News Flash:

Muzeul National al Banatului: “Amonit” din Colectia Paleontologie si Minerale este Exponatul lunii martie

5 Martie 2018
302 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul National al Banatului

Muzeul National al Banatului din Timisoara a stabilit: “Amonit” din Colectia Paleontologie si Minerale a Sectiei de Stiintele Naturii a MNB – este Exponatul lunii martie 2018.

Fosila a fost colectata in anul 1949 in Regiunea Timisoara, Raionul Orsova, zona Svinita, din actuala rezervatie paleontologica Svinta si este de varsta Jurasic medie (Bajocian-Bathoniana).

Rezervatia Naturala “Locul fosilifer Svinita” reprezinta una dintre cele mai faimoase rezervatii paleontologice din Europa, cu o fauna jurasica medie diversa si foarte bine conservata. Calcarele feruginoase rosii, foarte bogate cu cefalopode fosile se gasesc in faciesul stratelor de Klauss si afloreaza pe o lungime de 5 km, continand peste 60 de specii de amoniti, belemniti, brachiopode, bivalve.

Amonitii (Phylum Mollusca, Clasa Cephalopoda, Ordinul Ammonitina) erau moluste nectonice care au trait in mari si oceane in timpul Mesozoicului, disparand la sfarsitul Cretacicului, odata cu dinosaurii. Rudele lor cele mai apropiate sunt nautiloideele, cum este cazul lui Nautilus pompilius, o fosila vie. Se conserva in stare fosila cochilia, operculul si rincolitele (piesele bucale). Cochilia prezinta septe caracteristice inserate de-a lungul asa numitei linii lobare, vizibila pe suprafata exemplarului expus. Amonitii reprezinta fosile caracteristice importante pentru intregul Mesozoic, furnizand baza biostratigrafica pentru datarea si corelarea sedimentelor marine si oceanice.

Numele de amonit provine de la forma cochiliei lor asemanatoare cu coarnele spiralate de berbec, asociate zeului egiptean Ammon – a informat Muzeul National al Banatului Timisoara.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1823 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019918 (s)