News Flash:

Muzeul Sukiennice, din Polonia - FOTO

9 Aprilie 2017
362 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Sukiennice1
Muzeul Sukiennice, numit si Galeria Artei Polone din sec. al IXX-lea Sukiennice (in poloneza Galeria Sztuki Polskiej XIX wieku w Sukiennicach), Cracovia, Polonia, este o institutie de cultura infiintata in 1879, apartinand Muzeului National din Cracovia.
Galeria detine cea mai mare expozitie permanenta de pictura si sculptura poloneza din sec. al IXX-lea, expuse in patru camere mari. Majoritatea colectiei de astazi la Sukiennice (Hala postavarilor) cuprinde cadouri de la colectionari, artisti si familiile lor.
Muzeul National din Cracovia a fost fondata in 07 octombrie 1879 prin decret al Consiliului orasului Cracovia dupa renovarea de doi ani lungi a Halei postavarilor (Sukiennice) sub conducerea primarului Mikołaj Zyblikiewicz.

Vezi si Muzeul National din Cracovia 
La balul ceremonial din 03 octombrie 1879 a fost anuntat ca artistul Henryk Siemiradzki oferit pictura sa monumentala numita Tortele lui Nero (Pochodnie Nerona), ca dar orasului, cu intentia de a crea o galerie noua in cladire.
Noul muzeu l-a ales pe Władysław Łuszczkiewicz, rector al Academiei de Arte Frumoase ca sa fie primul director.

Vezi si Muzeul Insurectiei din Varsovia - FOTO 
Din momentul in care s-a deschis a fost un loc de intalnire culturala majora. Colectia in timpul impartirii Poloniei a crescut rapid prin donatii mica nobilime locala, precum si de la artisti insisi. 
La sfarsitul anilor 1930, colectia consta din aproape 300.000 de obiecte de arta. Lista de binefacatori majori a crescut exponential, inclusiv din partea multor familii nobile. In 1920, Muzeul a achizitionat peste 15.000 de obiecte donate de catre un colectionar, Feliks Manggha Jasieński.

Vezi si Karel Líman, arhitectul Casei Regale a Romaniei 
Constructia Muzeului contemporan Noua Primarie situat pe strada 3 Maja, a inceput in 1934. Toate exploatatiile de la antichitate pana in timpurile moderne s-au mutat acolo. 
Galeria a fost inchisa pentru vizitatori din octombrie 2006 pana in 2009, pentru lucrari majore de renovare. Cea mai mare parte a colectiilor galeriei s-a mutat la Castelul Niepolomice pentru expunere temporara. Galeria s-a redeschis in 2010, cu noi echipamente tehnice, depozite, spatii de servicii, precum si cu imbunatatirea structurii tematice a expunerii, oferind o perspectiva mai larga asupra artei poloneze a perioadei. 
Aranjamentul galeriei seamana cu cea a unui salon din sec. al XIX-lea. Fiecare dintre cele patru sali de expozitie de mari dimensiuni este definita de perioada istorica si teme care de obicei graviteaza in jurul un tablou central si se extinde intr-o intreaga epoca artistica.
Sala Bacciarelli
 
Sala Iluminismul, cunoscut si sub numele de Sala Bacciarelli are opere caracteristice barocului tarziu Rococo, si portrete clasiciste din secolul al XVIII-lea de la Curtea sui Stanisław August Poniatowski, precum si picturi istorice si scene de lupta de poloneze si straine preromantice, mai ales, opere de arta de Marcello Bacciarelli, Josef Grassi, Giambattista Lampi, Pe Krafft, Józef Pitschmann, Aleksander Orłowski, Franciszek Smuglewicz, Michał Stachowicz, Kazimierz Wojniakowski si altele similare.
Sala Michałowski
 
Sala Piotr Michałowski numit Sala romantismului sau a perioadei insurectiilor include arta de Artur Grottger si scene de lupta de Michalowski, cu al sau faimos "Somosierra", precum si tablouri: "Cardinalul"," Senko" si portrete ecvestre. Sunt prezenti si Henryk Rodakowski, Jan Nepomucen Głowacki - parintele scolii poloneze de pictura peisagistica, Józef Simmler si Aleksander Józef Płonczyński.
Sala Siemiradzki
 
Sala Henryk Siemiradzki afiseaza monumentalul Tortele lui Nero, un cadou oferit de pictorul de renume mondial Siemiradzki muzeului, opera pictata in jurul anului 1876. Expozitia se invarte in jurul artei secolului al IXX-lea, scene mitologice si biblice, evenimente istorice importante, teme de independenta, peisaj, si de mod de viata.
Artisti recomandati ii includ pe: Jan Matejko, Wojciech Gerson, Jacek Malczewski, Tadeusz Ajdukiewicz, precum si Władysław Łuszczkiewicz, Henryk Rodakowski si altii.
Este expusa si pictura istorica Omagiu prusac de Matejko, intr-un un loc proeminent.
Sala Chełmoński
 
Sala Józef Chełmoński, numita si Sala realismului, impresionismului si simbolismului polonez este dedicata noilor tendinte in arta poloneza a secolului al IXX-lea oferind peisaje, portrete, scene de lupta si scene domestice de cei mai importanti pictori ai miscarii artistice Tanara Polonie miscare, in special prin Chełmoński cu al sau Patru-in-mana ( Czwórka, foto), Maksymilian si Aleksander Gierymski, Józef Pankiewicz si Leon Wyczółkowski (impresionisti proeminenti); picturi de Wojciech Gerson, Julian Falat, Adam Chmielowski si Józef Brandt, precum si de marele si controversatul Extaz (1894, foto), prin Władysław Podkowiński, si multi altii.
Simbolismul este reprezentat de arta lui Jacek Malczewski.
Sculptura
Sculpturile includ Pius Weloński lui "Gladiator", Walery Gadomski - "Salome", Piotr Wójtowicz - "Perseu cu capul Meduzei", Teodor Rygier- "bacanta" - el este autorul Monumentul lui Adam Mickiewicz care impodobesc intrarea in Muzeul in partea de est a Pietei din Cracovia; Antoni Pleszowski - "Tristete", Piotr Michałowski - "Napoleon calare" si Stanisław Lewandowski "Sclav rupandu-si lanturile".
Printre colectia de sculpturi de portrete sunt: autoportretul lui Piotr Michalowski, Antoni Kurzawa - "Mickiewicz trezind geniul poeziei", Antoni Madeyski - "Portretul lui Aleksander Gierymski", Wiktor Brodzki - "instigarile Dragostei", Piotr Wójtowicz - "Dupa o baie" si Antoni Madeyski - "Greyhound".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Muzeul_Sukiennice2
muzeul sukiennice cracovia polonia colectionari sala bacciarelli
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1569 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013692 (s)