News Flash:

Ne poate salva Telefonul Rosu de izbucnirea celui de-al Treilea Razboi Mondial?

6 Februarie 2014
1953 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe 20 iunie 1953, Kennedy si Hrusciov au hotarat sa infiinteze o legatura telefonica directa, pentru a se putea contacta de urgenta in cazuri extreme.
Iar un caz extrem omenirea tocmai il traise recent. El a ramas in istorie sub denumirea de criza a rachetelor sovietice din Cuba, criza pe care Hrusciov a incercat jenat s-o justifice printr-un "mal entendu", evitabil in viitor in cazul cand presedintii se vor putea contacta operativ unul cu altul, potrivit Infoniac.
Era in perioada cand multi analisti apreciau ca tensiunea politica din lume nu mai are rezolvare, iar izbucniea celui de-al Treilea Razboi Mondial este inevitabila.
Unii analisti apreciaza si astazi ca razboiul izbucnea, daca nu era amorsata situatia, dupa contactele dintre Kennedy si Hrusciov, primul reusind sa induca panica in cel de al doilea.
In orice caz, cu mijloacele tehnice de atunci, transmiterea si decriptarea unui mesaj de 3.000 cuvinte din partea lui Hrusciov catre Kennedy au necesitat 30 de ore. Daca un razboi nuclear izbucneste intr-un asemenea interval, nu-l mai opreste nimeni.

Vezi si Vasili Arkhipov - Omul care a salvat lumea 
Legatura propusa a fost denumita "telefonul rosu" si a ramas ca atare pana in zilele noastre. Instalarea a durat atunci circa doua luni, legatura devenind operationala la 30 august 1953, cand se pare ca cei doi lideri au si avut o comunicare protocolara.
Sa stabilesti o legatura directa si sigura intre doua puncte atat de indepartate nu-i insa un lucru tocmai usor. Varianta initiala, folosirea sistemului radio, s-a exclus din start, fiind foarte vulnerabila. O poate detecta chiar si un radioamator.
Pana la urma, s-a creat o linie speciala si bine protejata pe ruta Washington - Londra - Copenhaga - Stockholm - Helsinki - Moscova. Urma ca sefii de stat sa-si formuleze mesajele in propria limba, iar ele sa fie traduse la destinatar.
In 1971, cele doua parti au hotarat sa puna de acord sistemul de comunicare cu noile tehnologii, folosind satelitii: cel american Intersat si cel sovietic Molnea, iar 1986 satelitul Molnea a fost inlocuit cu noua varianta Gorizont, cu performante superioare.

Vezi si Dictatorul Nikita Hrusciov, un vanator indragostit de Carpati 
Instituirea acestui sistem de comunicare a fost apreciat ca eficienta, fapt pentru care, la 5 noiembrie 2007, cu ocazia deplasarii in China a Secretarul Apararii american, Robert Gates, s-a stabilit instalarea unui alt telefon rosu, la fel de important, de la Whashington la Beijing.
Ulterior, ideea a mai fost preluata si de alti doi parteneri care simt nevoia sa evite escaladarea conflictelor: India si Pakistanul. In 2004, a fost instalat un telefon rosu intre New Delhi si Islamabad.
Poate s-au mai instalat si alte telefoane rosii, poate se vor instala. Ele sunt si pot fi utile oricand, dar cel din 1953 si conjunctura in care a aparut el, ca solutie salvaoare, vor constitui multa vreme un reper. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

kennedy hrusciov legatura telefonica cazuri extreme cuba
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1515 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012622 (s)