News Flash:

Muzeul National Bran trebuie evacuat pana in mai 2018, dupa 60 de ani de functionare fara intrerupere

31 Ianuarie 2018
354 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul National Bran

Cladirea in care functioneaza Muzeul National Bran apartine familiei de Habsburg, care detine si Castelul Bran. Desi evacuarea a fost amanata de doua ori pana acum, iar termenul a fost prelungit cu aproape un an, Ministerul Culturii n-a gasit inca o solutie de relocare a celor 10.000 de exponate.

Muzeul National din Bran a fost infiintat in 1957 si, pana in 1991, a fost administrat de autoritatile locale din Brasov. Din 1991, muzeul a fost preluat de Ministerul Culturii. Muzeul a avut trei sectii: Sectia Castel cu un patrimoniu ce era expus la Castelul Bran, sectia etnografica (Muzeu al Satului), dar si Vama Medievala. Sectia Castel s-a inchis in 2009 cand Castelul Bran a fost preluat de Dominic de Habsburg si toate piesele din castel detinute de statul roman au fost mutate si inghesuite in Vama Mediaevala. Muzeul nu a avut insa prea multi vizitatori mai ales din lipsa de promovare.

Din august 2015, Cladirea Vamii Medievale a intrat in administrarea familiei de Habsburg care are si castelul, astfel ca Ministerul Culturii a decis initial inchiderea muzeului. S-a revenit apoi asupra decizitiei si contractual de inchiriere a fost prelungit pana in august 2017. Reprezentantii Castelului Bran au mai acordat termen pana in mai 2018, data la care toate obiectele de patrimoniu trebuie mutate.

10.000 de exponate trebuie mutate, insa nu se stie unde

Cea mai mare problema unde vor fi duse cele 10.000 de exponate ale muzeului. Unele dintre ele au apartinut Casei Regale si au o mare valoare istorica. Inca nu s-au gasit solutii clare sau un spatiu in care muzeul sa functioneze. Obiectele din cadrul Muzeului National Bran sunt ale Ministerului Culturii.

„Rezolvarea problemei Muzeului National Bran este o chestiune care tine de Ministerul Culturii si de Primaria Bran. Avem monumente si obiective culturale in judetul Brasov in cadrul carora si-ar putea gasi loc o parte din exponatele de la Bran, insa consideram ca acestea sunt definitorii in primul rand pentru comunitatea braneana si trebuie valorificate de aceasta.

In anul 2016, CJ Brasov a facut demersuri la Ministerul Culturii in vederea gasirii unei solutii pentru Muzeul Vamii Branului si pentru preluarea Muzeului Satului Branean de catre Muzeul de Etnografie, insa discutiile nu s-au concretizat. Reamintim faptul ca administratia judeteana se confrunta cu o acuta lipsa de spatii, in conditiile in care CJ insusi si multe din muzeele si institutiile din subordine functioneaza in sedii pe care nu le detin in proprietate“, se arata in raspunsul primit de Adevarul de la Consiliul Judetean Brasov.

In ceea ce priveste obiectele de patrimoniu care au apartinut Casei Regale a Romaniei exista o posibila solutie. Ministerul Culturii a propus administratorilor Castelului Bran sa preia o parte dintre ele si sa faca o expozitie in interiorul Castelului Bran. Solutia este una mult mai buna decat aceea ca ele sa fie imprastia in muzee din toata tara.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muzeul national bran brasov
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1838 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019765 (s)