News Flash:

"Noaptea de Cristal", cel mai negru episod din istoria Germaniei

31 Octombrie 2013
4162 Vizualizari | 0 Comentarii
Noaptea de cristal sau Noaptea sticlei sparte (in germana Kristallnacht, Reichskristallnacht, Reichspogromnacht sau si Novemberpogromnacht) desemneaza pogromul impotriva evreilor din Germania nazista inclusiv Austria (care la acea data era inglobata in Reich) de la 9–13 noiembrie 1938.
Denumirea Reichskristallnacht s-a raspandit mult, chiar si in afara Germaniei si Austriei. Totusi, sensul originar al acestei denumiri, conotatiile ei din prezent - care difera foarte mult de cele initiale - precum si numeroasele alte denumiri ale acelor evenimente fac ca in ultima vreme in Germania sa se prefere oficial o alta denumire, si anume „Novemberpogromnacht”, Noaptea pogromului din noiembrie.
Intre 9 si 13 noiembrie 1938 in numeroase orase si sate germane si austriece au fost devastate casele evreilor si circa 8.000 de magazine evreiesti.
Atat civili, cat si trupele SA (Sturmabteilung) si SS (Schutzstaffel) au distrus cladiri cu barosul, lasand strazile acoperite cu cioburi de sticla de la geamurile sparte — originea numelui „Noaptea sticlei sparte”. In aceasta perioada in Germania si Austria au fost omorati in bataie circa 400 de evrei; aproximativ 30.000 de evrei au fost dusi in lagare de concentrare, iar 1.668 de sinagogi, deci aproape toate sinagogile au fost devastate, 267 din ele fiind chiar incendiate.
Toate aceste crime au fost infaptuite la comanda statului nazist de la acea vreme, in cadrul politicii sale nationaliste, rasiste si antisemite.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

reichskristallnacht
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1848 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019367 (s)