News Flash:

Nicolae Sova un EROU NATIONAL

3 Februarie 2014
2521 Vizualizari | 0 Comentarii
General de corp de armata si om politic roman (1885 - 1966). Nascut in comuna Paduri, judetul Bacau, tanarul Sova a absolvit Scoala de Infanterie din Bucuresti in 1911, ulterior Scoala Superioara de Razboi, ciclul 1919 - 1926. In timpul primului celui de-al doilea razboi balcanic, iunie - iulie 1913, Sova a fost propus la avansare la exceptional pentru acte de bravura.
La 1 noiembrie 1916, la scurt timp dupa intrarea Romaniei in primul razboi mondial, a fost numit comandant al companiei de mitraliori din cadrul regimentului din care facea parte si s-a remarcat in luptele de pe Siret din ianuarie 1917.
In martie este numit la comanda Scolii de Mitraliori a Armatei a 2-a. In luna august, in timpul marilor ofensive de la Marasesti si Oituz, el este detasat la Biroul Operatii a Diviziei a 7-a Infanterie. In iarna lui 1918 - 1919 participa la campaniile din Transilvania si Ungaria, ajungand pana la Budapesta.
In perioada interbelica a indeplinit mai multe functii de comanda ti administrative in cadrul Marelui Stat Major. In decembrie 1934 intra in diplomatie si este numit atasat militar la Viena. Trei ani mai tarziu este promovat general de brigada si numit la comanda Brigazii 20 Infanterie. Dupa venirea generalului Ion Antonescu la putere, la 10 ianuarie 1941, Sova este avansat la comanda Diviziei de Garda, una din unitatile de elita ale armatei.

Vezi si DEZVALUIRI socante despre Batalia de la Stalingrad
La 22 iunie 1941, Germania ataca URSS - Operatiunea Barbarossa. Pe frontul destinat trupelor romane, Divizia de Garda avea misiunea sa stabileasca un cap de pod peste Prut, la Falciu. Asaltul a inceput la 4 iulie, dar rezistenta sovieticilor s-a dovedit apriga. Abia la 19 iulie, dupa sosirea intaririlor si cu pierderea a 2743 de militari misiunea Diviziei de Garda a fost indeplinita. Inaintarea a continuat peste Nistru, iar divizia s-a trezit angajata im luptele din Crimeea. La 16 octombrie, cand Odessa a cazut in mainile trupelor romane, generalul Sova a patruns in oras cu primele subunitati ale diviziei sale. A fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a si rechemat in tara. In ianuarie 1942 este promovat la gradul de general de divizie, iar anul urmator accepta functia de subsecretar de stat la Marina. La 24 ianuarie 1944 este avansat la gradul de general de corp de armata.
La 23 august 1944, Romania rupe alianta cu Germania si trece de partea Natiunilor Unite. Generalul Sova primeste comanda Corpului 7 de armata din cadrul Armatei I. Intre 11 si 14 octombrie, a creat un cap de pod peste Tisa, la Mindszet, dar a trebuit sa-l abandoneze in urma contraofensivei germano-ungare. La sfarsitul lunii octombrie ofensiva catre Budapesta este reluata de catre Frontul 2 Ucrainean. Trupele generalului Sova participa la operatiuni dupa ce ararase-ra cu succes capul de pod de la Alpar peste Tisa.

Vezi si Colonelul in rezerva Vasile Tescaru
In cadrul Operatiunii Budapesta, Corpul 7 a avansat 11 km in orasul propriu-zis, ocupand Hipodromul, Posta Centrala, Baracile Franz Josef, Gara de Est si Cimitirul Kerepes, la aproximativ 2 km de Dunare. La 16 ianuarie 1945 din ordinul maresalului Rodion Malinovski, comandantul Frontului 2 Ucrainean, Corpul 7 este scos din Budapesta si expediat in Slovacia. Iritat de decizia sovieticilor, generalul Sova a protestat vehement. Pentru indrazneala de care a dat dovada este destituit si trecut in rezerva, la 24 martie 1945. Soarta ii hazarea si alte surprize neplacute.
In ianuarie 1946 este arestat de catre comunisti sub acuzstia de tradare de tara si colaborare cu vechiul regim antonescian. Procesul incepe abia pe 15 decembrie 1947. Generalul este condamnat la 10 ani de inchisoare. In ianuarie 1956 paraseste penitenciarul de la Aiud, slabit fizic si bolnav de Parkinson. Pierduse totul, pensie si casa, inclusiv bunurile din ea. Dupa multe petitii a reusit sa-ti obtina drepturile banesti in 1964.
S-a stins din viata la 12 martie 1966 si a fost inmormantat cu toate onorurile militare in Cimitirul Ghencea-Militar din Bucuresti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

armata sova marasesti oituz urss operatiunea barbarossa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1718 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013036 (s)