News Flash:

Noi cercetari academice arata ca in Holocaust au fost 20 de milioane de victime

26 August 2013
3015 Vizualizari | 0 Comentarii
Reteaua de lagare si ghetouri infiintate de nazisti pentru a declansa Holocaustul si a persecuta milioane de victime in Europa a fost mult mai mare si mai sistematica decat s-a crezut anterior, potrivit unei noi cercetari academice, proiectul numit ''Enciclopedia lagarelor si ghetourilor'', relateaza cotidianul britanic The Independent, citat de realitatea.net.
"Rezultatele cercetarii noastre sunt socante. Punem impreuna numere pe care nimeni nu le-a compilat anterior, chiar si pentru sistemele de lagare, care au fost destul de bine cercetate - si multe dintre ele nu au fost", a declarat Geoffrey Megargee, directorul proiectului. "Exista tendinta ca oamenii sa vada Holocaustul constand din Auschwitz si probabil alte cateva locuri. Este important sa se inteleaga faptul ca sistemul a fost mult mai mare si mai complex decat atat; ca mult mai multe persoane au stiut despre el si au luat parte la el; ca a fost in centrul intregului sistem nazist, si, in plus, ca multe alte tari au avut propriile sisteme de lagare", a adaugat el. 
Cercetatorii care efectueaza munca sumbra de inregistrare a tuturor lagarelor de munca fortata, ghetourilor si structurilor de detentie conduse de regimul lui Hitler, alaturi de centre ale omorurilor ''pe banda rulanta'', precum Auschwitz, au inventariat in prezent peste 42.500 de institutii folosite pentru persecutie si moarte. 
Cifra a socat lumea academica si reprezinta mai mult decat dublul unei constatari anterioare a aceleiasi echipe, potrivit careia au fost folosite pana la 20.000 de structuri. 
Constatarea recenta arunca o lumina noua asupra anvergurii masinii de incarcerare si oprimare pusa in aplicare de nazisti in intreaga Europa, din Italia pana in Rusia. 
Echipa din spatele cercetarii, cu sediul la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, din Washington DC, a declarat pentru The Independent ca, in opinia sa, dovezile ar putea fi, de asemenea, cruciale pentru supravietuitorii care incearca sa aduca cazurile de compensatii in justitie impotriva Germaniei si altor tari pentru timpul cat au stat in lagarele a caror existenta a fost pana acum obscura sau nedocumentata. 
Editorii vastului proiect, care este elaborat de sute de oameni de stiinta in sapte volume, care urmeaza sa fie publicate pana in 2025, estimeaza ca intre 15 milioane si 20 milioane de victime au fost ucise sau incarcerate in structurile infiintate de nazisti si regimurile-marioneta in tarile ocupate, din Franta pana in Romania. 
Munca, ale carei recente constatari au provocat surpriza in randul profesorilor universitari care studiaza Holocaustul, atunci cand au fost prezentate la Washington, in ianuarie, reuneste inregistrari anterior disparate din zeci de arhive, situri memoriale si organisme de cercetare, creand primul inventar cuprinzator al unor astfel de structuri. 
Structurile includ nu numai lagarele de concentrare de notorietate infame Dachau sau Bergen-Belsen, ci si multe mii de locuri de munca fortata folosite pentru fabricarea de provizii de razboi, lagare de prizonieri de razboi si bordeluri militare, in care femeile au erau fortate sa faca sex cu soldatii nazisti. 
Munca, compilata din date furnizate de 400 de contributori academici, releva natura strans corelata a sistemului nazist de incarcerare si persecutie, in contextul in care victime ale Holocaustului treceau de multe ori prin pana la o jumatate de duzina de structuri, fabrici sau lagare de detentie, in timp ce altele erau trimise direct din ghetouri in orori ale exterminarii precum Treblinka sau Sobibor. Prizonierii de razboi gasiti a fi evrei erau mutati din structurile militare in lagarele de exterminare. 
Incercarea de a elabora prima cronica completa a tuturor lagarelor legate de nazism include, de asemenea, relatari de prima mana ale unor victime, pentru a ajuta la intelegerea modului in care a functionat fiecare structura si ce scop a avut. Proiectul a inventariat 30.000 de lagare de munca fortata. 
Organizatorii spera ca el sa se dovedeasca nu numai o resursa valoroasa pentru supravietuitori si cercetatorii academici, ci sa serveasca de asemenea si ca instrument de combatere a revizionistilor si negationistilor Holocaustului. 
"Aceasta cercetare demonstreaza determinarea nazista de a extermina sistematic evreii din Europa. Odata cu trecerea anilor, noi informatii continua sa iasa la lumina - facand scara enorma a Holocaustului si mai greu de inteles'', a declarat Karen Pollock, directorul executiv al ''Holocaust Educational Trust'' din Marea Britanie. 
''Atunci cand numarul de lagare a inceput sa creasca spre 10.000, am revizuit proiectul, pentru a vedea daca am vrut sa-l limitam. Ne-am intrebat daca am vrut sa acoperim doar acele lagare care au incarcerat evrei. Trei puncte au devenit evidente. In primul rand, un astfel de proces de sortare ar fi incredibil de complex in sine. Germanii au incarcerat evrei in multe tipuri de lagare. Multi prizonieri de razboi sovietici, de exemplu, au fost separati si ucisi pentru ca erau evrei. In al doilea rand, a existat o legatura ideologica, care a tinut impreuna toate lagarele si ghetourile. In al treilea rand, si cel mai important, am constientizat ca nimeni nu va mai realiza niciodata acest proiect din nou'', a declarat Geoffrey Megargee, Senior Applied Research Scholar la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lagare ghetouri nazisti holocaustul mai mare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1780 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012732 (s)