News Flash:

O parte din cele mai bune filme istorice romanesti

20 Octombrie 2013
2770 Vizualizari | 0 Comentarii
Domnitorul unirii - Mihai Viteazul
In regia lui Sergiu Nicolaescu, actori romani cunoscuti precum Amza Pellea, Olga Tudorache si Irina Gardescu, au recreat una dintre cele mai importante domnii din istoria romaneasca. Filmul marcheaza cele mai cunoscute momente ale domniei, incepand cu negocierea tronului, la Constantinopol, in fata sultanului si pana la uciderea marelui domnitor Mihai Viteazul, si este construit din doua parti distincte: "Calugareni" si "Unirea", alese ca momente cheie ale desfasurarii istorice. Amza Pellea a fost cel care a consacrat rolul lui Mihai Viteazul si care a adus si mai multa notorietate nationala si internationala acestei pelicule. 
Domnitorul tactic - Stefan cel Mare
Gheorghe Cozorici a fost cel care l-a recreat pe Stefan cel Mare in regia lui Mircea Dragan. Alaturi de alti actori romani talentati, cum ar fi Violeta Andrei, Geo Barton, Dinu Cocea, Marcel Anghelescu, Toma Dimitriu si Iulie Darie, cei doi au realizat o capodopera impresionanta prin care au spus povestea istorica a marelui domnitor. De la refuzul de a plati tributul si de a recunoaste suzeranitatea otomana, filmul se desfasoara in vederea atingerii celor mai importante momente ale domniei si in vederea explorarii si a prezentarii tacticilor si planurilor lui Stefan cel Mare, prin care a ramas in istorie si prin care a contribuit la evolutia poporului roman.
Domnitorul sangeros - Vlad Tepes
Povestea sangerosului domnitor Vlad Tepes a fost recreata in regia lui Doru Nastase. Actorii principali ai productiei au fost: Ferenc Fabian, Alexandru Repan, Adrian Mihai, Stefan Sileanu si Emanoil Petrut. Povestea incepe cu preluarea puterii de catre Vlad, capitanul de armata sustinut de un grup de oameni credinciosi. In continuare sunt prezentate momente cheie ale domniei, dar si numeroasele intrigi din timpul acesteia, cum ar fi pedepsele aplicate de Vlad, ce i-au adus si porecla de Tepes, dar si confruntarile pe care acesta le-a avut nu numai cu turcii, ci si cu tradatori sau cu alte personaje care i se impotriveau. 
Primul conducator - Burebista
Realizat in anul 1980 de catre Gheorghe Vitanidis, filmul readuce in atentia publicului o etapa mult mai indepartata din istoria romaneasca. Cu George Constantin in rolul lui Burebista, dar si cu alti actori celebri romani, cum ar fi: Ion Dichiseanu, Emanoil Petrut, Stefan Sileanu, Serban Ionescu, Alexandru Repan si Ovidiu Iuliu Moldovan, productia a recreat un moment primordial al istoriei unei natiuni. Lupta lui Burebista, alaturi de preotul Deceneu, pentru a unifica triburile dacice intr-un singur regat este urmarita ca solutia de aparare perfecta impotriva unei iminente expansiuni a romanilor si pe teritoriul dacic. 
Primul domnitor - Mircea
Sergiu Nicolaescu are un dublu rol in aceasta productie, fiind atat regizorul, cat si actorul in rolul principal, cel al lui Mircea. Drama istorica prezinta cele mai importante momente ale domniei, din punct de vedere al desfasurarii istorice, dar si intrigile sociale, personale, care si-au avut rolul in desfasurarea de evenimente. Astfel, actiunile cheie ale lui Mircea impotriva turcilor, dar si bataliile celebre cu acestia, se imbina cu motivele personale, cu intrigile si cu tradarile, care au conturat de asemenea aceasta parte a istoriei si care au afectat demersul dorit de Mircea pentru domnia sa. Dintre ceilalti actori ai productiei, mai trebuie mentionati: Serban Ionescu, Vlad Nemes, Adrian Pintea, George Alexandru si Ion Ritiu.
Primul rege - Carol I
O productie de factura mai moderna, din nou in regia lui Sergiu Nicolaescu si cu actori de marca (Geo Dobre, Razvan Vasilescu, Mihai Niculescu, Ion Lupu, Mariana Procopie, Andreea Macelaru Sofron si multi altii), spune povestea asa-zisului "destin pentru Romania". Regele Carol I, ajuns la o varsta inaintata si retras la castelul Peles, incearca sa isi conduca tara intr-unul dintre cele mai complexe momente ale istoriei romane. Prins intr-o decizie politica si militara de mare anvergura, Carol I trebuie sa aleaga intre neutralitate si intrarea in razboi alaturi de Puterile Centrale, de care era legat prin radacinile sale. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1573 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016568 (s)