News Flash:

OLTENII vorbesc romaneste cel mai corect! Cum au luat nastere celebrele „facui”, „vazui” sau „dadui”!

12 Mai 2016
3181 Vizualizari | 0 Comentarii
nea marin
Se stie foarte bine ca oltenii folosesc mai des decat ceilalti timpul perfectul simplu, dar nu multi stiu ca oltenii vorbesc romaneste cel mai corect.

Mai putin stiut este insa motivul pentru care se petrece acest lucru. Specialistii au incercat sa dezlege misterul. Una dintre explicatii este de sorginte istorica si se refera la o mostenire a limbii latine.

Perfectul simplu exprima o actiune ce tocmai s-a terminat, in timp ce “varul” sau, timpul perfect compus, exprima o actiune care s-a intamplat intr-un trecut mai indepartat. In primul rand, ne-am propus sa discutam despre corectitudinea perfectului simplu si despre felul in care el se foloseste. In al doilea rand, vom vorbi despre teoriile despre posibila origine a acestui timp verbal.

Profesorul de limba romana Cristian Ionescu de la Colegiul National “Ion Minulescu” din Slatina explica faptul ca perfectul simplu are doua utilizari distincte. In literatura, perfectul simplu este timpul folosit de narator pentru a indica actiunile prezente – in raport cu firul naratiunii – ale personajelor, fiind folosit cu precadere la persoana a III-a, iar, daca naratorul se include printre personaje, atunci apare uneori si la persoana I; persoana a II-a lipseste practic cu desavarsire.

Vezi si Stiati ca? Trei sferturi din caile ferate din Romania dateaza de pe vremea lui Carol I

In Oltenia si zonele limitrofe, perfectul simplu este folosit in vorbirea de zi cu zi la toate persoanele. El nu exprima prezentul, ci trecutul recent. Numai oltenii si cei care au avut contact cu ei sau care au studiat problema se pare ca stiu cel mai bine sa conjuge verbele la perfectul simplu, inclusiv la persoana a II-a, spre deosebire de ardeleni si moldoveni, care se incurca mai mereu si spun de exemplu – “eu facusi” sau „tu facui” etc.

Eminescu si perfectul simplu

Regula folosirii perfectului simplu nu este insa universala, doar o parte dintre autori folosind acest timp verbal, in vreme ce altii prefera prezentul pentru ca exprima aceeasi idee.

Printre scriitorii cei mai cunoscuti care au folosit des perfectul simplu in scrierile lor ca pe un stil narativ, aceasta fara a fi “acuzati” ca sunt locuitori ai spatiului Olteniei – ca o explicatie, fiind Nicolae Iorga, George Calinescu sau Mihai Eminescu – “Trecu o luna, trecura trei, trecura noua si imparateasa facu…” (“Fat-Frumos din Lacrima”). “Din sfera mea venii, Cu greu ca sa-ti ascult chemarea, Si cerul e tatal meu, Iar muma mea e marea” (“Luceafarul”) etc.

Vezi si Istoria leului! De unde vin expresiile: „Nu am niciun sfant” si „nu face doua parale”!

“Perfectul simplu este un timp verbal al trecutului, in limba romana fiind patru asemenea timpuri pentru a evoca a actiune din trecut. Perfectul simplu, luat strict gramatical, este o actiune trecuta si terminata cu putin timp inainte de momentul vorbirii, este un trecut foarte apropiat de prezent.

Greseala care se face uneori, atat de olteni, dar nu numai, este ca acest timp verbal este folosit si pentru a descrie o actiune din trecut petrecuta cu mai mult de 24 de ore inainte de momentul vorbirii, caz in care ar trebui folosit perfectul compus, dar si atunci se mai apeleaza la cateva cuvinte in plus pentru a indica exact momentul actiunii despre care se vorbeste“, spune profesorul Cristian Ionescu.

Nu este o greseala gramaticala

„Multi cred ca perfectul simplu ar fi ceva eronat si ca nu este indicat a fi utilizat, ceea ce este o mare greseala: perfectul simplu este un timp perfect corect, iar faptul ca el este folosit cu precadere in Oltenia si in teritoriile limitrofe tine de specificul zonei, fiind folosit in graiul de zi cu zi in special in mediul rural. Dar, repet, folosirea lui este foarte corecta, de unde si vorba potrivit careia oltenii ar cunoaste cel mai bine gramatica limbii romane sau ca ar vorbi cel mai corect romaneste. In plus, se stie ca, prin folosirea perfectului simplu, se face si o de cuvinte deoarece mesajul este transmis imediat”, mai spune profesorul Cristian Ionescu, potrivit adevarul.ro.

Oltenii vorbesc romaneste cel mai corect

De asemenea, Cristian Ionescu spune ca importanta perfectului simplu este fara tagada deoarece, printre ale avantaje ale utilizarii sale, el aduce evenimentele mai aproape de prezent si serveste cronologizarii mai exacte d.p.d.v temporal.

„In acelasi timp, perfectul simplu da naratiunii un timp mai alert, mai viu, mai proaspat, aduce un plus de claritate in vorbire, eficientizeaza comunicarea. Acest timp verbal este folosit si de alti locuitori ai tarii mai ales cu sens peiorativ sau ironic.

Totodata, este o realitate si faptul ca, de exemplu, locuitorii din celelalte zone ale tarii nici nu conjuga corect verbele la perfectul simplu – desi mai folosesc si ei acest timp verbal, dar, repet: incorect –, iar greseala apare tocmai pentru ca ei nu utilizeaza perfectul simplu in vorbirea curenta cum fac cei din zona Olteniei.

Exista o falsa impresie la nivel general ce da senzatia ca folosirea perfectului simplu ar fi gresita sau injositoare, fiind preferat, in mod inexplicabil pentru mine, perfectul compus pentru a descrie intamplari recent incheiate – unde este logic perfectul simplu”, mai afirma profesorul slatinean.

Mai multi specialisti in lingvistica sunt de parere ca adevarata limba romana s-ar vorbi doar in Oltenia, cu toate timpurile verbului caracteristice limbilor de origine latina – inclusiv perfectul simplu -, cu accentul caracteristic limbii romane, fara inflexiuni unguresti, slavone sau rromanes si, mai mult, chiar cu “viteza” caracteristica limbilor latine.

Folosirea corecta a timpurilor da precizie si nuantare temporala, dar utilizarea lor deficitara sau abuziva da particularitate oralitatii, de unde si trasaturile specifice graiului vorbit in regiunile mari ale tarii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

oltenii perfectul simplu specialistii misterul istorica mostenire
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2397 (s) | 23 queries | Mysql time :0.061260 (s)