News Flash:

Nae Ionescu, cea mai ascutita inteligenta a poporului roman

19 Iulie 2013
1412 Vizualizari | 0 Comentarii
Considerat de catre multi cea mai ascutita inteligenta a poporului roman de la Eminescu incoace, apropierea acestuia fata de Miscarea Legionara este greu de explicat.
Nae Ionescu era un om caruia ii placeau comoditatile vietii si cauta sa si le satisfaca. Nu parea a avea inclinatii spre privatium si sacrificii, desi era cunoscut pentru generozitatea lui proverbiala fata de prieteni si fata de orice student care-i cerea ajutorul. Prof. Nae Ionescu Nu avea nevoie nici de publicitate sau de aplauzele generatiei nationaliste, caci stapanea fara rival aria universitara. Cursurile si conferintele lui se tineau in fata unor sali arhipline, iar lumea asculta cu respiratia taiata tot ce iesea din gura maestrului. Se formase un mit Nae Ionescu in lumea intelectuala, paralel cu prestigiul Capitanului. Acesti doi oameni, pe planuri diferite, polarizau aspiratiile noilor generatii. Orice partid i-ar fi deschis larg portile lui Nae Ionescu si l-ar fi coplesit cu onoruri. Si totusi acest om fin, elegant, acest aristrocat in toate manifestarile vietii lui, aceasta superba inteligenta, care se misca cu cea mai mare usurinta prin toate sistemele filosofice ale lumii, si-a sfarsit existenta pamanteana printre martirii Legiunii.
Nae Ionescu s-a alipit de Miscare intr-o perioada din cele mai critice pentru existenta ei. Se deslantuise prigoana liberala din 1933. In cursul campaniei electorale, teroarea luase proportii, culminand cu actul de dizolvare de la 10 decembrie 1933 si arestarea a 11.000 de legionari. Profund afectat de suferintele tineretului, Nae Ionescu pune la dispozitia celor prigoniti coloanele ziarului sau. Disparand si putinele gazete legionare, "Cuvantul" s-a convertit in tribuna principala de denuntare a samavolniciilor guvernamentale. Dupa impuscarea lui Duca, a fost arestat si incarcerat la Jilava ca instigator la crima. A depus ca martor al apararii in procesul care a urmat, facand impresionanta declaratie ca are doi copii si - ca parinte - le doreste sa aiba parte de educatia patriotica si crestina ce se face tineretului legionar.
Acest episod incheiat, profesorul urmareste pas cu pas desvoltarea Miscarii si se bucura de toate succesele ei. Fara a cauta sa bata moneda din atitudinea lui anterioara, intra si el in lupta cu ceea ce poate da, cu mintea lui sclipitoare, ori de cate ori e solicitat de Capitan. Tine conferinte in diverse orase ale tarii, al caror efect se observa imediat. Dupa orice conferinta a lui Nae Ionescu, organizatiile inregistrau o bogata recolta de adeziuni intre profesori, medici si avocati. In ajunul plecarii lui in Spania, Ion Mota incredinteaza profesorului scrisorile lui testamentare, semn de marea stima si afectiune ce i-o purta acela care peste doua luni avea sa cada la Majadahonda pentru apararea lui Hristos. Dupa inmormantarea celor doi, Nae Ionescu scrie prefata colectiei postume de articole si studii a lui Vasile Marin, "Crez de generatie". Concluziile profesorului sunt intunecate. Daca caderea lui Mota intra oarecum in ordinea fireasca a lucrurilor, pentru ca sufletul ii cerea sa-si dea viata pentru Hristos, moartea lui Vasile Marin a interpretat-o ca un avertisment divin. "Dumnezeu a voit sa ne cerce". Poporul roman, voia sa talmaceasca profesorul, daca nu se va reculege in graba si nu va apuca drumul unei noi vieti, va avea de suferit incercari teribile.
