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1912 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027112 (s)