News Flash:

Noi masuri pentru protejarea monumentelor istorice

28 Ianuarie 2016
543 Vizualizari | 0 Comentarii
Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, for stiintific de specialitate, va avea rol decisiv in privinta declasarii, respectiv a neclasarii unui monument istoric.

Potrivit unei Ordonante adoptata astazi de Guvern, ministrul Culturii poate emite ordinul de declasare a unui monument istoric sau poate decide neclasarea lui in aceasta categorie doar in conditiile in care Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a propus declasarea, respectiv neclasarea.

Conform legislatiei in vigoare, avizele Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si cele ale comisiilor zonale sunt consultative, ceea ce a determinat, in timp, pierderea unor valori culturale (a unor monumente istorice sau parti ale acestora, ori schimbarea contextului obiectivului de patrimoniu).

„Din experienta si din dinamica activitatilor practice de avizare in domeniul protejarii monumentelor istorice, s-a constatat, nu de putine ori, adoptarea unor decizii neconforme punctului de vedere al acestui for stiintific si in detrimentul patrimoniului construit. Un rol mai important al acestui organism a fost solicitat in dezbaterea publica si in documente precum: Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice si Naturale.

Vezi si 350 mii lei pentru reabilitarea Crucii lui Ferentz

In practica, argumente care nu apartin domeniului stiintific al protectiei patrimoniului cultural construit au prevalat in detrimentul monumentelor istorice. Problema este surprinsa si de Programul Operational Regional (versiunea finala, aprobata de Comisia Europena in 2015) - Cresterea economica accentuata, inregistrata in ultima decada, la care se adauga masurile de „urbanism derogatoriu” permis prin legislatia actuala pun o presiune imobiliara imensa asupra obiectivelor de patrimoniu cultural, amenintandu-le identitatea si chiar existenta.

Astfel de cazuri nu ar fi fost posibile daca ar fi existat un rol decisiv si nu doar consultativ al forului stiintific de specialitate, CNMI pentru situatiile in care documentatii care fundamenteaza pierderea de substanta construita, pierderea unei context natural sau antropic al obiectivului de patrimoniu sau lasa ca posibile aceste variante (cand documentatiile se refera la declasari, diminuarea valorii culturale a unui monument istoric sau parti a acestuia, schimbarea contextului obiectivului de patrimoniu)”, se arata in nota de fundamentare a proiectului", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit actului normativ adoptat astazi, la nivel local se vor reorganiza comisiile zonale ale monumentelor istorice, care functioneaza pe langa serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii ca organisme stiintifice de specialitate in domeniul protejarii patrimoniului cultural imobil. Componenta acestor comisii zonale se aproba prin ordin al ministrului culturii, iar din fiecare comisie vor face parte cate 11 membri, din care cel putin un arhitect, un arheolog, un istoric de arta si un inginer constructor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

comisia nationala monumentelor istorice for stiintific declasarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1683 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012311 (s)