In cursul prigoanei carliste devine una din victimele predilecte ale regimului. Este ridicat din prima zi a arestarilor si internat in lagarul de la Miercurea-Ciuc. Camarila nu putea sa-i ierte influenta ce-a exercitat-o asupra marei majoritati a intelectualilor din tara, determinandu-i sa se inroleze sub drapelul Legiunii. In lagar are o tinuta impecabila. Nu isi pierde o clipa echilibrul sufletesc si nu cauta sa se strecoare printre evenimente. Vazand ca prigoana se inteteste, ar fi putut face si el ca atatia altii ca - printr-o interventie la Palat, printr-o declaratie oportuna sau numai printr-o atitudine rezervata in lagar- sa evite prelungirea detentiei, mai ales ca starea sanatatii lui nu era buna. A preferat insa sa impartaseasca soarta celor multi. Nu numai ca n-a retractat nimic din convingerile lui, dar s-a transformat intr-o forta de rezistenta in lagar. Legionarii din lagar alergau ca la un oracol la profesor ca sa-i asculte sfaturile si interpretarile ce le da situatiei interne si externe. Conferintele ce le-a tinut in lagarul de la Miercurea-Ciuc, tratand intre alte subiecte si problema fenomenului legionar, au transformat acest loc de osanda intr-o Academie. Cei mai slabi se simteau intariti, cei descurajati prindeau noi puteri, cand vedeau certitudinea si fermitatea profesorului. Contrariat in planurile lui de enorma influenta ce-o exercita Nae Ionescu asupra intregului lagar, Armand Calinescu a dat dispozitii sa-l scoata din masa legionarilor si sa-l izoleze. Profesorului i se rapise si bucuria de a impartasi altora comoara lui de gandire si simtire. Un atentat care nu dauna numai legionarilor din lagar, sanatatii celui lovit de aceasta masura, ci intregii culturi romanesti.
Dupa asasinarea Capitanului, profesorul Nae Ionescu este eliberat din lagar impreuna cu un grup mai numeros de legionari, considerati mai putin primejdiosi. Dar nu pentru multa vreme.
La 13 Ianuarie 1939 este din nou ridicat si adus in lagar. Ce se intamplase? Ajuns in libertate, profesorul continua sa se agite.
Lua contact cu legionarii din clandestinitate, sustinea ca Miscarea va supravietui asasinatului intemeietorului ei, pentru ca ea este instrumentul de expresie a unor realitati organice. Cuvintele lui rostite in orice imprejurare faceau circuitul Capitalei; treceau din gura in gura, patrunzand in saloane, in birouri, in cafenele, in cluburi politice. Legionarii le inregistrau cu religiozitate si nu putin au contribuit la intarirea spiritului lor de rezistenta. "Acitunea" lui Nae Ionescu nelinistea guvernul. Eliberat in cursul iernii, la 9 Martie 1939 este din nou inhatat de politie si internat. Fiind bolnav, e dus la spitalul din Brasov, unde sta pana la 24 Iunie. In cursul verii a fost lasat in pace, dar dupa caderea lui Armand Calinescu a avut de suferit o noua detentiune, care s-a prelungit pana in iarna. De patru ori i s-au pus nervii la incercare si - cu mici intreruperi - a facut doi ani de lagar, suferind mult si din lipsa unei alimentatii adecvate.  Dar profesorul n-a lasat o iota din convingerile lui, pe care le impartasea cu egala sinceritate atat temnicerilor lui cat si tuturor celor care il intrebau, intre care se gaseau, bineinteles, si multe iscoade. Ca un miel le-a indurat toate, fara a-si renega atitudinea si fara a incerca sa-si usureze soarta printr-o actiune independenta de Miscare. Prof. Nae Ionescu pe catafalc Soldat disciplinat, el a lasat altora, pe care ii credea mai chemati decat el, grija sa hotarasca de soarta Legiunii.
Eliberat din lagar, a murit de inima in 15 Martie 1940. A decedat de aceasta boala sau a fost otravit, cum se zvonise atunci? Aceasta versiune nu trebuie exclusa. Nae Ionescu se convertise pe atunci intr-un personaj principal al evenimentelor.  In primavara anului 1940 se apropia ora socotelilor pentru regim, iar Nae Ionescu, prin legaturile ce le avea in Germania si marele prestigiu de care se bucura in tara, ar fi fost chemat sa joace un rol politic important. Regimul optase in acele momente pentru solutia destinderii, dar nu-i convenea sa se infrunte cu un om de talia lui Nae Ionescu, incat nu este exclus ca sa fi recurs la aceasta solutie extrema. Constantin Stoicanescu, care l-a vizitat pe profesor cu o zi inainte de a muri, ne spunea - cand a venit la Bucuresti - ca profesorul era suferind, era in pat, dar nu arata ca un om sfarsit. L-a pus la curent cu tratativele de destindere si a fost surprins de voiciunea lui spirituala. La despartire i-a spus lui Stoicanescu:"Nu va ingrijorati, lasa ca o sa fie bine". Dar chiar daca aceasta presupunere nu ar fi adevarata, Nae Ionescu tot asasinat a murit, caci acest mecanism intelectual de o finete extrema si de o putere de concentrare uriasa nu putea rezista multa vreme la o detentiune prelungita. Moartea lui ar fi putut fi evitata numai daca regele si-ar fi adus aminte de campania lui Nae Ionescu in favoarea restaurarii. Dar regele era prea abrutizat de vicii, de Elena Lupescu si de intreg anturajul sau de aventurieri, ca sa-si manifeste recunostinta fata de acest om de mare calitate, care nu se lasa nici ademenit si nici neutralizat.
