News Flash:

O noua zi de sarbatoare pentru romani. Klaus Iohannis a semnat decretul

26 Aprilie 2019
2836 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7601 RON (-0.0024)
USD: 4.2755 RON (+0.0117)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
klaus iohannis

Romanii vor avea o zi a gastronomiei, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie aceasta zi de sarbatoate pentru romani.

Proiectul Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinului, initiat la prima editie a Congresului National de Gastronomie si Vin de catre chef Nico Lontras (Rare Food Services), Cezar Ioan (vinul.ro) si Cosmin Dragomir (gastroart.ro), a fost adoptat cu 251 de voturi pentru, doua abtineri si niciunul impotriva de catre Camera Deputatilor, for decizional.

Proiectul a fost depus de catre deputatul brasovean Mihai Mohaci si a suferit in parcusul legislativ cateva modificari fata de forma initiala. Acesta prevede ca Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinului Romanesc sa fie sarbatorita in ultima duminica a lunii octombrie. Poate fi organizata de "autoritatile publice centrale, locale, de celelalte institutii ale statului, de persoane fizice sau juridice prin organizarea si participarea la programe si manifestari cu caracter social sau stiintific, in scopul de a aprecia si promova obiceiurile si produsele culinare traditionale", potrivit textului aprobat.

Autoritatile publice centrale si locale pot contribui la organizarea actiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic si pot aloca fonduri din bugetele proprii in limita alocatiilor bugetare aprobate.

Miercuri, 16 aprilie, la editia a III-a a Congresului National de Gastronomie si Vin (care va avea loc la ora 10.00 in Aula ASE Bucuresti, initiatorii vor lansa si un ghid de bune practici pentru aceasta lege.

"Ziua gastronomiei si vinurilor din Romania poate fi unul dintre factorii care sa declanseze pofta pentru (re)cunoastere, mandrie si progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemtii, cehii, turcii (si cam toate popoarele "cu istorie" la care ne putem uita) au facut din gastronomie (si vinuri, unde acesta e traditional) varf de lance pentru atragerea de turisti, pentru exporturi, pentru a reconstrui legaturile invizibile care alcatuiesc tesatura intima a unei natiuni", spune Cezar Ioan (vinul.ro).

"Este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care sa celebram gastronomie romaneasca altfel decat in fata gratarului cu paharul de tulburel in mana. Putem organiza dezbateri, conferinte, expozitii tematice, lansari de carte etc. Mi-as dori ca restaurantele sa se foloseasca de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru aceasta zi", declara Cosmin Dragomir (gastroart.ro).

Chef Nico Lontras afirma: "Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinara nationala, regionala, locala si microlocala. Promovarea gastronomiei si a vinurile autohtone se face dupa ureche, dupa cum il taie capul pe fiecare. Poate e timpul sa avem un concept robust si atractiv pentru potentialii turisti, o strategie pe termen scurt, mediu si lung care sa fie in folosul tuturor".

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romanii gastronomiei klaus iohannis sarbatoate romani
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1645 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016103 (s)