News Flash:

Muzica de ieri, muzica de azi

13 Februarie 2013
3412 Vizualizari | 0 Comentarii
music
Cu toţii ascultăm muzică. Unii o ascultăm cand suntem fericiţi, alţii cand suntem trişti. Unii cand suntem singuri, alţii cand suntem înconjuraţi de prieteni. Ascultăm muzică atunci cand suntem acasă, stand în pat. Stand la birou, în faţa calculatorului, sau făcand teme. Mergand pe stradă sau cu autobuzul către liceu. Călătorind cu trenul sau cu maşina. In timpul orelor de clasă în care ne plictisim teribil. Ascultăm mereu muzcă, asta e clar. Dar ce fel de muzică ascultăm?

Pentru mine, muzica se împarte în două mari categorii. Prima, ar fi muzica veche, muzica din trecut, de acum 20-40 de ani; a doua este muzica de astăzi, din anii 2000 pană în prezent. Cand spun muzică veche, mă gandesc la diferite genuri, precum rock‘n’roll, blues, jazz, country, pop, rock, cu multitudinea sa de sub-genuri – predominante fiind british rock, progressive rock, heavy metal, alternative rock, grunge, nu metal etc. – folk, disco, reggae, hip hop ş.a.m.d. Genuri muzicale care au scris istorie. Genuri care au avut nenumăraţi adepţi şi diferiţi artişti şi trupe care au lăsat în urmă o moştenire impresionantă.

Insă, cand vine vorba de muzica din zilele noastre… nu sunt chiar aşa de multe de spus. In afară de ceva rock, ceva hip-hop şi ceva pop, muzica dance a acaparat toate topurile muzicale, începand să atragă din ce în ce mai mulţi fani. Totuşi, e un gen de muzică căruia eu unul nu îi văd nici un rost.

Poate că este doar părerea mea, însă nu este chiar aşa de greu să compui muzică dance. Ai nevoie doar de un soft, pe care şi un copil de 10 ani îl poate folosi, şi de o voce cat de cat bună. Dacă nu e bună, nu-i nimic, şi asta poate fi editată pe computer… In plus, muzica dance este genul de muzică pe care o asculţi atunci cand mergi într-un club, din acest motiv se şi numeşte aşa. Nu ar fi normal să rămană doar acolo, în interiorul clubului? Chiar este nevoie să fie promovată în exces? La radio, la TV, pe Internet, peste tot…?!

Spre deosebire, în muzica rock, atunci cand creezi o nouă piesă, ai nevoie de ceva mai mult efort ca la o melodie de genul dance. Iţi trebuie nişte versuri care să nu sune aiurea atunci cand le asculţi, care să exprime un mesaj, în general acestea fiind o stare sufletească a autorului, ceva prin care a trecut sau din prezent etc. Iţi trebuie un ritm anume, îţi trebuie cel puţin trei instrumente care să se potrivească. In nici un caz o treabă pe care o rezolvi în 20 de minute.

In plus, muzica în ziua de azi a ajuns să fie concepută în special pentru bani. Cand tocmai acesta ar trebui să fie ultimul lucru la care să te gandeşti… Muzica trebuie făcută pentru tine personal, pentru fanii tăi, pentru senzaţia pe care o ai cand un întreg stadion îţi strigă numele. Atunci cand canţi pe scenă, trebuie să pui suflet în ceea ce faci! In nici un caz nu să te gandeşti la cat ai încasat ca să fii acolo.
Eu, unul, o să răman cu muzica mea de acum zeci de ani, dar şi la rock-ul din prezent – care, într-adevăr, merit ascultat. Este oarecum trist să vezi artişti buni, chiar şi în Romania, care mai pot arăta multe, dar care nu mai au loc de nişte artişti, care să zicem că nu ar merita locul pe care îl ocupă momentan. Ii admir pe aceia care au talent şi calitate muzicală, pentru că nu şi-au schimbat genul muzical doar pentru a căpăta din nou atenţie şi pentru că au rămas fideli fanilor pe care îi aveau deja; fani care continuă şi azi să îi asculte. De asemenea, îi admir pe cei care au rămas în continuare în varf, deşi mulţi dintre ei se află în această industrie de mai bine de 20-30 de ani; însă nu s-au gandit niciodată să renunţe.

Răman cu formaţiile şi artiştii care au scris istorie, şi continuă să o facă, precum U2, Red Hot Chili Peppers, Guns n’ Roses, Green Day, Metallica, HammerFall, Nirvana (chiar dacă… eh, nevermind), Rage Against the Machine, Weezer, Bon Jovi, Queen (din nou un exemplu nefericit), R.E.M., Sting, The Prodigy, Beck, Radiohead, Aerosmith, Ozzy Osbourne, Foo Fighters, Motörhead, No Doubt, Lenny Kravitz, Rammstein, Scorpions, Smokie şi mulţi, mulţi alţii. Ei răman eroii mei. Ei vor rămane mereu eroii mei…

Cosmin Ciortan
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muzica veche
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1324 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018953 (s)