Ce s-a intamplat cu profesorul in acesti doi ani din viata lui? Ce prefaceri interioare a suferit? De unde ii venea darzenia supraomeneasca ce-a aratat-o in lagar, ridicandu-se deasupra multor legionari? Osemintele Prof. N. Ionescu: Carul mortuar plecand din fata vechiului Teatru National (Buc.) unde i-a fost depus trupul Ce l-a determinat sa refuze orice gest de apropiere de regim? De ce a mai crezut pana in ultima clipa intr-o Legiune decapitata si decimata?
L-a zguduit oare sacrificiul lui Mota, care il alesese confident al ultimelor lui ganduri si voia sa-si rascumpere si el sufletul printr-o totala desprindere de viata? I s-a parut indecent si inelegant sa loveasca si el in Miscare, dupa ce se facuse crainicul idealurilor ei pe intreg cuprinsul tarii?  Simtea el ca poporul roman avea nevoie de tributul lui de lealitate fata de singura organizatie care apara cu adevarat interesele lui, in timp ce groparii viitorului romanesc roiau in jurul Palatului? Sau descoperise ca Legiunea reprezinta in viata neamului romanesc "ceva ce n-a mai fost" si aceasta intuitie nu-i oferea alta iesire decat sa-si marturiseasca pana la capat si cu orice risc crezul?
Noi credem ca atitudinea lui Nae Ionescu din ultimii doi ani nu era de data recenta. Hotararea lui fusese luata de cand a pasit pragul Legiunii. In prigoana din 1933-1934 nu s-a aratat mai prejos nici in curajul de a-si marturisi convingerile si nici in acceptarea senina a suferintelor. Indraznim sa credem ca finalul vietii lui decurge din stringentele propriei lui cugetari. El invatase sirurile de studenti sa gandeasca realitatea pe structuri. Nu materialul care intra in componenta realitatii este esential, ci structura ce-l fixeaza sub o anumita infatisare, sistemul de relatii in care se gaseste incadrat, formula care il defineste. Urmand acest drum, cercetarile lui l-au dus sa cunoasca si structura neamului nostru, structura fiintei romanesti, precum si structura crestinismului. Cand s-a intalnit cu Miscarea, el a descoperit in ea instrumentul de expresie a acestor structuri pe plan politic si istoric, structuri pe care el le elaborase cu anticipatie in interiorul sau. Mediul legionar i s-a parut familiar, pentru ca nu reprezenta altceva decat proiectia in domeniul actiunii practice a propriei lui filozofii. Ultima gardã la mormantul lui Nae Ionescu Alipirea de Miscare s-a facut printr-un proces natural. Titanul gandirii creatoare, care patrunde pana in inima realitatilor, s-a intalnit cu titanul actiunii creatoare, Corneliu Codreanu. Aceeasi viziune de maretie romaneasca si de autentica spiritualitate crestina i-a calauzit pe amandoi in viata si i-a unit intr-un destin comun, potrivit miscarea.net.
Dar odata ce cineva a ajuns sa contempleze feerica viziune a structurilor spirituale ale lumii, drumul este fara intoarcere. Caci gandirea vie angajeaza viata individului, o vehiculeaza in spatiile nesfarsite pe care ea le strabate si o absoarbe, formand impreuna cu ea un tot indestructibil. Nae Ionescu ramanand ferm pe pozitia legionara, urma de fapt elanul propriei lui gandiri. Numai asa putea el sa se implineasca si sa ramana credincios lui insusi. Martiriul si moartea lui erau inscrise de la inceputul inceputului in setea lui dupa absolut, in concluziile la care a ajuns in procesul de lamurire cu sine insusi. Metafizica traita obliga sa ramai consecvent pana la moarte cu itinerarul tau interior.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

poporului roman eminescu miscarea legionara nae ionescu miscarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1649 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013141 (s)