News Flash:

Muzeul Tarii Crisurilor - FOTO

26 Martie 2015
1124 Vizualizari | 0 Comentarii
Anul 1872 a insemnat inceputul activitatii Societatii de Arheologie si Istorie a Comitatului Bihor, care si-a propus inclusiv crearea unui muzeu al Bihorului. Sprijinirea acestui demers de catre autoritatile oradene si nu numai a avut drept consecinta inaugurarea, in iunie 1896, a primului muzeu in Oradea, adapostit intr-o cladire eclectica, special construita in acest scop, finalizata in 1895 de catre arhitectul Rimanóczy Kálman senior. In cele noua incaperi destinate expozitiei de baza, s-au etalat obiecte de arheologie, istorie si etnografie. Totodata, acest cadru institutionalizat a facut posibila dezvoltarea colectiilor, precum si impunerea unor masuri de conservare si depozitare a obiectelor de arheologie, de arta si de etnografie. La 1918 muzeul a ajuns sa aiba un patrimoniu de 17.640 de piese muzeale, din care 1377 apartineau Colectiei episcopului romano-catolic Ipolyi Arnold.

Vezi si Aspecte pe care nu le stiai despre viata la Casa Alba

Statul roman a acordat o atentie speciala asezamintelor de acest tip dupa infaptuirea Romaniei Mari. Pe langa o sustinere financiara fireasca s-a trecut, inclusiv pentru Oradea, la o revizuire a inventarelor ramase dupa razboi, stiut fiind ca intre 1916 si 1918 colectia episcopului romano-catolic Ipolyi si alte obiecte de patrimoniu au fost transportate la muzeele din Budapesta si Strigoniu. In functie de noua realitate a fost gandita dezvoltarea colectiilor, respectiv imbogatirea lor mai cu seama cu piese reprezentative pentru arta populara romaneasca, si reorganizarea muzeului, care s-a redeschis publicului din anul 1921. Cu acest prilej s-a tiparit si primul ghid, in romana si maghiara, al muzeului oradean.

Vezi si Opera Nationala Romana Timisoara - scurt istoric


Dupa restaurarea Palatului Baroc, construit intre 1762-1776 de arhitectul Franz Anton Hillebrandt pentru a fi resedinta a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, s-a inaugurat la Oradea Muzeul Tarii Crisurilor, in ziua de 17 ianuarie 1971.

Astazi muzeul, dupa 110 ani de existenta continua, se afla in curs de mutare in Palatul fostei Garnizoane de la Oradea, in urma retrocedarii Palatului Baroc Episcopiei Romano-Catolice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Muzeul_Tarii_Crisurilor1
comitatului bihor muzeu oradea piese muzeale ipolyi arnold
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1943 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019126 (s)