News Flash:

O personalitate a stiintei romanesti si mondiale a murit

9 Octombrie 2013
1606 Vizualizari | 0 Comentarii
Chimistul Eugen Segal, o personalitate a stiintei romanesti si mondiale si membru titular al Academiei Romane, s-a stins din viata miercuri, la varsta de 80 de ani, informeaza forul stiintific si de cultura.
Academicianul Eugen Segal s-a nascut pe 23 mai 1933, la Iasi, si-a realizat studiile liceale la Iasi, iar cele universitare, la Facultatea de Chimie, sectia Chimie Fizica din Bucuresti, potrivit mediafax.ro.
In 1963, acesta si-a sustinut teza de doctorat cu titlul "Contributii la studiul cinetic al unor descompuneri endoterme in sisteme solid-gaz". In anii urmatori, chimistul si-a perfectionat pregatirea profesionala la Institutul de Fizica-chimica al Academiei de Stiinte din Moscova, Institutul de cataliza al Sectiei Siberiene a Academiei de Stiinte a URSS din Novosibirsk si la Departamentul de Inginerie Chimica a Universitatii Stanford din Statele Unite ale Americii.
Din 1955, Segal a intrat in invatamantul superior, parcurgand toate treptele ierarhiei universitare, ajungand profesor. In activitatea de cercetare stiintifica, si-a concentrat eforturile spre domenii fundamentale ale chimiei fizice: cinetica chimica heterogena izoterma si neizoterma, chimosorbtie si cinetica a reactiilor catalitice heterogene, cinetica formala.
Cercetarile sale s-au finalizat in publicarea a peste 494 de lucrari editate in tara si in strainatate, printre care "Studiul cinetic al reactiilor heterogene cu ajutorul datelor termogravimetrice", "Introducere in chimia fizica", "Méthode non isothermiques utilisées pour la dètermination des paramètres cinétiques des réactions hétérogènes décrites par des équations cinétiques non encadrées dans le modèle d’ordre de réaction" si "Effect of NO and Oxygen upon the Deactivation of Cu/ZSM-5 in NO decomposition".
De asemenea, acesta este coautor al 12 brevete de inventii. S-a impus in comunitatea stiintifica si in calitate de presedinte al Comisiei de Analiza Termica si Calorimetrie si membru in Consiliul Internationale de Analiza Termica si Calorimetrie.
Valoarea contributiilor sale stiintifice este atestata si de o serie de distinctii pe care le-a primit de-a lungul anilor. Astfel, acesta a fost distins cu premiile I si II ale Ministerului Invatamantului, pentru activitate stiintifica, premiul "Gheorghe Spacu" al Academiei Romane, premiul "Opera Omnia" al CNSIS.
Mai multe universitati din tara i-au acordat academicianului titlul de Doctor Honoris Causa, iar Universitatea din Bucuresti i-a acordat Diploma de Excelenta. In anul 2003, a fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".
In anul 1991, acesta a fost ales membru corespondent al Academiei Romane si a devenit membru titular in anul 2009. In anul 2001, si-a sustinut discursul de receptie dedicat academicianului Ilie Murgulescu, "Dascal de exceptie si creator de stiinta".
Prin stingerea din viata a academicianului Eugen Segal, comunitatea academica pierde pe unul dintre cei mai distinsi dintre membrii sai, a carui activitate stiintifica se inscrie in traditia marilor chimisti romani, fondator al scolii de cinetica neizotermica apreciata pe plan international, se arata in mesajul Academiei Romane.
 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

eugen segal mondiale academiei romane
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1738 (s) | 37 queries | Mysql time :0.021579 (s)