News Flash:

O carte pe zi: "Fiica Estului", de Clara Usón

8 Septembrie 2017
268 Vizualizari | 0 Comentarii
Clara Uson
Traducere din limba spaniola si note de Mariana Sipos

Aceasta traducere a fost publicata cu sprijinul Ministerului Educatiei, Culturii si Sportului, Spania.

Un roman despre Ana Mladić, fiica generalului care a schimbat chipul Europei

Pentru Fiica Estului, Clara Usón primeste Premiul Ciudad de Barcelona si prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensa literara acordata anual celui mai bun roman scris in limba spaniola din intreaga lume.

Vezi si Casa Copilariei: 5 evenimente organizate la Palatul Copiilor in cadrul FILIT Iasi 2017

Sase tineri, trei baieti si trei fete, stau de vorba intr-un McDonald’s din Moscova si ajung la o disputa aprinsa despre nationalism si manipulare politica. Sint studenti din Belgrad si se afla in Rusia intr-o excursie – un cadou de absolvire a facultatii, inaintea examenelor finale. Excursia aceasta va schimba destinul uneia dintre fete: Ana Mladić, personaj inspirat din realitatea cea mai crunta a fostei Iugoslavii, la inceputul anilor ’90, in timpul razboaielor sirbo-croat si sirbo-bosniac.

Vezi si Le Carre si Smiley, cel mai cunoscut duet al literaturii de spionaj, se reuneste intr-un nou roman

Ana nu este altcineva decit fiica generalului Ratko Mladić, pe care ea il adora si il considera un adevarat erou al Serbiei, dar care avea sa fie repede cunoscut in toata lumea ca „macelarul din Balcani” si judecat la Haga pentru crime de razboi. Romanul Fiica Estului, care are in centru destinul tragic al Anei, a trezit un interes enorm, caci pare aproape de necrezut cum a reusit o tinara scriitoare din Spania sa se documenteze la fata locului, sa inteleaga si sa recreeze istoria – veche sau recenta – a unei regiuni din Europa ce pare uneori de neinteles chiar si pentru istorici.

„Fiica Estului e un text hibrid, unde realitatea si fictiunea se intrepatrund indisociabil si care trebuie citit ca o opera romanesca, nu ca un eseu ori o biografie.” (Clara Usón)

„Un melanj fascinant de istorie si fictiune, in care Clara Usón povesteste extraordinara istorie a razboiului din fosta Iugoslavie.” (Javier Cercas)

„Clara Usón uimeste prin precizia si ambitia proiectului ei romanesc. Nazuinte, ginduri, dialoguri, strigate sau soapte, nimic nu-i scapa, caci totul este recreat sub inspiratia realului.” (Livres Hebdo)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

ministerului educatiei culturii sportului spania roman fiica estului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1639 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012062 (s)