News Flash:

Nichita Stanescu - ingerul blond al literaturii romanesti

29 Mai 2013
3576 Vizualizari | 0 Comentarii
Nichita Stanescu s-a nascut pe 31 martie 1933 la Ploiesti. A fost un poet, scriitor si eseist roman, ales post-mortem membru al Academiei Romane.
Considerat atat de critica literara cat si de publicul larg drept unul dintre cei mai de seama scriitori pe care i-a avut limba romana, pe care el insusi o denumea „dumnezeiesc de frumoasa”, Nichita Stanescu apartine temporal, structural si formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului romanesc din anii 1960-1970. 
Nichita Stanescu a fost considerat de unii critici literari, precum Alexandru Condeescu si Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime si intensitate remarcabile, facand parte din categoria foarte rara a inventatorilor lingvistici si poetici.
Distinctiile obtinute de catre inconfundabilul Nichita (Premiul Herder- 1975, cel al Uniunii Scriitorilor atribuit de patru ori, Premiul Mihai Eminescu al Academiei Romane- 1978 etc.) l-au asezat pentru totdeauna in Panteonul scrisului romanesc. Acestea au constituit pentru marele poet si eseist o suma a recunoasterii materialitatii. Or, el a levitat intr-o lume absolut personala, coborata din neant pentru doar 50 de ani.
Regretatul George Pruteanu scria despre "ingerul blond" astfel: "Nichita Stanescu nu compunea poezie, ci o genera. Poezia era ca o lumina care iesea din el, numai impreuna cu el fiind deplina". Un fluture intr-un paradis imaginar al propriului polen. El a contribuit la peisajul vietii culturale cu tuse de limbaj categoric genuine, fiecare volum "perpetuand revolutia (neo)modernitatii" ca aspect inedit si suplimentar la opera consacrata a literatilor interbelici.
Intr-un interviu televizat acordat lui Alexandru Stark in 1983, Nichita Stanescu marturisea ca nu il indurereaza critica, ci atacul la persoana. Anii de dupa '89 i-au dat dreptate. Un "pumn" de veleitari n-a sovait in a-i agresa imaginea prin josnice asalturi la biografie, in speranta promovarii din cvasianonim, scrie ziare.com.
Prin atitudinea lor, acei contestatari de circumstanta nu au reusit decat sa inoate in imoralitate, nascand "imense" valuri de insecta picata intr-un pahar. Pentru ca, asa cum cugeta Nichita, "absurdul este o forma a ratarii sublimului".
Evaluarile incrancenate emise post mortem nu au cum sa clinteasca de pe soclu genialitatea intruchipata in cuvinte revelate de insasi divinitatea. Ea a hotarat sa adune intr-un singur condei amplitudinea, profunzimea si intensitatea.
De cele mai multe ori, la urma urmei, harul, valoarea sunt bilete de recomandare pe care Dumnezeu le ofera favoritilor Lui. De care acestia nu sunt vinovati, insa aprind fitilul pizmei, ipocriziei, malgandirii in general.
Nichita a fost un pieton al aerului, absolut liber si egal cand a realizat ca ideea de frumos nu ii apartine exclusiv. Un roman de exceptie ce a inteles ca fara poezie omul nu s-ar distinge de neant.
In prezentarea volumului stanescian Necuvintele, Daniel Cristea-Enache scria: "Liderul modernismului nostru epuizeaza Dictionarul limbii romane, nu pe intinderea, dar in adancimea acestuia. El compune, din cuvintele pe care cu totii le cunoastem, necuvinte trase intr-o limba nemaiauzita, de o stranie frumusete".
Nichita Stanescu, precum "o pasare cu aripile crescute inlauntru", asa cum ii placea sa defineasca un poet, a creat o punte romaneasca a literaturii intre modernismul inceputului de secol si postmodernismul sfarsitului de mileniu. Capete de timp.
A intors o clepsidra imaginara, aidoma propriului destin. Sa vina pe lume primavara, sa daruiasca altruist semenilor averea gandirii, pentru ca dupa numai 50 de ani sa plece in iarna inghetata a altor lumi. Nu inainte de a ne anunta sugubat: "Salut! Murim!" El si admirabilu-i periplu poetic. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nichita stanescu poet scriitor eseist academiei romane publicul larg
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1600 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014008 (s)