News Flash:

Nicholas Winton, eroul care a salvat sute de copii la Holocaust

20 Noiembrie 2013
2033 Vizualizari | 0 Comentarii
Nicholas Winton, caruia regina Angliei i-a conferit nu de mult titlul de „sir”, este unul din eroii cei mai deosebiti ai celui de-al doilea razboi mondial. Faptele sale au devenit cunoscute abia la patruzeci de ani de la sfirsitul conflagratiei, si inca impotriva vointei sale.
In anul 1939, in opt transporturi cu trenul, Winton a reusit sa scoata din Cehoslovacia dezmembrata de nazisti 669 de copii, marea majoritate din familii evreiesti, pe care i-a dat in grija unor familii din Marea Britanie. Primul tren a plecat spre Londra in martie, iar ultimul, al optulea, a parasit gara centrala de la Praga la 2 august 1939. Al noualea transport urma sa plece de la Praga la inceputul lunii septembrie. Dar la 1 septembrie 1939 a izbucnit razboiul, iar cei 250 de copii pe care Winton urma sa-i trimita in Anglia au asteptat in zadar pe peronul garii pragheze. Toti au murit in lagarele de concentrare naziste.
Nicholas Winton a ajuns salvatorul micilor evrei cehoslovaci din intimplare. Un prieten de-al lui care lucra intr-o comisie britanica pentru refugiati l-a chemat la Praga in decembrie 1938, sa-l ajute intr-o problema. Problema, predata integral lui Winton, a fost sa scoata din tara in timp cit mai scurt citi mai multi copii. A trebuit mai intii sa convinga parintii copiilor sa-i lase sa plece. Apoi, sa obtina permisiunea autoritatilor germane sa-i scoata din Protectoratul ceh. Apoi, sa obtina pentru fiecare copil viza de intrare in Marea Britanie si sa gaseasca o familie britanica dornica sa-l gazduiasca. Nicholas Winton a reusit toate astea, in 669 de cazuri, scrie divers.ro.
Dupa razboi, Winton s-a intors la viata lui obisnuita, de finantist si nu a mai vorbit cu nimeni despre trenurile cu copii. Nici macar cu sotia sa, care a gasit insa in pod, in anul 1988, un teanc de documente despre transporturile lui Winton. In ciuda protestelor sotului, le-a predat unei doamne pe nume Elizabeth Maxwell, de profesie istoric. Iar doamna Maxwell a organizat in studioul BBC o intilnire supriza a copiilor salvati de Winton, cu salvatorul lor.
Organizatoarea intilnirii din studio, tinind in mina listele lui Winton, a anuntat-o mai intii pe Vera Diamant, maritata Gissing, ca sta tocmai alaturi de salvatorul ei. Apoi, moderatoarea a intrebat daca in studio se afla si altii care ii datoreaza viata lui Winton, iar vreo douazeci de persoane, aflate in jurul salvatorului, s-au ridicat in picioare.
De cind a fost salvat de propria sa modestie, Nicholas Winton, care a implinit in mai anul acesta o suta de ani, a devenit o celebritate. A fost innobilat de regina, a primit decoratii din mai multe tari, dar ezita sa dea interviuri si ramine ce a fost mereu, un om modest care a facut foarte mult bine.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nicholas winton regina angliei sir cehoslovacia salvatorul evrei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1618 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012832 (s)