News Flash:

Omul Eminescu

3 Martie 2015
1100 Vizualizari | 0 Comentarii
Mihai Eminescu a fost si va ramane cu siguranta cel mai mare poet al tarii. La cate s-au scris despre opera si viata sa, putine lucruri s-ar mai putea adauga. Geniul sau incontestabil a minunat atat contemporanii sai cat si generatiile care i-au urmat, nimeni nereusind sa-l egaleze. Cat timp a stat la Iasi, numele poetului s-a legat de multe locuri din "dulcele targ al Iesilor", cum spunea Ion Creanga, multe dintre acestea fiind si o sursa de inspiratie. In zona Copoului, unul dintre locurile sale preferate si pe unde adora sa se plimbe, se afla astazi Teiul care ii poarta numele. E foarte probabil ca pe vremea sa copacul, devenit celebru, sa fi avut o cu totul alta forma, deoarece actualul tei este un lastar rasarit din vechiul trunchi. Totusi, chiar si asa, ramane copacul unde marele poet ii recita Veronicai Micle poezii, in serile romantice. Apoi, fata in fata cu Hanul Trei sarmale, un alt loc in care Eminescu mergea cu placere, se afla Plopii fara sot, deveniti si ei celebri. Cati plopi fara sot erau pe vremea sa, nimeni nu stie. Astazi insa, plopii care i-au fost sursa de inspiratie marelui poet sunt in numar de 17 jumatate, unul fiind ciopartit de un fulger. Dincolo de aureola sa, Mihai Eminescu a fost un om la fel ca toata lumea, cu vicii si probleme, iubiri si dezamagiri. "Eminescu a fost un om ca noi toti, se distra ca noi toti, bea ca noi toti si injura ca noi toti. La petreceri de exemplu, ii placea foarte mult sa asculte Barbu Lautarul. Ii placea foarte mult muzica populara isi lasa capul pe spate si simtea muzica", a povestit Dumitru Grumazescu, cunoscutul anticar, dar si un mare eminescolog.

Vezi si "Eminescu" de Grigore Vieru

Tutun ordinar

Cat timp a stat la Iasi, cel mai bun prieten al sau a fost povestitorul Ion Creanga. Din cerdacul bojdeucii admira valea Ticaului, cu dealurile Sorogarilor, aceeasi imagine care poate fi admirata si astazi. Impreuna mergeau des Bolta Rece, unde preferau sa bea vin si sa se intinda la discutii. Alteori, plecau impreuna de la bojdeuca din Ticau, treceau prin zona Tatarasului, unde erau o salba de carciumi la care se mai opreau pentru o cana de vin, si mergeau pana la Hanul Trei Sarmale. Cand se saturau de oras, Eminescu si Creanga fugeau tocmai in Targusor, dincolo de bariera Iasului, la crasma lui Tiru. Adesea insa urcau dealul Ciricului, pe care il masurau din lung in lat. Eminescu avea si viciul fumatului, de multe ori fiind zarit cu greu de catre prieteni intre norii de fum de tigara. "Fuma foarte mult si neavand bani fuma cel mai ordinar tutun si tot timpul avea degetele innegrite de la tutun", a mai spus Grumazescu.

Vezi si Cum a fugit Eminescu de la scoala pentru o femeie


Relatia sa fata de femei a fost, de asemenea, mult discutata dar faptul ca avea o admiratie iesita din comun pentru aceste fiinte este de necontestat. "Vorbea foarte frumos despre femei iar daca se intampla ca intr-un grup de barbati sa se vorbeasca urat despre acestea, parasea incaperea", a mai marturisit anticarul. A avut mai multe femei, printre care Mite Kremnitz sau fiica pictorului Poenaru. Prima lui dragoste nu a fost Veronica Micle, ci Casandra, fata morarului din Cocorani, satul de peste deal de Ipotesti. Totusi, cea care i-a "furat" cu adevarat inima ramane Veronica Micle, pe care a remarcat-o la Viena. "Stimata doamna, aseara v-am zarit intr-o loja, pe care o ocupati la reprezentatia de binefacere data in folosul saracilor, in sala societatii dramatice", spunea Eminescu intr-una din primele sale scrisori catre Veronica. Dragostea dintre cei doi, cu bune si rele, ramane poate una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste din cate au fost vreodata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mihai eminescu poet ion creanga veronicai micle serile romantic fuma
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1439 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012803 (s)