News Flash:

Olaritul la daci si dacoromani

15 Aprilie 2014
1685 Vizualizari | 0 Comentarii
Olaritul este unul dintre primele mestesuguri practicate de oameni, avand primele inceputuri in neolitic. Prelucrarea argilei (lutului) a solicitat cunostinte deosebite (modelare, decorare, ardere) care trebuiau sa fie transmise din generatie in generatie, avand astfel si un important rol in dezvoltarea sociala primitiva. In spatiul geografic carpato-dunarean s-au gasit dovezi arheologice evidente de practicare timpurie a olaritului in neolitic.
Inca din sec. V-IV (i.d.Chr) geto-dacii au produs diferite articole casnice prin olarit, folosind pe scara larga cuptoare de ars ceramica si roti de olarit.
Roata de olarit a fost la inceput mai ales in Dobrogea si de-a lungul Dunarii. In zona Cernavoda (langa Axiopolis) si Histria, prin sapaturi arheologice s-a descoperit ceramica autohtona si de import. Produsele de olarie geto-dace prezentau o calitate asemanatoare celor facute in regiumea balcanica. Dacii, ajungand in contact cu grecii si romanii au adoptat treptat, tehnici superioare din lumea sud-europeana greaca si ulterior romana.

Vezi si Mestesuguri din Transilvania pana in secolul al XVI lea
Prin tehnica lor mesterii olari daci au dovedit si ei, ca geto-dacii au avut deja din secolele V-III (i.e.n.) o cultura proprie, respectiv un rol civilizator in Sudest-Europa.
Dupa anul 100 i.e.n. ceramica geto-daca atinge o calitate superioara, fiind produsa cu predilectie la roata de olarit. Sub influenta ceramicii elenistice apar si produse autohtone pictate. Vasele dacice aveau pictate motive geometrice simple, motive vegetale si animale, niciodata oameni.

Vezi si Olaritul, unul din cele mai vechi mestesuguri  
In Dacia romana, de dupa anul 106, productia mestesugarilor locali a fost concurata de produse ceramice luxoase de import, dar aceasta a facut sa se ridice si nivelul olariei daco-romane in producerea de articole uzuale, ateliere de olarit fiind atestate arheologic in aproape toate centrele urbane dacice. Printre colonistii romani au fost adusi si mesteri olari din alte parti ale Imperiului.
Chiar si dupa retragerea armatei si administratiei romane la sud de Dunare, a continuat in nord - in Dacia postromana - practicarea olaritului, dar dat fiind conditiile mai vitrege, asta s-a facut mai mult artizanal, in zonele ferite de violentele migratorilor pradatori. Tehnologia veche a olariei daco-romane a fost folosita continuu pana in sec. VII.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

olaritul mestesuguri prelucrarea argilei lutului modelare decorare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1720 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019555 (s)